Danezii de la Vestas anunţă că vor livra turbine pentru un nou parc eolian maritim gigantic de lângă Scoţia

10 Octombrie 2024, 16:04
Redacţia PiataAuto.md
Danezii de la Vestas, cei mai mari producători de turbine eoliene din lume şi tot ei consideraţi drept inventatori ai formelor actuale general cunoscute ale turbinelor eoliene, anunţă că ei voi livra turbinele pentru un nou parc eolian maritim gigantic de lângă Scoţia. Marea Britanie îşi fortifică astfel calitatea sa de lider continental la numărul şi amploarea parcurilor eoliene maritime construite în apele din jurul său, iar aceste parcuri îi schimbă substanţial mixul energetic, fapt care i-a permis Marii Britanii să închidă de curând şi ultima sa centrală de cărbune.
Noul parc, despre care vorbim acum, are numele de Inch Cape şi e situat la mai puţin de 50 km este de oraşele de coastă Montrose şi Dundee, însă va fi conectat la ţărm cu nodul energetic nou construit de lângă Cockenzie, la sud-vest de amplasarea parcului eolian, printr-un cablu de 85 km.
Parcul va avea o putere instalată de 1,1 GW, iar întrucât vorbim de Vestas ca producător ales, danezii au acum un singur model de turbină eoliană maritimă, cu un factor de capacitate excelent, care le-a eclipsat pe toate celelalte. E vorba de modelul V236-15.0MW, care are un diametru al elicei de 236 metri şi o putere de 15 MW.
Vestas confirmă că va livra 72 de asemenea turbine eoliene pentru parcul Inch Cape, ceea ce însumează o putere instalată de 1.080 MW.
Danezii vor produce şi livra turbinele tocmai în 2026 pentru acest proiect, însă, întrucât au un rând de comenzi de circa 60 miliarde de euro care trebuie produse, în timp ce altele noi sunt preluate. Deci, e clar că Vestas bubuie la capacitate maximă cu toate fabricile sale, iar în ultima perioadă a tot anunţat investiţii noi în sporirea capacităţilor de producţie.
Noul parc eolian de lângă Scoţia ar trebui să devină operaţional în anul 2027, iar în acea regiune cu vânturi favorabile producţia anuală de electricitate a parcului e estimată la 5 TWh.
Foto: Transportarea transformatoarelor pentru noul parc eolian

Dacă deducem puterea medie anuală din această cifră de producţie estimată, putem calcula că acei 5 TWh înseamnă o producţie medie zilnică de 13,7 TWh, cu o producţie medie pe oră de 571 MWh, deci avem o putere medie de 571 MW, faţă de cei 1.080 MW instalaţi. Asta înseamnă un factor de capacitate de 52,9%, iar aceste estimări sunt printre cele mai conservative, în unele regiuni acelaşi model de turbină având şi peste 60% factor de capacitate.
2
10,532
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!