Singurul cablu subacvatic de telecomunicaţii spre Finlanda a fost tăiat, după care şi cel dintre Suedia şi Lituania
19 Noiembrie 2024, 11:15 Redacţia PiataAuto.md
Singurul cablu subacvatic de telecomunicaţii de mare viteză dintre Finlanda şi Europa continentală, C-Lion1, a fost tăiat, situaţia devenind cunoscută ieri. Cablul conecta regiunea Rostock din Germania cu Helsinki şi Hanko în Finlanda. La scurt timp, s-a aflat că şi cablul dintre Lituania şi Suedia a fost tăiat, iar pe o porţiune de mare cele două cabluri sunt trasate foarte apropiat, a circa 10 metri distanţă.
Cablul C-Lion1 este unul cu fibră optică şi are o lungime de 1.173 km, fiind inaugurat în 2016. Cablul conţine 8 perechi de trasee de fibră optică şi poate asigura transferul a 144 terabiţi pe secundă. La momentul construirii sale, se presupunea că el va fi folosit de Germania, Finlanda, iar Rusia urma să-şi construiască o arteră între Finlanda şi Țărmul său, pentru a conecta Moscova. Acest segment nu a mai fost construit.
Operatorul de stat finlandez al cablului, Cinia, a declarat pentru presa finlandeză că e prima dată în istoria existenţei acestui cablu când el suferă o ruptură, iar fără o acţiune externă probabilitatea deteriorării sau ruperii e foarte redusă. Toate conexiunile de fibră optică au fost rupte, ceea ce indică asupra unei mari şanse ca motivul să fie o tăiere intenţionată.
Serviciul de Inteligenţă şi Securitate din Finlanda, (Supo) s-a abţinut să facă o concluzie prea rapidă, indicând că în lume anual se întâmplă 200 de incidente cu cablurile subacvatice, cea mai frecventă cauză fiind ancorele navelor. În octombrie 2023 o conductă de gaz cu cablu electric alăturat dintre Finlanda şi Estonia a fost avariată, iar cauza aparentă a fost ancora unei nave chinezeşti. Acum, însă, experţii finlandezi indică spre Rusia drept posibil autor al acestei tăieri.
O navă de investigare a cabului subacvatic şi reparare a lui a ieşit ieri în larg. Dar asemenea operaţiuni sunt de obicei complexe şi durează între 5 şi 15 zile. Finlanda are alte conexiune de rezervă, dar niciuna din ele nu e la fel de rapidă ca asta, deci centrele de date care au nevoie de viteză foarte mari ar putea observa latenţe mai mari şi viteze mai mici în această perioadă.
La scurt timp, Estonia şi Suedia au confirmat că şi cablul subacvatic BCS East-West Interlink, care uneşte Lituania cu insula Gotland a Suediei, a fost deteriorat, suspectându-se de asemenea o acţiune intenţionată. Cele două cabluri au un traseu care aproape că se intersectează, trecând la 10 metri unul faţă de altul în unul din punctele din mare, după cum se poate vedea pe harta de mai jos.
Acum două săptămâni, apropo, Suedia a anulat proiectele a 13 parcuri eoliene maritime din apropiere de insula Gotland şi de pe toată coasta sa sud-estică, motivând că asta ar submina apărarea sa maritimă în contextul riscurilor de securitate care există în prezent din răsărit.
Lituania are aceleaşi suspiciuni despre deteriorarea cablului său subacvatic, că Rusia ar fi cea care a făcut-o. Lituanienii amintesc că doar săptămâna trecută, mai exact vineri, Marina Irlandeză a surprins nava spion Yantar a Rusiei în apropiere de traseele cablurilor sale subacvatice de telecomunicaţii, staţionând la 3 noaptea şi cu drone lansate în jurul navei. Marina irlandeză a escortat nava rusească în apele internaţionale, raportând acest incident la nivel internaţional.