(VIDEO) Un youtuber a organizat primul test de anduranţă în condiţii extreme pentru Tesla Cybertruck, în comparaţie cu un Ford F-150 cu combustie
3 August 2024, 11:22 Redacţia PiataAuto.md
Youtuber-ul WhistlinDiesel, renumit pentru testele sale de anduranţă duse la un nivel extrem, dincolo de imaginabil, şi-a primit acum exemplarul de Tesla Cybertruck, pe care l-a comandat aproape 5 ani în urmă, iar odată cu asta a organizat primul test de anduranţă pentru noul pick-up electric.
Youtuber-ul are în palmaresul său mai multe maşini trecute prin teste extreme, majoritatea fiind duse până la distrugeri absolute la final, marea întrebare fiind cât vor rezista până a ajunge al acel moment. Prin testele sale anterioare au trecut o Toyota Hilux clasică, un Ford Model T produs 100 ani în urmă, un Mercedes-AMG G63, un Ferrari, dar şi un pick-up electric chinezesc.
Testul de acum, însă, are şi un al doilea protagonist — cel mai popular pick-up american, adică Ford F-150. Cândva, şeful Ford a spus că Tesla Cybertruck n-ar fi un pick-up pentru oamenii care chiar vor să muncească cu el, cum e Ford F-150. Aşa că youtuber-ul le-a pus alături să vadă care rezistă mai bine în condiţii extreme.
Prima experienţă de încărcare cu Tesla a fost neplăcută din cauza statutului neconfirmat al maşinii în sistemul Tesla, dar s-a rezolvat în cele din urmă. Acceleraţia e demenţială în regim Beast.
Dar experienţa similară cu F-150, cu încercarea de a accelera, s-a transformat repede într-un ax cardanic rupt, întrucât se pare că la descărcarea liberă de pe platformă acesta a fost îndoit.
Tesla a trecut apoi cu bine peste o grămadă de bârne de lemn, fără prea multă grijă la viteză. Şi a făcut-o apoi şi în marşarier. Maşina a scos nişte erori la final, dar n-a suferit nicio daună critică. Ford a făcut acelaşi lucru mai neconfortabil, după ce i-a fost schimbat axul cardanic.
Apoi, Tesla a fost pusă să treacă peste nişte tuburi imense, ca la urmă să cadă de pe ele, în lipsa unei rampe. Maşina a scos erori despre probleme la sistemul de direcţie, şi suspensia pneumatică părea spartă, dar se pare că a fost doar dezumflată şi şi-a putut restabili presiunea şi garda la sol.
Ford a rămas blocat pe tuburi şi a trebuit să fie tractat. Doar că atunci când Tesla l-a tractat cu cârligul său de remorcă, acesta s-a rupt în totalitate cu o bucată din cadrul de care era fixat. Iar asta e o mare problemă pentru durabilitatea Tesla, or, cârligul ar trebui să fie fixat de un element structural care are suficientă rigiditate să tracteze câteva tone, nu să se rupă structura maşinii!
Au urmat câteva alte probe, de genul traversării zonelor de noroi, apoi a venit şi momentul marelui salt peste vârful unui deal, cu rol de trambulină, iar Tesla Cybertruck a aterizat cu parbrizul spart şi cu suspensia coborâtă din nou. Dar maşina a putut înainta după asta.
Ford a trebuit să facă acelaşi lucru, dar a avut viteză mai mică şi a zburat mai puţin în aer, deci n-a avut urmări prea grave.
Tesla a avut ulterior ecranul principal negru şi a fost nevoie să se folosească butoanele de rezervă pentru a schimba regimurile de condus. Iar la trântirea puternică a uşii, panoul interior pur şi simplu iese din elementele lui de fixare şi se detaşează de structura uşii. Situaţia s-a repetat la toate cele 4 uşi!
La Ford defectele au fost mai mici, dar şi acolo au existat elemente detaşate şi geamurile s-au spart. Tesla n-a trecut prea bine nici testul ciopârţirii degetelor cu închiderea capotei, pentru că a prins degetele proprietarului său. A urmat un test de blindaj extrem, pe care Tesla l-a trecut mult mai bine. L-a trecut exemplar chiar, spre deosebire de Ford!
Dar, în cele din urmă, Tesla a sfârşit testul imobilizată şi a fost dusă la un service Tesla pentru a se vedea dacă mai poate fi reînviată. Youtuber-ul a încercat să contacteze Tesla pentru a le raporta problema dezintegrării structurii spate la tractare, dar, în mod tradiţional pentru Tesla, nimeni nu răspunde.