China a depus o contestaţie oficială împotriva noilor taxe de import în Uniunea Europeană la OMC şi vine cu avertizări pentru industria maşinilor electrice
5 Noiembrie 2024, 10:13 Redacţia PiataAuto.md
Chiar dacă încă se mai află în discuţii intense cu Uniunea Europeană în încercarea de a anula sau cel puţin reduce taxele de import impuse pentru maşinile sale electrice în UE, de până la 45%, China a depus o contestaţie oficială împotriva acestor taxe la Organizaţia Mondială a Comerţului, crescând astfel şi mai mult tensiunea relaţiilor comerciale dintre cele două părţi.
În cererea depusă luni, 4 noiembrie, la OMC, China motivează că vrea să protejeze dezvoltarea şi interesele industriei producătoare de maşini electrice, acuzând că taxele de import impuse de UE pot fi calificate drept protecţionism.
UE a motivat, însă, aplicarea acestor taxe de descoperirile făcute de o investigaţie a Comisiei Europene, care a relevat susţineri directe şi indirecte neconforme oferite de statul chinez pentru producătorii săi de maşini electrice, care au creat condiţii de concurenţă neloială. Mai mult ca atât, în aplicarea taxelor, Comisia Europeană a cerut informaţii suplimentare de la producători şi cei care au putut motiva un nivel mai mic de susţinere primită de la statul chinez, au primit cote mai mici de taxe de import, UE încercând astfel să aibă o abordare diferenţiată.
Cei care au refuzat să ofere informaţii au primit cota standard, cea maximă, de puţin peste 45%, dintre care 10% e taxa existentă şi anterior, iar alte 35% reprezintă noua taxă aplicată în urma ultimilor decizii.
În contestarea sa la OMC, China spune că noile taxe de import pentru maşinile sale electrice reprezintă un risc major de impunere reciprocă de taxe de răspuns, care ar putea afecta un volum de minim 739 miliarde de euro de comerţ bilateral între cele două părţi.
De asemenea, China a mai menţionat în contestarea sa că motivarea de către UE a introducerii taxelor de import duce lipsă de argumente factologice şi legale, sfidează regulile OMC şi constituie un măsură abuzivă în încercarea de a influenţa vânzările.
Pe lângă asta, China a emis şi un comunicat prin care cere Uniunii Europene să-şi regândească de urgenţă taxele impuse, recunoscând că a greşit şi corectându-le imediat, pentru a contribui la stabilitatea lanţului de aprovizionare cu componente pentru industria globală a maşinilor electrice şi la stabilitatea relaţiilor UE-China.
Sună ca un îndemn pozitivist, dar aluzia cu stabilitatea lanţului de aprovizionare cu componente pentru industria globală a maşinilor electrice poate fi tratată şi ca o avertizare şi reamintire că multe din componentele necesare maşinilor electrice şi în special bateriilor lor, vin preponderent din China, iar dacă ele n-ar mai veni la fel de liber spre producătorii europeni, aceştia ar putea întâmpina mari dificultăţi în stabilitatea producţiei lor.