În 86 de localităţi din Norvegia 100% din maşinile vândute în acest an au fost electrice, inclusiv zeci de localităţi după Cercul Polar

12 Noiembrie 2024, 10:22
Redacţia PiataAuto.md
Despre faptul că maşinile electrice au ajuns la o cotă de 92-94% dintre toate maşini noi vândute în Norvegia am relatat de mai multe ori în acest an. Dar, totodată, în arealul total de maşini aflate în circulaţie, cota electricelor abia de a depăşit-o pe cea a maşinilor cu benzină şi încă n-a ajuns să o depăşească pe cea a maşinilor diesel, iar de curând norvegienii au descoperit că circa 30 mii de maşini cu combustie au fost radiate din registrul înmatriculărilor, dar circulă aşa, pentru a nu plăti taxe, ceea ce alterează un pic statistica. Totuşi, acum norvegienii au anunţat o altă statistică interesantă, care arată că până şi oamenii din cele mai izolate localităţi din ţară aleg deja preponderent maşinile electrice, nu doar în oraşele mai mari.
Astfel, conform statisticilor anunţate acum, în acest an, în 86 de localităţi din Norvegia, 100% din maşinile vândute noi au fost electrice, fără ca măcar o singură maşină cu alt tip de propulsie să fie înmatriculată în acele localităţi în timp de 10 luni.
Norvegia are în prezent 355 de localităţi, numite municipalităţi, care au rol uneori şi de comune, care conglomerează câteva aşezări din preajmă, dacă e să vorbim mai pe înţelesul nostru. Respectiv, 86 din cele 355 localităţi au reuşit performanţa de a avea în acest an doar maşini electrice vândute, fără nici măcar vreo excepţie a vreunui om care să-şi fi dorit să-şi cumpere o maşină sport cu combustie sau un offroader.
Şi cea mai interesantă parte a acestei statistici e că marea parte a acestor localităţi sunt mai îndepărtate şi mai izolate. Spre exemplu, cele mai multe din cele 86, tocmai 16 la număr, sunt localizate în regiunea Nordland, care e localizată la altitudine foarte nordice, traversând linia Circului Polar în partea sa sudică şi ajungând la sute de kilometri mai la nord, în regiuni unde munţii şi fiordurile alternează, iar temperaturile sunt foarte reci iarna.
Foto: Regiunea Nordland

Alte 10 localităţi cu 100% maşini electrice noi vândute în acest an sunt localizate în regiunea Troms, aflată mai la nord de Nordland, deci exclusiv după Cercul Polar!
Foto: Regiunea Troms din Norvegia

Desigur, sunt şi localităţi mai sudice, mai aproape de capitală, cum ar fi 13 localităţi din regiunea Innlandet sau 12 din Trondelag. Dar faptul că atât de multe localităţi situate dincolo de Cercul Polar au ajuns la 100% de maşini electrice din toate care se cumpără noi arată clar o evoluţie în care până şi norvegienii din cele mai îndepărtate locuri ale ţării, cu cea mai crâncenă climă, au deja încredere în ele.
Iar aceste 86 de localităţi nu sunt nicidecum cele mai mici, aproape toate numărând un număr de populaţie de zeci de mii de locuitori sau mii. De fapt, dacă vorbim de un număr de 86 de localităţi dintr-un total de 355 în ţară, nici nu putea fi doar nişte excepţii mici, ci e clar că vorbim de un fenomen. Iar această poziţie e întărită şi de alte cifre din aceleaşi informaţii publicate acum în 353 de localităţi din 355 maşinile electrice au avut cotă de peste 50% din vânzări, doar 2 localităţi având cotele electricelor mai mici — Flekkefjord la 47% şi Folldal la 33%. Dar Folldal e o localitate poziţionată în interiorul unei văi muntoase, unde se înregistrează de obicei cele mai joase temperaturi iarna din toată jumătatea sudică a Norvegiei, deci e un soi de Miercurea Ciuc din România, transpusă în Norvegia, care are parte de cele mai joase temperaturi.
Însă 353 din 357 de localităţi au peste 50% cotă. Totodată în 335 de localităţi din 355 cota electricelor e de peste 75% în vânzările de maşini noi. Deci, tendinţa şi tabloul e absolut clar, Norvegia a îmbrăţişat maşinile electrice până şi în cele mai îndepărtate şi nordice regiuni ale sale, iar dacă până şi oamenii de acolo au fost convinşi, pentru ei e clar că nu mai există cale de întoarcere.
Reamintim, Norvegia îşi produce 100% din electricitatea sa regenerabil, cu circa 90% revenind hidrocentralelor, circa 9% eolienelor şi circa 1% fotovoltaicelor. Țara îşi produce constant cam 115-120% din necesităţile sale pe această cale şi exportă de obicei diferenţa către ţările vecine.
2
28,648
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!