Fisker a angajat fără să ştie un spion nord-coreean, într-un caz în care s-a descoperit o adevărată reţea de spioni, înfiltraţi în peste 300 companii auto şi de tehnologie

25 Octombrie 2024, 13:25
Redacţia PiataAuto.md
Fisker, producătorul american de maşini electrice recent falimentat, fondat de danezul Henrik Fisker, e în centrul unei istorii demne de un film, descoperită de Biroul Federal de Investigaţii al SUA şi relatată de publicaţia daneză Ingenioren, în care sunt implicaţi zeci de spioni nord-coreeni şi sute de companii care au avut de suferit, angajând fără să ştie aceşti spioni.
Sursa foto: InsideEVS

Totul a început în octombrie 2022, când Fisker a angajat un specialist IT pe nume Kou Thao pentru munca de la distanţă — o formă de muncă devenită populară mai ales odată cu perioada pandemică. Omul muncea doar de la distanţă, iar Fisker îi trimitea cecurile cu salarii la adresa indicată din Arizona şi nimic nu părea să indice suspiciuni.
Doar la acea adresă din Arizona trăia, de fapt, Christina Chapman, proprietara unei case relativ modeste şi banale. În anul 2020, un agent nord-coreean care se dădea drept manager IT a întrebat-o prin LinkedIn dacă ea ar dori să devină un soi de reşedinţă formală pentru mai mulţi angajaţi ai unei companii IT din afara SUA. Ea ar ajuta astfel ca oamenii talentaţi din zone mai defavorizate ale planetei să poată obţine acces la piaţa muncii SUA şi să poată şi ei prospera — i-ar fi spus cel care a abordat-o.
Foto: Casa din Arizona

În scurt timp povestea a evoluat la un nivel la care e greu de crezut că proprietara casei nu ştia exact ce se întâmplă. Un număr de 19 agenţi nord-coreeni au ajuns să folosească circa 60 de identităţi pretinse „împrumutate” pentru a aplica la joburi înalt calificate în companiile tech şi auto din SUA, toţi indicând adresa din Arizona drept reşedinţă a lor.
Odată ce erau angajaţi, compania care îi angaja trimitea de obicei un laptop la adresa indicată de angajat, pe care acesta ar fi trebuit să-l folosească în munca sa de la distanţă. Christina Chapman era cea care primea laptop-urile şi le seta ca acestea să lucreze şi să pară conectate din interiorul SUA, însă totodată le asigura accesul de la distanţă agenţilor nord-coreeni, localizaţi inclusiv în Rusia şi China.
Paradoxul e că aceşti agenţi nu căutau în principal secrete tehnologice, ci încasările de bani din salariile mari, care oscilau între 70 mii şi peste 200 mii dolari SUA pe an per angajat, dar şi accesul la sistemele informaţionale ale companiilor, cu care au plantat în câteva cazuri softuri de blocare a datelor şi cereau răscumpărări pentru a debloca datele. Cecurile salariale erau trimise efectiv peste hotarele ţării acelor agenţi, ca aceştia să le poată ulterior transforma în bani, evitând sancţiunile nord-coreene, iar FBI-ul spune că banii obţinuţi au mers direct în finanţarea programelor de dezvoltare a rachetelor din Coreea de Nord, sau indirect prin achiziţia de componente cu acei bani, care n-ar fi fost altfel livrate niciodată din cauza sancţiunilor.
Poate părea o schemă incredibil de sofisticată, demnă de un film, pentru că aşa e, în esenţă. Doar din salarii în 38 de cazuri care au fost documentate iniţial, reţeaua de agenţi a încasat cecuri în valoare de 6,3 milioane de dolari.
FBI-ul a observat activitatea suspectă la acea adresă din Arizona, unde ajutorul oferit de Christina Chapman crescuse până la nivelul unei adevărate ferme de calculatoare. Cazul angajatului de la Fisker a fost cumva elementul de pornire şi ancheta s-a desfăşurat o perioadă într-un mod tacit de urmărire, cei de la FBI crezând că şi Fisker e implicat cu nord-coreenii. Când a devenit clar că Fisker e o companie victimă, cei de la FBI au anunţat oficialii companiei, iar după o perioadă de strângere de dovezi angajatul fictiv a fost concediat.
Între timp, proprietara casei din Arizona a fost arestată, iar FBI estimează că cel puţin 300 companii din SUA au fost afectate de această reţea de angajări de la distanţă, organizată de agenţi nord-coreeni. Fireşte, acum ancheta a evoluat la implicarea mult mai multor structuri de siguranţă naţională în SUA, şi pe aceste cazuri încă se acumulează date, iar proprietara casei din Arizona riscă un termen mare de închisoare. Cât priveşte agenţii nord-coreeni, aceştia sunt în afara SUA şi e puţin probabil să fie prinşi prea curând, dar toată situaţia e un mare semnal de alarmă pentru companiile occidentale de a fi mai precaute cu analiza oamenilor pe care-i angajează, încercând să-i vadă măcar periodic la faţă, să se asigure că sunt oameni reali, cu identităţi adevărate.
1
3,712
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!