Moldova a rezervat în premieră o parte din capacitatea lunară de producţie a Nuclearelectrica din România
19 Septembrie 2024, 10:51 Redacţia PiataAuto.md
Republica Moldova a importat şi continuă să mai importe energie electrică din România. Dacă în perioada cea mai critică din anul 2022 Moldova importa o cotă mare din consumul său propriu din România, atunci ulterior, la odată cu stabilizarea situaţiei energetice, Moldova importă cantităţi mai mici, în special de echilibrare. Toate aceste cantităţi, însă, sunt plătite la preţuri agreate, în pofida unor percepţii care mai circulă prin România, că Moldova ar fi primit energie gratis. Acum un an, Moldova şi România au anunţat şi intenţii de colaborare pentru centrala nucleară de la Cernavodă, în special în participarea la construirea blocurilor noi energetice. Acel proiect, însă, e departe de realizare, dar între timp, Ministerul Energiei de la Chişinău a anunţat că Republica Moldova a rezervat în premieră o parte din capacitatea lunară de producţie de la Nuclearelectrica din România.
Vorbim de o capacitatea foarte mică rezervată, de doar 10 MW din producţia de la Cernavodă, dar aici e mult mai important exerciţiul de a rezerva această capacitate şi a o avea livrată, pentru a putea fi ulterior crescută.
Cei 10 MW reprezintă 1,5% din puterea generată de un singur reactor de la Cernavodă, iar pentru Moldova reprezintă 2,5% din consumul de noapte şi 1% din consumul de seară.
Rezervarea acestei capacităţi a avut loc prin procedură de licitaţie, realizată după standardele sistemului european energetic ENTSO-E, iar Moldova se obligă să cumpere 10 MW pe durata lunii octombrie, 24 ore din 24.
Deci, asta înseamnă 240 MWh pe zi şi 7.440 MWh, sau 7,44 GWh de electricitate pe parcursul întregii luni.
Preţul de achiziţie a energiei de la Nuclearelectrica e plafonat prin ordonanţă de urgenţă şi constituie 400 RON/MWh, sau circa 1.554 lei moldoveneşti per MWh sau 1,55 lei/kWh. Acest preţ de achiziţie va permite ca preţul final, cu tot cu taxe şi costuri de transport să rămână acelaşi pe care-l au consumatorii casnici în Republica Moldova.
Acest exerciţiu de cumpărare a electricităţii de la Nuclarelectrica avantajează Republica Moldova în corecţia mixului său energetic cu mai multă energie produsă cu zero CO2, pe de o parte. Însă şi mai importantă e semnificaţia acestui exerciţiu pentru securitatea energetică, or, începând cu 1 ianuarie 2025 Ucraina nu va mai tranzita gaz nici pentru regiunea transnistreană din Moldova, ceea ce înseamnă că Moldova poate ajunge în situaţia în care să nu poată conta la fel ca acum pe electricitatea produsă la centrala de la Cuciurgan, din acea regiune. Teoretic, centrala ar putea funcţiona cu gaz importat din Europa, însă doar dacă acea centrală va plăti efectiv preţul complet. Preţul electricităţii, însă, ar putea să nu mai rămână acelaşi. Deci, căutarea din timp a soluţiilor de alternativă, inclusiv asigurarea bazei de energie 24 ore din 24, e un exerciţiu extrem de necesar.