Producătorul european de turbine eoliene Siemens Gamesa îşi revine cu un prim contract de 1 miliard de lire după problemele descoperite acum un an

20 Noiembrie 2024, 19:31
Redacţia PiataAuto.md
Siemens Gamesa a fost un nume notoriu în industria turbinelor eoliene, producătorul european fiind al doilea în lume an anul 2022, spre exemplu, şi fiind în rândul companiilor care inovau în permanenţă, lansând noi modele cu performanţe record. De mai bine de un an încoace, însă, despre Siemens Gamesa aproape că nu se mai menţionează nimic, şi asta pentru că în luna iunie 2023, producătorul european a anunţat a descoperit probleme grave la turbinele sale eoliene de mare putere, care necesitau o rezolvare de lungă durată, la costuri exorbitante. Problema a fost atât de mare, încât compania a suspendat vânzările noi o bună perioadă de timp, şi a avut nevoie de susţinere cu garanţii de stat din Germania şi la nivel european pentru a face faţă costurilor imense ce au urmat. Acum, după aproape un an şi jumătate, Siemens Gamesa îşi revine cu un prim contract anunţat după această suspendare lungă.
Problemele descoperite anul trecut vizau mai ales turbinele eoliene de mare putere de uscat, fiind afectate între 15 şi 30% din toate turbinele instalate de companie până în acel moment. Se anunţaseră iniţial probleme cu micro fisuri la palele elicelor, dar şi la rulmenţi. Ulterior, cele două probleme s-au confirmat, şi se pare că de vină era un element structural menit să fixeze palele turbinelor mari, care îşi pierdea geometria sa iniţială în timp, devenind uşor deformat.
Asta dezechilibra turbina şi sporea uzura asupra rulmenţilor din interior, dar şi a câtorva piese conexe, similare cu cuzineţii arborelui cotit dintr-un motor cu combustie. Nu se ştie dacă micro fisurile din corpul palelor erau conectate cu aceste deformări admise sau dacă ele aveau o cauză separată, dar e cert că şi acea problemă a fost confirmată, iar Siemens Gamesa a trebuit efectiv să facă un soi de recall masiv la turbinele de uscat de peste 4 MW, afectate de această problemă, înlocuind inclusiv preventiv componentele vulnerabile.
Fabricile Siemens Gamesa au continuat să producă turbinele eoliene neafectate, în special cele maritime, iar o parte din ele au produs piese noi pentru modelele afectate, motiv din care vânzările au fost suspendate o bună perioadă.
Acum, însă, după toată această perioadă dificilă, Siemens Gamesa îşi anunţă o revenire răsunătoare printr-un contract uriaş, de 1 miliard de lire sterline, încheiat cu ScottishPower. Compania scoţiană a câştigat cu doar câteva săptămâni în urmă licitaţia pentru dreptul de a construi viitorul parc eolian East Anglia TWO, unde investiţia totală, cu toată infrastructura şi lucrările aferente se va ridica la 4 miliarde de lire.
Contractul prevede furnizarea a 64 de turbine eoliene de cel mai puternic model al producătorului european, Siemens Gamesa SG 14-236 DD, cu 14 MW putere, model care a deţinut recordul mondial de cea mai puternică turbină înainte de lansarea turbinei Vestas V236-15.0MW de 15 MW. Astăzi chinezii au plecat deja departe, cu turbine de peste 20 MW.
Aici vorbim, însă, de modelul cu indicele DD, care livrează 14 MW în regim normal şi 15 MW în regim de boost. Astfel, cele 64 de turbine cu un diametru de 236 metri a elicei, vor asigura o putere instalată totală de 960 MW.
Parcul se va alătura altor două cu nume similar — East Anglia ONE, care operează din 2020 şi are o putere instalată de 714 MW, şi East Anglia THREE, care e în proces de construcţie acum, cu o putere instalată de 1.400 MW. Astfel, cele 3 parcuri vor cumula împreună puţin peste 3 GW de putere instalată.
Preţul per MW de putere instalată în acest caz e de 1,04 milioane de lire sau de 1,25 milioane de euro, ceea ce e mai mult decât media generală a pieţei turbinelor eoliene de toate tipurile, dar e mai puţin decât preţurile turbinelor maritime celor mai performante, cu factor de capacitate sporit. Cel mai important fapt în acest caz, însă, e că Siemens Gamesa a revenit în forţă, angajând şi 600 oameni noi la o fabrică din Marea Britanie cu această ocazie, iar odată cu asta Europa îşi revigorează industria producătoare de turbine eoliene.
4
5,287
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!