VW anunţă că profiturile sale s-au prăbuşit cu 42%, dar cifrele arată că problema cea mare nu vine din fabrici sau încasări din vânzări de maşini
31 Octombrie 2024, 09:58 Redacţia PiataAuto.md
Acum două zile, scriam despre o situaţie ajunsă la punctul de fierbere în Germania, la fabricile VW, după ce şefa consiliului angajaţilor, Daniela Cavallo, a anunţat în faţa muncitorilor de la fabrica din Wolfsburg că VW intenţionează închiderea a cel puţin trei fabrici în Germania, concedierea a zeci de mii de angajaţi şi reducerea salariilor muncitorilor rămaşi de la toate fabricile cu 10%. Ieri, în ziua următoare, VW a anunţat şi rezultatele sale financiare pentru trimestrul 3, care ilustrează o prăbuşire drastică a profitului, cu 42%, în acest trimestru, astfel încât întreg grupul VW a operat la o marjă de profit de doar 3,6%. Sună ca o situaţie teribilă, şi pe alocuri aşa e, dar VW a pus cumva accentele doar pe părţile negative, eclipsând cifrele care arată bine, de fapt.
Atunci când publică un raport trimestrial, o companie încearcă de obicei să accentueze lucrurile pozitive şi optimiste, încercând să sugereze încrederea investitorilor. VW a făcut exact inversul în anunţarea ultimului să raport trimestrial, cifrele bune fiind lăsate pe locul secund. Iar asta ne dă imediat de gândit, dacă nu cumva VW pune aceste accente grave tocmai pentru a negocia mai uşor cu angajaţii concedierile şi reducerile de salarii pe care le intenţionează? Şi avem motive să ne punem aceste întrebări, dacă intrăm un pic mai profund în cifrele publicate de VW.
În primul rând, scăderea de profit cu 42% se referă doar la trimestrul 3, nu la primele nouă luni. În acest trimestru, grupul VW a înregistrat un profit de 2,356 miliarde euro, sau 3,6%, faţă de 4,894 miliarde, sau 6,2% marjă, cât avea în trimestrul 3 din 2023. Însă la nivelul primelor 9 luni din 2024, profitul VW a fost de 12,9 miliarde de euro, cu o marjă de 5,4%, faţă de 16,24 miliarde euro în primele 9 luni ale anului 2023 sau 6,9%. Deci maja pentru primele 9 luni a scăzut cu 1,5 puncte procentuale, ia cifra absolută de profit s-a redus cu 20,5%, faţă de 41,7% cât s-a redus în ultimul trimestru.
Partea curioasă e că încasările din vânzări au crescut, de fapt, în primele 9 luni ale anului 2024, cu +0,9%. Deci s-au încasat 237,3 miliarde de euro, faţă de 235,1 miliarde, chiar dacă au fost vândute cu -4,4% mai puţine automobile în acest timp. Prin urmare, nu există o problemă de diminuare a încasărilor, ci una de costuri mari, care a redus profitul.
E la fel de adevărat că vânzările au scăzut mai mult în ultimul trimestru, cu -8,3%, dar în acelaşi trimestru numărul 3 încasările din vânzări au scăzut cu doar -0,5%, ceea ce înseamnă că VW vinde ceva mai puţine maşini, dar le vinde mai scump, sau din modele ierarhic superioare.
Deci, avem un tablou al trimestrului 3, care pare într-adevăr îngrijorător şi orice consiliu de management dintr-o companie ar fi nevoit să acţioneze. Cifrele pentru întreg anul arată cea mai bine, dar nu perfect, pentru că e clar că există şi acolo motive de îngrijorare. Însă există o mare întrebare pe care VW nu o răspunde direct — dacă încasările din vânzări ale grupului au crescut, iar profitul a scăzut, unde se ascund costurile mai mari, care divizie e generatoare de pierderi şi care aduce profit?
În comunicările publice ale VW, aceştia menţionează că nivelul mare al costurilor fixe, inclusiv salariile aceluiaşi număr de angajaţi raportat la mai puţine maşini produse, au determinat această situaţie, dar şi costul mare al energiei pentru fabricile din Germania. Sunt două motive plauzibile, în special cel cu energia, pentru că la primul încasările din vânzări au crescut totuşi, iar dacă acele costuri rămân fixe, asta n-ar trebui să reducă profitul. Dar adevăratul tablou se decopertează atunci când analizăm rezultatele pe divizii.
Mărcile de bază ale grupului VW, au avut un profit operaţional de 4,4% în 2024, faţă de 4,9% în 2023, o scădere relativ uşoară în contextul actual de piaţă. Mărcile progresive, precum Audi, au operat în 2024 cu o marjă de 4,5%, faţă de 9,1% în 2023, iar aici putem aminti şi unul din motivele, care a afectat grav vânzările Audi cu motoare mild-hibrid, din cauza unui furnizor. Divizia modelelor sport de lux, cum ar fi Bentley şi Lamborghini şi Porsche, a operat cu 14,6% marjă de profit în 2024, faţă de 18,8% în 2023.
Până şi divizia de camioane Traton, care include Scania şi MAN, a lucrat cu 9,0% marjă de profit, faţă de 8,0% anul trecut, şi a generat 3 miliarde de euro profit pentru VW. Deci, aici profitul şi marja procentuală chiar a crescut.
Deci, unde se ascunde căderea drastică, atunci? La divizia de soft Cariad din nou, care a mai ars 2,058 miliarde de euro în pierdere în primele 9 luni ale acestui an! Însă grupul VW la partea cu cifre mai mari din rapotul său scrie că încasările din vânzări ale Cariad au crescut datorită unei cereri mai mari de licenţie de soft şi menţionează că profitul negativ s-a accentuat din cauza costurilor de dezvoltare. Deci, această divizie a fost în continuare o gaură neagră pentru grupul VW, accentuând şi mai mult pierderile. De fapt, dacă în cifre absolute profitul întregului grup VW a scăzut 3,334 miliarde de euro în primele 9 luni ale anului 2024 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2023, 2,058 miliarde din ele îi revin diviziei Cariad, sau 61,7%! Prin rumare, divizia de soft e principalul responsabil de pierderile de profit, iar grupul VW concediază muncitorii de la fabrici şi inginerii dezvoltatori de noi modele de automobile, dar nu şi IT-iştii de la Cariad.
Şi, o ultimă cifră care ne dă de gândit e cea care indică o creştere de +9% a comenzilor de automobile pentru grupul VW din Europa în primele 9 luni. Mai mult ca atât, în ultimul trimestru, acel trimestru care a generat prăbuşirea profitului cu -42%, cifrele de comenzi au crescut cu +27% în Europa pentru grupul VW! Deci comenzile cresc, cineva va trebui să producă aceste maşini, iar VW concediază angajaţii şi închide fabrici. Au scăzut doar vânzările în China, cu -12%, în timp ce America de Nord a crescut cu +4%, iar cea de sud cu +16%.
Aşa arată cifrele grupului VW, repartizate pe divizii, în raportul publicat de VW.