Europenii de la Vestas vor livra pentru prima dată turbinele lor eoliene pentru un parc eolian maritim din SUA

27 Septembrie 2024, 20:53
Redacţia PiataAuto.md
Compania daneză Vestas e cel mai mare producător de turbine eoliene din lume şi e totodată considerată a fi inventatorul conceptului actual al turbinelor eoliene, aşa cum le ştim azi. Cei de la Vestas sunt printre principalii furnizori în parcurile eoliene europene, alături de alte câteva companii, iar modelul de turbină eoliană maritimă V236-15.0MW e unul ce dispune de unul din cei mai mari factori de capacitate din lume. Totuşi, deşi sunt lideri de multe decenii încoace, danezii nu furnizaseră niciodată turbine eoliene maritime în SUA, iar acum anunţă că au semnat primul contract pentru un parc eolian imens.
Vestas e o companie binevenită în SUA, cu o activitate prolifică şi acolo, întrucât are şi producţie locală, iar turbinele sal au ajuns deja în foarte multe parcuri eoliene de uscat din SUA, inclusiv cel mai mare construit în prezent, SunZia.
Faptul că danezii au semnat abia acum primul contract de livrare pentru un parc eolian maritim din SUA se explică prin faptul că SUA a rămas pur şi simplu enorm de mult în urmă la capitolul parcurilor eoliene maritime, abia anul trecut fiind inaugurat primul din ele. Între timp s-au licitat mai multe parcuri, iar multe companii au obţinut dreptul de a instala turbine în ariile pe care le-au primit, însă parcuri construite sau aflate în construcţie propriu-zisă sunt deocamdată foarte puţine.
Comanda primită acum de Vestas e pentru parcul eolian Empire Wind 1, situat în apele de lângă statul New York, parte din proiectul Empire Wind, construit şi gestionat de compania norvegiană Equinor.
Foto: Amplasarea parcului eolian Empire Wind şi schema lui de conctare la reţeaua statului New York

Empire Wind 1 va avea o putere instalată de 810 MW, pentru care vor fi instalate 54 de turbine eoliene Vestas V236-15.0 MW, a câte 15 MW fiecare. O singură asemenea turbină poate genera până la 80 GWh de electricitate anual când e instalată în zone cu vânturi prielnice, ceea ce, din 54 turbine, ar însemna 4,32 TWh de electricitate, teoretic. În această localizare, însă, producţia de facto ar putea fi uşor mai mică.
Cei de la Equinor au anunţat deja că şi pentru partea a doua a proiectului Empire Wind 2, tot Vestas e opţiunea preferabilă, deşi pentru acea etapă încă nu a fost semnată comanda fermă. În cazul Empire Wind 2, puterea va fi mai mare, ajungând până la 1,3 GW şi însumând împreună cu etapa de acum peste 2,1 GW în total. Prin urmare, Vestas are deja un volum de comenzi imens în SUA doar pentru acest prim parc eolian maritim, iar întrucât europenii au şi producţie locală în SUA, turbinele lor se califică pentru primirea de subvenţii de stat pentru dezvoltatorii acestor proiecte.
Dincolo de toate, însă, deşi în lume există turbine mai puternice de 15 MW, în special în China, multe din ele produc mai puţină electricitate anul din puteri de 18 sau 20 MW decât această turbină din 15 MW, diferenţa făcând-o randamentul cu care turbina captează forţa vântului şi eficienţa generatorului său.
1
115
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!