Bosch a lansat o pompă de căldură pentru climă foarte rece în SUA, care poate funcţiona până la -25 grade Celsius la parametrii admirabili
31 Octombrie 2024, 22:11 Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, renumita companie germană Bosch a pus un accent imens pe o nouă divizie de perspectivă, cea producătoare de pompe de căldură. Bosch are o experienţă enormă în această tehnologie, lansând prima sa pompă încă în 1975 şi creând chiar şi o casă eficientă energetic pe atunci, drept exemplu. De atunci şi până în prezent, Bosch a fost un jucător de nişă în această tehnologie. Iar anul trecut, în 2023, Bosch a lansat o nouă generaţie de pompe de căldură rezidenţiale, proiectată pentru o nouă epocă, în care foarte multe ţări adoptă programe majore de schimbare a cazanelor cu combustibili fosili pe pompe de căldură, iar asta generează inevitabil o cerere imensă pentru ele. Ei bine, acum Bosch a lansat în SUA şi o pompă de căldură creată special pentru climă foarte rece, cu parametri foarte buni, dar nu tocmai inediţi în industrie.
Foto: Pompă de căldură modernă Bosch
Bosch a ţinut neapărat să-şi marcheze puternic prezenţa în anul 2024 în SUA, pe piaţa pompelor de căldură, pentru că şi acolo a intrat în vigoare un program imens de subvenţii pentru instalarea lor. Aşa că germanii de la Bosch au făcut în această vară cea mai mare achiziţie din istoria lor, cumpărând divizia americană producătoare de pompe de căldură şi aparate de aer condiţionat de la Johnson Controls şi compania deţinută de aceştia împreună cu Hitachi. A fost o tranzacţie pentru care germanii au plătit 8 miliarde de dolari, dar le-a asigurat imediat o prezenţă enormă în SUA, cu fabrici şi reţea de distribuţie enormă şi cu vânzări suplimentare actuale de încă 4 miliarde anual.
Odată cu această achiziţie, Bosch a fost pregătit să-şi lanseze în forţă modele de pompe de căldură. Johnson Controls e deja recunoscută ca o marcă renumită pe piaţa americană, iar Bosch a vrut să-şi facă lansarea printr-o pompă de căldură care să impresioneze piaţa americană, aşa că a lansat acum modelul IDS Ultra, pe care l-a prefaţat în Europa câteva luni mai devreme şi care a fost creat special pentru climă foarte rece. Iar aici vin cele mai interesante părţi.
Despre pompele de căldură se spune adeseori că sunt foarte eficiente, dar se indică adeseori că temperatura lor optimă de funcţionare ar fi de până la +5 grade Celsius. Ele funcţionează la temperaturi mai reci, dar consumul începe a creşte simţitor, se spune de cele mai multe ori, iar unele modele funcţionează până la maxim -10 sau -15 grade. Tocmai de asta, există mitul că pompele de căldură ar fi mai potrivite în zonele cu climă moderată, nu foarte rece.
Adevărul e că depinde foarte mult de marca şi modelul pompei de căldură. Partea cu +5 grade Celsius este în mare parte un mit, pentru că majoritatea pompelor moderne rămân eficient şi în zona din jur de zero grade şi sub zero. Da, consumul de electricitate va fi ceva mai mare la temperatură mai joasă, dar el rămâne a fi acceptabil până şi la temperaturi geroase, de obicei. Însă există cu adevărat multe pompe de căldură din zona medie a pieţei, care vor funcţiona până pe la -15 grade Celsius, iar mai jos de atât vor funcţiona ca încălzitoare electrice simple, fără eficienţa dată de ciclurile termodinamice. Dar există de ani buni pe piaţă şi pompe care funcţionează cu ciclu termodinamic până la -20 şi -25 grade Celsius şi, chiar dacă vor consuma mai mult la -17 sau -20, ele vor putea asigura în continuare căldura necesară în casă.
Tocmai în zona acestor pompe de căldură de top îşi lansează şi Bosch noul model. Germanii anunţă că pompa lor de căldură funcţionează ireproşabil până la temperaturi de -25 grade Celsius, iar mai jos de atât, ca şi alte pompe, include regimul de încălzitor simplu. Însă până la -25 pompa continuă a fi operaţională, ceea ce în America de Nord o face compatibilă practic cu orice regiuni din SUA şi Canada.
La -15 grade Celsius, noua pompă de căldură Bosch poate asigura 70% din capacitatea sa maximă de încălzire. Asta poate suna de neînţeles, însă de facto asta înseamnă că dacă temperatura maximă a apei din sistem pe care pompa o poate genera în mod normal ar fi de 65 grade Celsius, spre exemplu, atunci la -15 grade Celsius temperatura maximă din sistem ar fi de 45-46 grade Celsius, ceea ce într-o casă bine izolată e oricum suficient, chiar şi la un asemenea ger afară. Germanii anunţă că în asemenea condiţii de ger, coeficientul de performanţă al pompei rămâne a fi bun, de 2,1, ceea ce înseamnă că la 1 kWh de energie consumată pompa de căldură va livra în sistemul de încălzire al casei 2,1 kWh de energie termică.
Cei de la Bosch îşi testează întotdeauna pompele de căldură în laboratoare speciale ce imită temperaturile extreme, şi noua pompă de căldură pentru climă rece a trecut prin toate programele de testare extremă. Iar germanii vor să convingă astfel americanii că nu mai există nici o zonă climaterică la ei în ţară sau în Canada, unde noua pompă de căldură Bosch n-ar face faţă. Chiar şi la -25 grade Celsius, casa va fi încălzită şi pompa va funcţiona ireproşabil.
Aici nu putem să nu comparăm aceste date ale noii pompe de căldură cu propria noastră pompă, despre care am relatat acum un an, una care e mai puternică şi e de origine Hitachi, un producător care a fost prezent dominant pe această piaţă de foarte mulţi ani. Ei bine, în cazul pompei noastre de căldură temperatura minimă garantată pentru funcţionare e de exact -25 grade Celsius, chiar dacă pompa e cumpărată acum doi ani, iar capacitatea pe care şi-o păstrează a -15 grade Celsius e mult mai mare, pe la nivelul a 92%, nu 70%. Iar coeficientul aerodinamic la temperaturi de 5-7 grade Celsius e de 4,57, în timp ce la -15 probabil ajunge la circa 2,4-2,8, deci tot mai bine decât ceea ce indică Bosch. Astea fiind spuse, şi cu două sezoane de încălzire trecute prin proprie experienţă, probabil ar fi bine să producem un nou video din experienţă proprie în care să arătăm şi aceste cifre de consum mai exact.
Ceea ce face Bosch în SUA, însă, e să lanseze un model cu performanţe de top într-o regiune în care încă există percepţia performanţelor limitate a pompelor de căldură în climă rece. Şi noua pompă de căldură Bosch IDS Ultra are exact acest rol în SUA — să ajungă instalată în casele din cele mai reci regiuni climaterice şi să spargă acest mit.