China marchează un nou an record la capacităţile noi de producţie a energiei regenerabile, panourile fotovoltaice luând cea mai mare cotă
22 Noiembrie 2024, 22:40 Redacţia PiataAuto.md
China se îndreaptă vertiginos către un nou an record la capacităţile noi de producţie a energiei regenerabilă conectate la reţeaua sa electrică. Puterea instalată totală a acestui surse noi de energie regenerabilă conectate la reţea în primele nouă luni ale anului a constituit 210 GW, iar panourile fotovoltaice iau cea mai mare cotă din aceste noi surse.
Cele 210 GW adăugate în reţea în primele 9 luni ale anului 2024 reprezintă o creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului 2023, şi reprezintă deja 86% din capacitatea conectată la reţea anul trecut în 12 luni. Până la sfârşitul anului curent, China estimează că va fi foarte aproape sau chiar va reuşi atingerea cifrei de 300 GW de surse noi de energie regenerabilă conectate la reţea.
Din cele 210 GW conectate în 9 luni, panourile fotovoltaice domină masiv, cu 161 GW, sau peste 76% din toate capacităţile noi de energie regenerabilă. China e principalul producător al acestor panouri şi a ajuns la costuri de producţie foarte mici, fapt care face investiţiile interne în aceste parcuri foarte atractive.
Turbinele eoliene, de uscat şi maritime, au însumat capacităţi de 39,12 GW în 9 luni ale anului 2024. Tradiţional, China mergea pas în pas cu Europa la ritmul de instalare a turbinelor eoliene, atunci când erau raportate la numărul populaţiei, de peste 3 ori mai mare în China. Europa a conectat la reţea în prima jumătate a anului 2024 turbine eoliene în sumă de 6,4 GW şi a nivelul întregului an se estima o putere totală de 22 GW. China ar urma să atingă circa 55-60 GW de energie eoliană până la sfârşitul anului şi atunci Europa ar avea chiar un ritm uşor îmbunătăţit faţă de anii precedenţi, raportat la China, ceea ce confirmă faptul că fotovoltaicele au devenit mai dominante în China în cota totală. Asta nu înseamnă o scădere a eolienelor în China, dimpotrivă, şi ele au crescut, doar că fotovoltaicele au crescut mult mai mult.
China a mai conectat la reţea şi 7,97 GW de capacităţi noi de hidrocentrale în primele 9 luni ale anului, dar şi 1,37 GW de producţie de electricitate pe bază de biomasă.
Reţeaua electrică a Chinei are acum un total de 1,73 TW de putere instalată a surselor de energie regenerabilă, cu 25% mai mult decât avea la finele lui septembrie 2023. Ritmul de dezvoltare e de-a dreptul admirabil, deci, cu 2.510 TWh de electricitate generată în 9 luni, China atingându-şi deja ţintele pe care şi le-a luat prin angajamente internaţionale pentru anul 2030. Însă mai este mult loc de evoluţie pentru a scoate din ecuaţie toate centralele de cărbune şi gaz, după o epocă în care acestea au dominat infrastructura electrică a ţării.
Această dezvoltare galopantă a energiei regenerabile în China are loc în tandem cu creşterile imense de vânzările la maşini electrice şi electrificate, care au ajuns la circa 50% din piaţa de automobile noi, luate la un loc. Un număr atât de mare de maşini electrice noi au nevoie de electricitate nouă, iar schimbarea atât de galopantă a modului în care e generată electricitatea face ca toată această tranziţie să fie una cu impact complet în reducerea emisiilor. În cazul Chinei, lucrurile au luat o dezvoltare atât de vertiginoasă, încât ea nu mai e motivată acum de respectarea unor angajamente internaţionale, ci de schimbări majore în economie pe care le aduce această trecere, cu mai puţin import de petrol şi cu aer mai respirabil în marele oraşe din China, care chiar aveau o problemă imensă că nu mai vedeau soarele pe cel de la densitatea particulelor care erau prezente în aer.