Un spital din Elveţia va deveni complet inteligent datorită sistemelor de navigare 3D oferite pacienţilor şi cele de gestionare oferite medicilor
6 Noiembrie 2024, 23:51 Redacţia PiataAuto.md
Când vorbim de sisteme de navigare, de obicei ne imaginăm obişnuitele sisteme din automobile, care ne ajută să conducem la destinaţii, sau aplicaţii mai noi de pe telefoane, care ne feresc de ambuteiajele urbane şi ne duc mai repede spre punctul dorit. Inginerii de la Siemens, însă, vor transforma spitalul cantonal din Baden, Elveţia, într-unul complet smart pentru medici şi pacienţi, într-un prim proiect de asemenea tip, care presupune şi faptul că toţi pacienţii vor primi sisteme de navigare prin spital.
Sistemul de navigare nu va funcţiona pe baza obişnuitului semnal GPS, ca în maşini, ci pe baza senzorilor speciali, instalaţi peste tot în spital, la toate etajele. O aplicaţie special dezvoltată va recunoaşte toţi aceşti senzori şi va avea cartografierea digitală completă a spitalului. Întrucât vorbim de un edificiu cu mai multe etaje, şi navigaţia va fi una tridimensională, care va ţine cont şi de etajul la care se află pacientul şi la care trebuie să ajungă.
Cu această aplicaţie şi sistemul de sute de senzori instalaţi în spital, pacienţii vor putea naviga oriunde au nevoie în spital, spre camera corectă de terapie sau în cabinetul corect al medicului pentru consultaţia corectă, spre cafenea sau spre camera cu un anumit tip de investigaţii. Aplicaţia le a sugera calea cea mai eficientă de a ajunge spre locul dorit şi-i va îndruma pe măsură ce înaintează.
Aceeaşi aplicaţie le va sugera pacienţilor când să pornească spre destinaţia dorită, ca să evite aglomeraţiile şi rândurile de aşteptare la medicul dorit sau la investigaţia necesară. Vor exista şi senzori de aglomerare în camerele de aşteptare, iar aplicaţia poate şti şi ora programării pe care o are pacientul, fie introdusă de pacient, fie de medic. Odată ce majoritatea pacienţilor vor folosi aplicaţia, spitalul îşi va reduce considerabil timpii de aşteptare lângă cabinete şi va creşte capacitatea de procesare a spitalului, aplicaţia eliminând şi golurile de capacităţi.
O altă parte a noului sistem instalat de Siemens ţine de gestionarea activităţii medicilor. Cei de la Siemens vor ataşa circa 2.000 de senzori celor mai importante echipamente medicale, cum ar fi scaunele cu rotile, paturile, dispozitive medicale, şi toate aceste dispozitive or deveni astfel vizibile în sistemul comun inteligent, iar localizarea lor exactă în spital va fi cunoscută datorită aceloraşi senzori folosiţi la sistemul de navigare.
Cei de la Siemens au contractat compania de consultanţă Frost & Sullivan, care au analizat rutina muncii medicilor şi au concluzionat că în mediu, personalul medical din spital pierde 72 minute pe tură în căutarea sau în aşteptarea echipamentului corect. Cu noul sistem de gestionare, medicii or vedea imediat unde e localizat obiectul sau dispozitivul de care are nevoie şi-l vor putea utiliza mult mai repede, reducând timpul pierdut.
Toate astea vor face ca timpul medicilor să fie folosit mai eficient pentru lucruri esenţiale, nu pentru căutări de echipamente, iar spitalul îşi va creşte astfel randamentul.
Cei de la Siemens spun că spitalul cantonal din Baden va deveni astfel un exemplu mondial de inovaţie datorită acestui prim proiect, iar cifrele de productivitate crescută şi comoditatea pe care o or experimenta medicii şi pacienţii vor demonstra viabilitatea şi atractivitatea acestui sistem.
Echiparea spitalului cu senzori, peste 9.000 la număr în total, şi cartografierea digitală, a şi demarat deja şi întregul sistem ar urma să devină activ în primul trimestru al anului 2025.