Inginerii chinezi de la Hongqi dezvoltă arhitectura de 1200-1700 volţi pentru maşini electrice, care permite încărcarea bateriei în mai puţin de 5 minute
18 Octombrie 2024, 22:24 Redacţia PiataAuto.md
În lumea auto, de vreo 2-3 ani încoace, la lansarea de noi modele menţionăm aproape întotdeauna şi tensiunea la care funcţionează arhitectura acestora, întrucât ea determină multe din capacităţile avansate ale maşinilor cu performanţe de top. Producătorii cu cea mai avansată inginerie folosesc platforme de 800-900 volţi, dar ei încă sunt foarte puţin la număr, mai mulţi preferând arhitecturile mai vechi şi mai simple de 300-400 volţi. Chinezii însă, deja pregătesc arhitectura ce va putea opera între 1.200 şi 1.700 volţi, cu avantaje enorme în consum şi viteză de încărcare.
Când vorbim de puterea unei maşini electrice, de obicei marea limitare vine de la baterie — câţi kW de putere poate livra ea motoarelor, preferabil pe termen mai lung de câteva secunde. Dar puterea în kW e produsul dintre tensiunea exprimată în volţi şi intensitatea curentului, exprimată în amperi. Mărirea tensiunii de la 400 volţi la 800 volţi cu păstrarea aceleiaşi intensităţi dublează puterea, atât cea descărcată, cât şi cea acceptată de baterie de obicei.
Desigur, tensiunea mai mare bine cu complicaţiile ei, dar permite cabluri mai scurte şi pierderi mai mici în rezistenţă, iar pentru o maşină electrică asta poate însemna şi consum mai mic, şi putere mai mare de încărcare. Exact asta vor să obţină şi inginerii chinezi de la Hongqi acum.
Hongqi e acea marcă ce produce modele electrice mari, pe care omenirea le compara cu nişte Rolls-Royce-uri electrice, atât limuzine, cât şi SUV-uri de talia lui Cullinan. Vânzările acestora merg bine în China, unde şi-au căpătat deja o reputaţie bună, iar această inovaţie de a trece la 1.200-1.700 volţi le-ar da cu siguranţă un nou avantaj tehnologic şi de imagine.
Aceştia nu au dezvăluit încă foarte multe detalii despre noua arhitectură, dezvăluind doar un component-cheie din sistemul de baterii, pe bază de carbură de siliciu, care poate opera la 1.700 volţi. Totuşi, deocamdată sistemul electric poate rezista la 1.200 volţi, ceea ce înseamnă că între timp chinezii vor trebui să lucreze la acesta pentru a-l ridica mai aproape de 1.600-1.700 volţi.
Cu o asemenea tensiune, bateriile viitoarelor maşini care vor opera pe arhitectură de până la 1.700 volţi vor putea să se încarce în mai puţin de 5 minute, zic chinezii.
Dacă e să ne gândim că în prezent maşinile cu arhitectură de 800 volţi acceptă şi 350 kW încărcare, cele cu 1.700, cu acelaşi nivel de amperi, ar trebui să accepte cam 743 kW putere. La o asemenea putere, în 5 minute pot fi încărcaţi 62 kWh, iar în lume există multe maşini electrice cu o asemenea capacitate a bateriei sau chiar mai puţin. Şi tensiunea mai mare a bateriei, cu pierderi mai mici, ar permite şi o curbă mai stabilă a puterii de încărcare până spre final.
Desigur, chinezii mai au de muncit până vor transpune în realitate această tehnologie, dar partea car ar trebui să ne dea de gândit aici e că inginerii din China deja muncesc la 1.200-1.700 volţi, în timp ce producătorii germani, spre exemplu, încă mai operează cu 380 volţi, şi dacă BMW dezvoltă 800-900 volţi pentru Neue Klasse, atunci Mercedes şi-a anulat orice asemenea intenţii şi e perfect confortabil să aibă modele cu 376 volţi, la fel ca şi VW, de altfel, unde doar câteva modele Porsche şi Audi au 800 volţi.