Suedia a respins 13 parcuri noi eoliene în Marea Baltică, inclusiv câteva cele mai mari din lume, din cauza că acestea ar putea periclita apărarea maritimă a ţării
7 Noiembrie 2024, 20:37 Redacţia PiataAuto.md
Suedia, o ţară ataşată de tehnologiile de energie regenerabilă şi ecologie, a respins 13 proiecte de noi parcuri eoliene în Marea Baltică, inclusiv câteva care trebuiau să devină cele mai mari din lume, din cauza că acestea ar putea periclita apărarea maritimă a ţării. Cele 13 proiecte totalizau o putere instalată de până la 32 GW, ceea ce înseamnă că, până şi la o estimare a unui factor de capacitate mai modest de 45%, ar fi asigurat suficientă putere cât să alimenteze două ţări de mărimea României.
Decizia a consternat întreaga industriei a energiei eoliene, or, în lista dezvoltatorilor celor 13 parcuri eoliene se aflau companii cu renume şi experienţă, dar şi companii mari suedeze care voiau să-şi treacă producţia industrială la energie verde, precum Ikea.
Guvernul suedez a anunţat că decizia a fost luată în urma unei analize profunde făcute de armata suedeză şi a unei recomandări făcute de aceasta. Bazându-ne pe documentele emise de forţele armate, guvernul a estimat că edificarea celor 13 parcuri eoliene în această regiune din Marea Baltică ar duce la consecinţe inacceptabile pentru capacitatea de apărare a Suediei. În situaţia serioasă de securitate pe care Suedia o înfruntă, cu o ţară aflată în război în vecinătatea imediată, interesele de apărare ale ţării trebuie să prevaleze atunci când sunt făcute asemenea decizii, a spus Pal Jonson, ministrul suedez al apărării.
Foto: Pal Jonson, Ministrul suedez al Apărării
Sursa citată a indicat clar spre Rusia ca reprezentând ameninţarea de securitate despre care vorbeşte. Suedia nu are un hotar terestru cu Rusia, însă enclava rusească Kaliningrad e situată exact în partea opusă a Mării Baltice, în aceeaşi regiune în care se planifica edificarea celor 13 parcuri eoliene. În discursurile televizate ale mai multor oficiali ruşi din tot soiul de emisiuni, dar şi în strategiile mai vechi de atac, Rusia indică aproape întotdeauna în scenariile sale de război cu NATO ocuparea uneia sau mai multor insule suedeze drept unul din primii paşi, insulele vizate fiind de obicei Gotland şi Oland.
Harta de mai jos arată şi amplasarea planificată a celor 13 parcuri eoliene. După cum se poate vedea, au intrat sub incidenţa anulărilor nu doar parcurile din traiectoria imediată spre Kaliningrad, ci şi cele care ar fi situate în zona hotarelor maritime cu Polonia şi Țările Baltice, semn că viziunea Suediei de apărare ia în calcul şi posibile ocupaţii temporare ale acestor teritorii.
Foto: Harta parcurilor eoliene respinse de Suedia (macate cu roşu şi X alb)
Cel mai mare parc dintre cele respinse acum e Aurora, de 5,5 GW, despre care scriam încă în luna aprilie a acestui an, iar partea cea mai interesantă e că atunci parcul a avut o aprobare specială a armatei suedeze, el fiind calificat ca unul ce nu doar că n-ar împiedica apărarea, ci dimpotrivă, ar ajuta-o. Armata spunea atunci că va folosi turbinele şi platformele acestora pentru a instala senzori, radare şi alte echipamente de monitorizare.
Însă, se pare că de atunci şi până acum, dacă tot numărul proiectelor din regiune a crescut atât de mult şi trebuia să acopere întreaga coastă, armata suedeză a modelat diverse scenarii posibile şi a ajuns la concluzia că funcţia de monitorizare pe care ar fi îndeplinit-o turbinele eoliene poate fi asigurată prin alte metode, în timp ce prezenţa a atât de multe turnuri cu elice într-o zonă maritimă cu risc de securitate poate da dificultăţi imense în apărarea ţării, atât cu nave, cât şi cu avioane.
În asemenea scenarii, avioanele au adeseori nevoie să zboare la altitudine joasă, iar dacă în acea regiune ar fi prezente mii de turbine în cele 13 parcuri, riscul pentru ele şi pentru îndeplinirea misiunilor lor ar fi enorm.
Parcul Aurora de 5,5 GW e tocmai cel în care trebuiau să investească OX2 şi Ingka Investments, compania mamă a gigantului IKEA. Pe lângă asta, alta parcuri eoliene care au fost respinse acum sunt Neptun, de 3,1 GW, Pleione de 1 GW, Triton de 1,4 GW, Arkon de 1,4 GW, Skibladner de 2,2 GW, Sodra Victoria de 2 GW, Delta North de 2,1 GW, Skane de 1,5 GW şi alte câteva parcuri.