Producătorul danez de turbine eoliene Vestas a inaugurat o nouă linie de producţie în Italia pentru cea mai puternică turbină a sa
27 Noiembrie 2024, 20:38 Redacţia PiataAuto.md
Producătorul danez Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, a construit şi inaugurat o nouă linie de producţie a palelor pentru cea mai mare şi mai puternică turbină din gama sa, Vestas V236-15.0MW. Odată cu noua linie din Italia, capacităţile de producţie din Europa pentru aceste turbine eoliene vor creşte semnificativ, iar astfel Vestas va putea fabrica mai repede aceste turbine, reducând din timpul de aşteptare de circa 2-3 de ani din prezent pentru aceste modele.
Noua linie de producţie e localizată în fabrica Vestas din Taranto, un oraş-port din sudul Italiei. Fabrica a fost extinsă cu această ocazie, făcându-se şi circa 800 de angajări noi în ultimele luni. În total, noua linie de producţie va aduce 1.300 de noi locuri de muncă într-o regiune în care e mare nevoie de asemenea exemple de dezvoltare industrială.
Expansiunea fabricii din Taranto cu noua linie de producţie a fost făcută şi cu susţinerea financiară de stat, acordată de UE prin planul de rezilienţă. Danezii au calificat acest proiect drept un exemplu admirabil când investiţiile private au parte de susţinerea strategică a autorităţilor şi se pot întâmpla mai rapid, aducând un beneficiu pentru toţi.
Modelul de turbină care a fi produs în Italia, V236-15.0MW singurul rămas în gama de turbine eoliene maritime a celor de la Vestas, întrucât performanţele lui sunt atât de departe faţă de modelele anterioare, încât producţia altor turbine maritime nu mai avea sens. Acest model, la 15 MW putere, indică un factor de capacitate mediu de peste 60%, astfel încât o singură asemenea turbină eoliană poate produce în mediu 80 GWh de electricitate anual.
Ca să punem asta într-un context, ar însemna că pentru a produce o cantitate egală cu întreg consumul anual al Republicii Moldova, spre exemplu, ar fi nevoie de doar 53 asemenea turbine Vestas, iar pentru întreaga cantitate de electricitate consumată de România într-un an — de doar 625 turbine.
O singură pală de turbină pentru acest model are 115,5 metri lungime, prin urmare fabricarea ei necesită operaţiuni de manevrare a unor obiecte de gabarit imens. Diametrul total al elicei, cu tot cu generatorul din centru, măsoară 236 metri şi captează vântul de pe o suprafaţă circulară de 43.000 metri pătraţi, sau 4,3 hectare!
Acest model de turbină mai e fabrica la uzina principală a celor de la Vestas din Danemarca, din Lindo, dar şi la fabrica din Szczecin, Polonia. Totuşi, Vestas are un rând de aşteptare în comenzi de circa 60 miliarde de euro pentru turbinele sale, practic toate comenzile noi de turbine eoliene maritime fiind plasate pentru acest model.