(VIDEO) Doi entuziaşti arată cum au transformat motorul S58 de pe BMW M2 şi M3 într-unul de 1.500 CP

30 Octombrie 2024, 17:48
Redacţia PiataAuto.md
Despre actualul BMW M3 se spune adeseori că e maşina cu inginerie genială şi puritană a momentului, fiind unul din ultimele modele de performanţă din lume care e creat cu adevărat de ingineri, fără sisteme hibride şi electromotoare, dar cu multă rezervă de rezistenţă implantată în el. Şi o mare parte din această reputaţie se datorează motorului S58 de pe BMW, care e cu siguranţă unul din cele mai bune create vreodată de bavarezi. Acest propulsor, în forma sa de stoc, are atât de multă rezervă inginerească implantată în el, încât poate rezista 1.000 CP cu aceleaşi pistoane şi aceleaşi componente mecanice, după cum arată nenumărate experimente. Desigur, cine-şi doreşte o exploatare şi mai intensă sau mai mulţi cai-putere, recurge la modificări opţionale şi atunci poate obţine mai mult. Doi tineri din Marea Britanie şi-au propus să transforme motorul S58 într-unul de 1.500 CP, iar BMW-ul lor M2, sub capota căruia e instalat, să devină unul din cele mai rapide BMW-uri din lume.
Motorul S58 se află sub capota mai multe modele M, precum M2, M3, M4, dar şi X3M şi X4M. Pe M2 în varianta sa de stoc el are o putere mai mică decât pe M3, dar, bineînţeles, blocul e acelaşi, aşa că baza modificărilor ce pot fi aplicate e identică.
Cei doi entuziaşti au decis să atingă 1.500 CP, ceea ce însemna că era deja nevoie de înlocuirea componentelor care intră direct în mişcare pentru a forma această putere. Primele lucruri schimbate au fost un set de pistoane noi forjate.
Au urmat biele noi, create special pentru motorul S58 şi pentru asemenea aplicaţii de tuning avansat al acestui motor.
Apoi, aceştia au cumpărat şi un set de manşoane pentru cilindri, fapt care ar trebui să facă ciindrii capabil să reziste unei puteri de trei ori mai mare decât cea originală, protejând blocul motor şi disipând căldura sporită.
S-au schimbat şi toate buloanele, supapele, simeringurile şi alte mici detalii din acest motor. Şi, bineînţeles, s-au schimbat şi cele mai importante componente care pot spori puterea — cele două turbine cu tot cu galeria de evacuare şi admisie, dar şi un nou sistem de evacuare menit să facă maşina sonoră pentru circuite.
Noua turbină e doar una, însă, şi vine să înlocuiască şi să crească presiunea pe care o formau anterior cele două turbine identice de stoc, care erau responsabile de câte 3 cilindri fiecare.
Desigur, asta ar putea adăuga, teoretic, un turbolag, dar cu toate sistemele moderne de supape şi cu regimul de launch control care poate pregăti presiunea din timp la demarare, problema ar trebui să fie ca şi inexistentă, compensată de puterea mai mare.
Cu o asemenea putere, a trebuit schimbată şi cutia de viteze, dar şi cutia de transfer a sistemului de tracţiune integrală xDrive. Deci, nici un component n-a fost lăsat de stoc, pentru că întreaga maşină poate susţine atâta putere cât cea mai slabă verigă din acest lanţ al performanţei.
Desigur, asemenea modificări nu sunt cea agreabil pentru toţi, pentru că foarte mulţi ar prefera să păstreze un asemenea motor şi o asemenea maşină în forma sa de stoc. Dar, dacă e tot să se meargă pe calea creşterii semnificative de performanţă, aici e demonstrată cel puţin o cale de a face lucrurile temeinic, pe unul din motoarele geniale moderne, unul din puţinele din timpurile noastre care mai rezistă unor asemenea transformări.
Vezi totul în cele două video-uri de mai jos.
1
2,965
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!