(VIDEO) Acest motor de Toyota Prius a cedat la mai puţin de 120 mii km parcurşi, iar un mecanic nu-i poate descoperi cauza, deşi simptomele sunt clare
21 Octombrie 2024, 16:36 Redacţia PiataAuto.md
Motoarele de Toyota sunt renumite pentru fiabilitate, de obicei, iar modelele hibride, precum Prius, nu au vreo reputaţie diferită la acest capitol, chiar dacă funcţionează în ciclu Atkinson şi sunt în permanenţă oprite şi repornite în ciclul lor de funcţionare. Totuşi, un mecanic youtuber din SUA arată că până şi motoarele cu reputaţie bună de la Toyota pot ajunge să cedeze ireversibil dacă ajung în circumstanţe curioase.
Motorul pe care mecanicul îl dezasamblează e unul de pe o Toyota Prius din 2016, care a parcurs doar 73 mii mile, deci mai puţin de 120 mii km. Totuşi, motorul a fost calificat de un service Toyota drept ireparabil, iar maşina a primit un motor nou. Iar asta l-a intrigat pe mecanic să descopere care e natura exactă a defecţiunii şi cauza ei.
Propulsorul e unul cu numele de cod 2ZR-FXE, de 1,8 litri, cu 4 cilindri în linie, care produce doar 98 CP, fără a lua în calcul forţa electromotorului care face parte din acelaşi sistem hibrid. Şi mecanicul subliniază faptul că motorul cu combustie are, de fapt, mai puţin de 73 mii mile rulate, dacă ne gândim la faptul că o parte mare din distanţă el a stat deconectat în cadrul sistemului hibrid, propulsia având loc electric.
Galeria de admisie şi valvele arătau bine, mai ales că injecţia nu e una directă, ci multipoint, în apropiere de valve.
Însă la decopertarea arborilor cu came a devenit clar că motorul are un lichid vâscos, format din ulei amestecat cu lichid de răcire, care nu mai avea proprietăţi de lubrifiere corecte. Mai rămânea de identificat şi unde a aut loc contaminarea celor două tipuri de lichide vitale pentru un motor.
La desfacerea chiulasei a devenit clar şi care din cilindri a fost contaminat cu lichid de răcire, întrucât era mai curat decât ceilalţi cilindri.
În baia de ulei erau vizibile reziduuri de depuneri de ulei, curăţate de lichidul de răcire care a intrat în circuitul de lubrifiere.
Abia la scoaterea cuzineţilor şi pistoanelor a devenit vizibil faptul că una din biele era îndoită. Deci e clar că acea bielă a ajuns să întâmpine o rezistenţă enormă. Deci biela îndoită a fost faptul care a determinat efectul final, cu un simptom clar de motor clacat, care troncăneşte şi e imposibil de exploatat.
Iar o rezistenţă de asemenea forţă se întâmplă de obicei atunci când are loc un şoc hidraulic, deci un lichid ajuns în interiorul cilindrului care nu poate fi comprimat, iar astfel biela ajunge să se îndoaie sau să se rupă, blocând motorul. Deci, lichidul de răcire a ajuns într-o cantitate suficient de mare la un moment dat, încât să producă acest efect.
Problema e că garnitura, deşi părea să aibă mici zone de uzură, nu părea atât de grav afectată, încât să admită asemenea scurgeri de lichid de răcire. Aşa că o cauză exactă nu poate fi stabilită, ci doar presupuneri, că poate lichidul de răcire n-ar fi fost schimbat niciodată şi s-ar fi transformat într-un mediu acid, care ar fi afectat garnitura. Sau poate a existat o supraîncălzire sau un şoc hidraulic din cauza aspirării apei prin admisie, dar atunci nu trebuiau să existe depunerile şi urmele din motor. Sau e posibil să fie două cauza, scurgerea lentă de lichid de răcire combinată cu aspirarea de apă.
Cert e că această cedare e mai degrabă o excepţie, iar întreg procesul de analiză a acestui motor e unul cât se poate de curios.