Cea mai mare centrală geotermală din lume a fost aprobată pentru a fi construită în SUA şi a alimenta 2 milioane de case
19 Octombrie 2024, 21:25 Redacţia PiataAuto.md
Despre energia geotermală spunem adeseori că e probabil cea mai stabilă sursă de electricitate generată regenerabil, într-un ritm constant, fără intermitenţele specifice surselor eoliene sau solare. Doar că centralele geotermale necesită lucrări mai complexe de forare în adâncuri şi construcţia unor circuite care să ajungă până la acele adâncimi unde căldura din interior ar putea fi captată şi transformată în forma dorită de energie. Şi deocamdată toate centralele geotermale sunt relativ mici şi puţine la număr, dacă le comparăm cu amploarea parcurilor eoliene sau cele fotovoltaice. Dar acum în SUA a fost aprobată spre construcţie cea mai mare centrală geotermală din lume.
Noul proiect are numele de Fervo Cape şi va fi amplasat în statul Utah. Întreaga centrală va ocupa o suprafaţă de aproximativ 255 hectare şi a avea 23 de seturi de sonde forate în adâncuri, care vor fi conectare la 20 de circuite geotermale cu turbine, deci practic vorbim de o mega centrală cu 20 de blocuri energetice.
Noua centrală geotermală va fi una ce va folosi înfiltrările de apă în straturile de rocă fierbinte la adâncime, făcând din acel strat un soi de schimbător de căldură naturală, prin care apa venită din circuitul de la suprafaţă trece prin multitudinea de canale prestabilite din acel strat de rocă fierbinte şi se înfierbântă şi ea rapid, până spre punctul de fierbere.
Apoi, apa fierbinte transformată în abur e propulsată în sus, iar în partea de la suprafaţă a circuitului are turbine care sunt propulsate de acel abur, pentru a genera electricitate. Întrucât căldura din adâncul pământului e una constantă, şi producţia de electricitate are loc 24 ore din 24, 7 zile din 7, alimentând 2 milioane de case.
Se estimează că pentru a ajunge la temperaturile dorite, sondele pentru noua staţie geotermală vor ajunge până la 3-4 km adâncime.
În total, noua centrală geotermală Fervo Cape va avea o putere instalată de 2 GW, deşi în faza iniţială va fi activată iniţial o singură turbină de 90 MW, după care un alt bloc cu o putere totală de 400 MW, şi abia la finalizarea completă a construcţiei puterea va ajunge la 2 GW. Fiecare etapă, însă, va trebui să confirme cifrele promise, pentru a-i fi aprobat bugetul pentru următoarea etapă.
O estimare brută arată că pentru construcţia a 90 MW se vor cheltui 200 milioane dolari, ceea ce ne poate face să deducem că întregul proiect de 2 GW va costa la final circa 4,5-5 miliarde de dolari.
Însă puterea de 2 GW ar fi mai mult decât dublul necesar pentru a acoperi toate necesităţile Moldovei, de exemplu, şi a genera şi exporturi. Or, Moldova foloseşte maxim 1 GW de putere în orele de vârf absolut în timpul anului, cu o medie de circa 0,5 GW, întrucât are consumul anual de 4,2 TWh. Staţia geotermală de 2 GW, însă, va funcţiona la 99% factor de capacitate mediu, întrucât produce constant electricitate, ceea ce înseamnă 17,34 TWh produşi anual, cu zero CO2!
Partea fascinantă a tehnologiei geotermale este că ea e disponibilă practic oriunde în lume, cu excepţie unor zone rare de rocă dură sau munţi, unde forarea ar fi mai dificilă. În rest, temperatura solului evoluează aproximativ la fel în funcţie de adâncime iar între 3 şi 4 km se ajunge deja la peste 100 grade Celsius. Mai există şi posibilitatea de a folosi lichid refrigerant în loc de apă în circuit, dar atunci nu e posibilă înfiltrarea lichidului în rocă şi captarea lui prin metoda descrisă mai sus. Ultimele proiecte anunţate folosesc, însă, apa simplă şi înfiltrarea în rocă la adâncime, care sporeşte randamentul foarte mult.
Aşadar, cu doar circa 5 miliarde, acest proiect din SUA arată cum se poate obţine o sursă de 2 GW de energie regenerabilă viabilă 24 ore din 24 chiar şi acolo unde nu există alte resurse naturale. Iar o asemenea centrală are durată de viaţă comparabilă cu a unei hidrocentrale, cu reutilări ulterioare de turbine, deci mult mai mare decât a unor turbine eoliene sau parcuri fotovoltaice.