Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

A fost semnat contractul pentru construcţia podului de peste Prut de la Ungheni, dintre România şi Moldova, în continuarea autostrăzii A8

29 Septembrie 2024 - 09:54
Redacţia PiataAuto.md
În luna iulie a acestui an informam că fusese desemnat câştigătorul licitaţiei pentru construcţia podului de peste Prut de la Ungheni, dintre România şi Moldova. După o perioadă în care nu au fost depuse contestaţii, acum CNAIR a anunţat şi semnarea contractului cu acelaşi câştigător desemnat, ceea ce înseamnă că lucrările la acesta pod începe cât de curând.
Conform contractului, însă, primele 6 luni sunt alocate proiectării podului — sau celor două poduri alăturate, într-un ansamblu comun, mai bine zis. Iar următoarele 18 luni sunt alocate construcţiei propriu-zise a podurilor. Asta înseamnă că în toamna anului 2026, podul ar urma să fie gata pentru inaugurarea circulaţiei pe el. Câştigătorul licitaţiei e compania Ness Proiect Europe SRL din România.
Cele două poduri, câte una pentru fiecare sens, vor avea tablier mixt din oţel şi beton şi grindă continuă, fiecare având o lungime de aproximativ 260 metri.
Noul pod va fi construit în continuarea autostrăzii A8 din România, fiind conectat cu segmentul IV al acestei autostrăzi, cuprins între Târgu Neamţ, Iaşi şi localitatea Ungheni din România. Traversând Prutul, podul va ajunge în zona Ungheni din Republica Moldova, scurtând astfel foarte mult şi distanţa actuală de traversare terestră a frontiere dintre Iaşi şi Ungheni, care are loc printr-o rută terestră ocolitoare pe la Sculeni. Astfel, în loc de circa 43-45 km de ocolire pe la nord autostrada A8 şi podul peste Prut va însemna un traseu direct de circa 16-18 km.
În Moldova, din acel punct ar trebui să urmeze autostrada A1 între Ungheni şi Chişinău, iar când acea autostradă, aflată acum abia la etapa planurilor, va fi construită, din România la Chişinău se va putea ajunge mult mai rapid, exclusiv pe autostradă.
Pentru cetăţenii Republicii Moldova, aceeaşi rapiditate va fi valabilă şi pentru călătoriile spre România, dar şi călătoriile spre alte ţări europene la vest de România, cu tranzitarea uşoară a ţării. Datorită autostrăzii A8 şi A7, călătoria spre Bucureşti va avea loc pe autostrăzi, la fel ca şi spre oraşe precum Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu. Iar tranzitarea României de la est la vest la putea avea loc prin autostrada A8 de la Ungheni la Turda, după care fie pe autostrada A3 spre Oradea, fie pe autostrăzile A10 şi A1 spre Timişoara şi Arad.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter