(VIDEO) Un youtuber cu studii inginereşti a explicat cele mai bune practici pentru longevitatea bateriilor LFP în maşinile electrice

24 August 2024, 15:17
Redacţia PiataAuto.md
Bateriile LFP au devenit foarte populare în lumea maşinilor electrice, în special în ultimii doi ani. China e cea mai avansată la acest capitol, acolo unde bateriile LFP ajuns nu doar echivaleze performanţele bateriilor litiu-ion „clasice”, cu compoziţie NMC, ci şi să le depăşească. Dar şi mulţi alţi producători, precum BYD, Ford sau Tesla, le aplică deja pe larg în maşinile lor, prin urmare acestea sunt cât se poate de răspândite. Şi se pare că dorinţa de a le păstra mai longevive vine cu sfaturi un pic mai diferite decât în cazul celor NMC.
Un youtuber cu studii inginereşti, specializat în descoaserea documentată factologic a unor asemenea subiecte, a studiat de curând rapoarte profunde în urma diverselor programe de testări ale bateriilor LFP, contrapunându-le cu sfaturile emise de producători, pentru a deduce care ar fi câteva sfaturi utile pentru longevitatea bateriilor.
Prima recomandare importantă, deosebită de cea a bateriilor NMC, este ca bateriile LFP să fie încărcate periodic la 100%, cel puţin o dată în lună, eventual chiar o dată în săptămână. Explicaţia vine aici din curba diferită a creşterii tensiunii la nivel de celulă în funcţie de starea de încărcare.
Această curbă e aproape orizontală pe o bună porţiune din nivelul de încărcare, urcând brusc aba la final, către 100%, ceea ce face maşina să înţeleagă mai greu care e nivelul de facto de încărcare a bateriei, trebuind practic să calculeze energia consumată şi să o deducă pe cea rămasă. Dacă va exista o perioadă lungă în care bateria nu ajunge la 100%, însă, în timp sistemul de calculare a capacităţii şi nivelului de baterie rămas va fi debusolat, el având nevoie de acea încărcare la 100% pentru a se recalibra.
Dacă maşina e parcată pe perioade lungi de timp, e recomandată plasarea maşinii într-un asemenea regim cu un nivel de încărcare a bateriei LFP de circa 50%. Sfatul e unul de compromis, însă, în timp ce teoretic, bateriile LFP au o degradare şi mai mică dacă au un nivel mai mic de încărcare, chiar apropiată de zero, dar nicidecum să se ajungă sub minimul recomandat.
Studiul la care face referinţă youtuber-ul a scos la iveală, spre exemplu, că bateriile LFP au cea mai mică degradare când sunt operate în permanenţă la nivele foarte joase de încărcare. Deci, teoretic, dacă poţi încărca de la 0 la 25% întotdeauna, bateria va fi mai fericită, doar că asta nu e deloc practic, desigur, şi apoi oricum e nevoie de acea încărcare la 100% de recalibrare, care pare să contrazică acest sfat.
Studiul însă a avut condiţii de temperatură foarte înalte, pentru a accelera stresul asupra bateriilor şi degradarea, ceea ce înseamnă că în condiţii normale degradarea ar fi mai mică, la fel şi diferenţele. Ceea ce concluzionează clar studiul, însă, e că bateriile LFP ar degrada mai repede dacă ar opera în permanenţă aproape pline, de la 75 la 100%, decât dacă ar opera la nivele mai joase de încărcare sau chiar 0-100% în permanenţă.
Asta ar însemna că sfatul celor de la Tesla de a recomanda ca maşina să fie conectată la priză ori de cât ori e parcată într-un garaj nu e tocmai benefic pentru bateriile LFP, însă sfatul Tesla ajută la o plăcere mai mare de exploatare, întrucât nu surprinde şoferii în situaţii critice fără electricitate în baterii.
Youtuber-ul mai spune că, judecând după aceste caracteristici tehnice, cei care trăiesc la bloc sau la case unde nu au o priză proprie şi sunt nevoiţi să încarce doar la staţii publice ar fi mai compatibili cu maşinile cu baterii LFP, tocmai datorită faptului că pot merge regulat să încarce la 100%, iar descărcările până aproape de 0% sunt chiar recomandate.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
10,762
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!