(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a comparat degradarea bateriilor unui VW ID3 şi a unui Hyundai Ioniq electric după 4 şi 8 ani de exploatare, cu un rezultat neaşteptat

10 August 2024, 17:57
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice care nu au sisteme avansate de management al bateriei, ajung să cunoască o degradare mai accelerată a bateriilor lor odată cu trecerea timpului şi exploatare. Dacă unii producători care sunt excepţional de avansaţi în a-şi echilibra energia între celulele bateriei, în a-i gestiona temperaturi şi puterea la încărcare şi descărcare, precondiţionând-o când e nevoie, ajung să aibă baterii care ţin şi 600-700 mii km, precum cele de pe unele exemplare Tesla, alţii pot să rateze multe aspecte importante, iar modelele lor să aibă degradări de peste 10% după doar câţiva ani de exploatare. Ei bine, un youtuber din Norvegia, specializat în maşini electrice, a comparat degradarea bateriilor unui VW ID.3 mult mai nou pe piaţă — model care încă e produs, de fapt — după doar 4 ani de exploatare şi a unui Hyundai Ioniq electric mai vechi, după 8 ani de exploatare.
Hyundai Ioniq era modelul coreean care e precedat actuala familie de modele Ioniq 5, Ioniq 6, etc. Pe atunci Hyundai abia încerca această tehnologie, şi acest model avea şi versiuni hibride, şi electrice, şi abia apoi Hyundai a trecut la o inginerie cu adevărat profundă şi consistentă, cu arhitectură de 800 volţi, cu pompe de căldură pe maşini, cu un management formidabil şi în general cu unele din cele mai bune maşini electrice din lume, pe care le are azi. Dar acesta ţine de o perioadă în care Hyundai abia încercase să facă lucruri frumoase şi abia învăţa, deci am putea fi indulgenţi dacă dintre cele două modele acesta ar fi cel care ar indica o degradare mult mai mare, mai ales că modelul celor de la VW e unul construit pe o platformă actuală, pe care VW o tot răspândeşte şi care vine deja după o epocă în care VW trebuia să-şi fi învăţat lecţiile cu e-up şi cu e-Golf.
Doar despre modelele VW din familia ID apar frecvent informaţii, cu demonstrări pe tot soiul de cazuri că degradarea bateriei lor ar avea loc foarte accelerat. Au fost şi cazuri reflectate public, şi răspunsuri oficiale de la VW că degradarea de10% ar putea avea loc şi peste 1-2 ani de la achiziţie şi asta ar fi normal, apoi în momentul facelift-ului VW îşi recunoştea unele scăpări şi spunea că a mai rezolvat din ele. Aşa că şi comparaţia dintre aceste două maşini din Norvegia a dat un rezultat cu totul diferit faţă de cel care ar fi fost normal.
VW ID.3 are o baterie mai modernă şi mai mare, de 62 kWh, în timp ce Hyundai Ioniq are doar 28 kWh capacitate. Mai mult ca atât, VW are doar circa 40 mii km parcurşi, iar Hyundai are 90 mii km parcurşi, deci diferenţa în numărul de cicluri ar fi mai mult decât dublă la Hyundai, pentru că şi parcursul e dublu, şi autonomia e la jumătate, deci efectiv a fost nevoie de 4 ori mai multe cicuri pentru a parcurge 80 mii km.
Surprinzător dar în testul comparativ, Hyundai Ioniq a atins 10,8 kWh/100 km consum de autostradă la viteze moderat, ceea ce l-ar putea pune în rândul celor mai eficiente maşini electrice din lume. Maşina a parcurs 219,9 km consumând 98% din bateria sa, cu un consum final mediu de 11,4 kWh/100 km, cea ce înseamnă că mai are o capacitate netă utilizabilă de 25,6 kWh, faţă de 26,0 kWh netă, promisă în fişa tehnică.
Deci, după 8 ani exploatare şi 90 mii km, maşina a pierdu doar 0,4 kWh din capacitate, ceea ce reprezintă o degrada de doar 1,5%! Probabil există o mulţime de maşini cu combustie, care puse pe un stand dyno la 90 mii km ar arăta o deviere de 1,5% a puterii, spre exemplu.
La VW ID.3, însă, tabloul a fost cu totul altul. Deşi maşina e mai compactă în dimensiuni, consumul a fost simţitor mai mare, la peste 13 kWh/100 km. Până la urmă, maşina a parcurs 337,8 km cu un singur plin al bateriei, epuizând-o până la 1% şi indicând un consum mediul de 14,5 kWh/100 km.
Asta înseamnă că maşina are acum, la nici 39.000 km parcurşi, o capacitate netă utilizabilă de doar 49,5 kWh, faţă de 55,6 kWh, cât avea când era nouă. Iar asta înseamnă o degradare de 11% a bateriei, după un parcurs atât de mic!
De fapt, statisticile arată că bateria lui VW a trecut prin doar 115 cicluri de încărcare şi descărcare e când e nouă, în timp ce la Hyundai ea a trecut prin 563 cicluri. Iar asta face ca degradarea obţinută atât de repede de VW să fie şi mai ruşinoasă.
Iar asta explică în mare parte de ce aceste maşini electrice de la VW din familia ID, produse acum câţiva ani, i-au stricat reputaţia atât de mult mărcii, încât acum se zbate să menţină vânzările în multe regiuni. S-ar putea ca maşinile produse acum de VW să aibă rezolvate aceste probleme, dar exemplare precum acesta, din Norvegia, continuă să amărască proprietarii şi să formeze imaginea VW de maşini electrice problematice, care degradează nefiresc de repede.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
13,249
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!