(VIDEO) Cea mai mare pompă de căldură din lume ce operează pe bază de CO2 şi apă de mare şi încălzeşte un întreg oraş, a fost pusă în funcţiune
28 Noiembrie 2024, 17:09 Redacţia PiataAuto.md
Cea mai mare pompă de căldură din lume ce operează pe bază de CO2 în circuitul său şi foloseşte apa de mare drept sursă iniţială de căldură, ea încălzind centralizat un întreg oraş, a fost pusă în operare în Danemarca, fiind localizată în portul Esbjerg. Noua pompă de căldură a fost construită de cei de la MAN Energy Solutions, cu compresoare pe bază de levitaţie magnetică, fabricate în Zurich, Elveţia, şi va furniza căldură unui oraş de 25.000 de gospodării şi 100.000 de locuitori.
Foto: Noua pompă de căldură imensă din Danemarca
Noua pompă de căldură înlocuieşte o centrală veche pe bază de cărbune care furniza anterior căldură oraşului, iar funcţionarea ei va ajuta la evitarea unor emisii de 120.000 tone de CO2 anual, deci impactul e unul semnificativ, inclusiv în balanţa totală de emisii a Danemarcei.
Principiul de funcţionare de bază a acestei pompe de căldură e similar cu pompele întâlnite mai frecvent, instalate la unele case şi încurajate pe larg în Europa ca o soluţie mai prietenoasă cu mediul în locul cazanelor de caz. Aceste pompe de casă funcţionează de obicei pe baza unei unităţi exterioare care captează căldura aerului, printr-un circuit cu refrigerant, care se transformă din lichid în gaz la trecerea prin această unitate exterioară, apoi un compresor sporeşte presiunea acelui refrigerant în stare gazoasă, folosind efectul termodinamic al oricărui gaz, care se încălzeşte odată cu creşterea presiunii. Această căldură imprimată gazului prin presiune este apoi transferată apei din sistemul de încălzire a casei, iar agentul de refrigerare redevine lichid după acest transfer de căldură, returnându-se pentru un nou ciclu. Printr-un asemenea principiu, se poate atinge un coeficient de 4-5 şi chiar mai mult pentru pompele aer-apă de casă, adică pentru 1 MWh de electricitate consumată se va lira 4-5 MWh de energie termică în sistemul de încălzire a casei. Coeficientul de facto, însă, depinde de diferenţa de temperatură dintre mediul primar de unde se captează căldura şi cel final, or, cu cât această diferenţă e mai mare, cu atât mai mult trebuie să compenseze compresorul pentru a amplifica acea căldură captată iniţial.
Pompa din Esbjerg foloseşte apa de mare ca sursă primară, nu aerul, pentru a avea întotdeauna o temperatură minimă apropiată de 0 grade Celsius, dar niciodată de -10 sau -20 grade, cum se poate întâmpla la o pompă de căldură ce-şi ia căldura iniţială din aer. CO2-ul e folosit ca agent de refrigerare pentru că are nişte proprietăţi termodinamice foarte potrivite, dar în primul rând pentru că în eventualitatea unei scurgeri în mare n-ar polua apa, cum s-ar întâmpla dacă această pompă ar folosit soluţii mai obişnuite, precum amoniacul sau un agent sintetic.
Însă pompa de căldură din Esbjerg foloseşte sistemul de încălzire centralizată existent al oraşului, cu conducte vechi, care generează şi pierderi, astfel încât la ieşire pompa poate asigura şi 90 grade Celsius, nu obişnuitele 35-55 grade din sistemele casnice, unde pompa de căldură e foarte aproape de sursa finală. Dar, pompa din Danemarca foloseşte compresoare cu levitaţie magnetică a axului lor central, care le face practic lipsite de fricţiune, ceea ce permite acestei pompe să rămână eficientă chiar şi în cazul unei scalări imense la nivelul unui oraş, cu 90-99 grade Celsius a apei la ieşire. Compresoarele sunt din seria Hofim a celor de la MAN Energy Solutions.
Foto: Unul din cele două compresoare folosite de noua pompă de căldură din Esbjerg
Noua pompă de căldură din Esbjerg are o putere termică de 70 MW şi într-un sezon va furniza circa 280.000 MWh de energie termică oraşului. Ea poate fi şi singura sursă de căldură a oraşului, dar, pentru că vorbim de Danemarca, unde gunoiul de orice formă se reciclează, ea funcţionează împreună cu un sistem de ardere a gunoiului menajer, apoi şi un boiler de 60 MW, de foloseşte resturi de lemn de la industria prelucrătoare a acestuia. Mai există şi un boiler electric de 40 MW, pentru zilele foarte friguroase, când ar fi nevoie de susţinerea celorlalte sisteme.
Noi am fost atât de intrigaţi de tehnologia acestei pompe de căldură imense şi a aplicării ei pentru un întreg oraş, încât mai mult timp în urmă le-am solicitat celor de la MAN Energy Solutions acces în interiorul acestei centrale cu pompa de căldură aflată în proces de construcţie, şi totodată le-am cerut acces să vorbim cu inginerii ce construiesc şi vor opera acest sistem. Cei de la MAN Energy Solutions ne-au oferit atunci acest acces, iar noi am produs un reportaj detaliat, cu discuţii cu inginerii despre această pompă de căldură, prima din lume de felul ei, cu o asemenea aplicare.
Vezi totul în video-ul nostru de mai jos, video care a acumulat între timp 150 mii vizualizări ale oamenilor din toată lumea, interesaţi de această tehnologie şi a adunat şi peste 430 de comentarii.