Sierra Leone a semnat un acord prin care dă exemplul cum poate o ţară mică şi înapoiată să facă un salt ferm la energie regenerabilă
2 Noiembrie 2024, 23:42 Redacţia PiataAuto.md
Uneori e uşor să considerăm că lucrurile de care avem partea în viaţa noastră ca şi comodităţi de bază ar fi prezente peste tot în lume, dar nu e deloc aşa. Există încă ţări în lume în care nici măcar o treime de populaţie nu are acces la o reţea electrică şi la electricitate. Sierra Leone, o ţară din vestul Africii, e una din cele mai înapoiate din lume la acest capitol, doar circa 30% din populaţie având în general electricitate. Asta face ca media de consum pentru cei 8,65 milioane de locuitori să fie de doar circa 23-25 kWh anual, cam cât consumă un locuitor din multe alte ţări în câteva zile. Consumul anual pe ţară a oscilat în ultimii ani între 180 şi 240 GWh deci cam cât produc vreo 3 turbine eoliene din cele maritime, de model Vestas 236-15.0MW. Ei bine, cu toată această stare uluitoare de lucruri, de curând Sierra Leone a semnat un acord cu consorţiul Infinity Power, prin care vrea să devină exemplul cum o ţară mică şi înapoiată poată să facă un salt ferm la energie regenerabilă.
Infinity Power e o companie fondată de egiptenii de la Infinity şi renumita companie Masdar din Emiratele Arabe Unite, care are şi proiecte în Europa, dar şi în foarte multe ţări din lumea a treia, de obicei neglijate de alte companii de top din lume.
Ministerul Energiei din Sierra Leone şi Infinity Power au semnat astfel un acord prin care cei din urmă vor construi în ţară capacităţi de energie regenerabilă ce vor însuma 1 GW de putere instalată până în 2033.
Acordul presupune că aceste capacităţi vor fi construite pe etape şi conţine construcţie de hidrocentrale, panouri fotovoltaice pe uscat şi plutitoare pe apă, o centrală solară cu stocare de sare topită şi chiar centrale cu baterii pentru stocarea electricităţii produse intermitent şi livrarea ei în reţea în momentul potrivit.
De asemenea, proiectul prevede şi construcţia unor linii electrice pentru a îmbunătăţi accesul la electricitate al populaţiei până în 2033.
Capacitatea de 1 GW de putere instalată, chiar dacă ar fi să opereze a un factor mediu de capacitate de circa 20% ca o medie dintre toate tipurile de energie regenerabilă aplicată, va însemna o producţie anuală de circa 1,752 TWh sau 1.752 GWh, deci cam de 8,7 ori mai mult decât toată electricitatea produsă în Sierra Leone în prezent. Practic, ţara africană ar urma să crească de la nişte cifre infime pe care le are acum până la cifre deja oarecum viabile, care or putea stimula o creştere economică şi un nivel mult mai bun de viaţă, datorită acestui acord care conţine doar producţie de electricitate din surse regenerabile.
Şi în cazul lui Sierra Leone, alegerea pentru aceste surse e una nu neapărat condusă de ţinte de emisii CO2, sau angajamente internaţionale. Totul e mult mai simplu. Țara nu-şi permite să importe păcură sau gaz ca să-şi crească producţia de electricitate prin tradiţionalele centrale, însă are nevoie acută de mai multă electricitate pentru a-şi putea creşte economia. Şi în condiţiile sale de relief, localizare geografică şi resurse, energia regenerabilă a fost pur şi simplu singura cale viabilă prin care acea electricitate va putea fi produsă local.
Cei de la Infinity Power anunţă că acordul cu Sierra Leone face parte dintr-un program al lor strategic pentru Africa, unde vor construi capacităţi de minim 10 GW. Asemenea programe de obicei funcţionează relativ atractiv — investitorii plătesc cea mai mare parte a acestor costuri de construcţie, dar beneficiază în schimb de garanţii din partea statului că vor putea vinde minim câţiva zeci de ani electricitatea produsă în urma acestor investiţii, răscumpărându-şi astfel costurile.