(VIDEO) Patru exemplare electrice de Citroen Ami vor traversa Africa de la nord la sud transportând după ele câte un set de panouri fotovoltaice

21 Septembrie 2024, 15:47
Redacţia PiataAuto.md
La începuturile sale, Citroen era o marcă dornică să-şi demonstreze durabilitatea în cele mai dificile condiţii, iar Andre Citroen, omul care a fondat marca franceză în 1919, a conceput şi organizat câteva din cele mai curajoase expediţii motorizate din lume în anii 20 şi 30 ai secolului trecut cu modele Citroen, despre una din ele noi scriind acum un an. Ei bine, un fost pilot de motorsport din Franţa, Eric Vigouroux, vrea să repete una din expediţiile de acum 100 de ani prin Africa, doar că vrea să o facă la bordul a 4 maşini electrice Citroen Ami, cărând după ele şi panouri fotovoltaice.
Expediţia va avea numele de La Croisiere Verte, iar organizatorii au ales modelele Citroen Ami pentru că e un model electric compact şi uşor, ceea ce înseamnă că e şi eficient în consum. Mai mult ca atât, construcţia sa de bază extrem de simplă, folosind un electromotor de doar 6 kW putere şi o baterie de doar 48 volţi care să-l alimenteze — deci nici vorbă de tehnologiile moderne de 400 sau 800 volţi ale maşinilor electrice moderne.
Foto: Citroen Ami în versiunea sa standard

Doar că în versiunea de serie maşina are doar 70 km autonomie, cât să parcurgă nişte distanţe prin oraş, la o viteză maximă de 45 km/h, odată ce e calificată drept cvadriciclu. Aventurierii au în faţă un traseu dificil de 14.000 km, deci cu o autonomie de doar 70 km n-ar fi făcut mare lucru.
Astfel, ei au mai adăugat baterii de 48 volţi în sistemul maşinii şi astfel au mărit autonomia de la 70 la 250 km. Desigur, maşina a devenit mai grea, dar ea a fost modificată pentru a scăpa la maxim de greutăţile adiţionale şi a primit şi o nouă suspensie cu gardă la sol de două ori mai mare decât o avea anterior, pentru a face faţă drumului dur. Şi anvelopele sunt similare cu cele de pe motocicletele de offroad.
De asemenea, roţile spate au primit câte un motor integrat în interiorul jantei, pentru a avea o tracţiune mai capabilă în condiţii dificile.
În expediţie vor participa 4 maşini şi fiecare din ele va transporta mai multe module de panouri solare, care vor însuma 5.600 W, deci 5,6 kW. În total, cele 4 maşini, au peste 22 kW de panouri solare.
Panourile sunt create la comandă de o companie din Singapore, numită Maxeon, pentru a încăpea la bordul maşinii modificate şi a se putea plia uşor.
Aventurierii planifică să parcurgă câte 200 km pe zi în două etape, cu o viteză medie de 45 km/h. Prima parte va fi parcursă dimineaţa devreme, până ajunge soarele într-o poziţie prielnică, apoi vor urma câteva ore de staţionare cu panourile desfăcute, în care maşina îşi va încărca bateriile complet. Apoi, după amiază şi seara ea va mai parcurge circa 100 km. Astfel maşina va folosi doar electricitate de la panourile fotovoltaice, încărcând la amiază, şi va consuma circa jumătate din nivelul bateriei după amiază şi seara, iar cealaltă jumătate dimineaţa până la amiază.
Aventurierii şi-au făcut şi o hartă cu grafice specializate cu cât de productiv va fi soarele în diverse regiuni pentru panourile lor şi ştiu că mai ales ultimele etape vor fi mai dificile. În funcţie de mici abateri şi situaţii neprevăzute, aceştia estimează că vor parcurge între 13.500 şi 14.000 km. Vor porni în expediţia lor în luna octombrie şi vor ajunge în Africa de Sud în jurul datei de 10 ianuarie 2025.
Vezi mai jos şi un video cu felul în care arată maşinile în etapa de pregătire. Poţi include subtitre în engleză din comenzile player-ului.
0
2,833
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!