(VIDEO) Chinezii au efectuat un test de siguranţă pentru Lexus ES, caroseria maşinii dezintegrându-se din punctele de sudare

30 Noiembrie 2024, 10:58
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile anunţam despre apariţia unui fenomen nou în China, în care Institutul de Supraveghere a Calităţii Produselor şi Inspecţie din Beijing a realizat mai multe teste de siguranţă cu maşini occidentale luxoase, iar două dintre modelele de vârf, Mercedes-Maybach S-Class şi Range Rover, au avut rezultate foarte slabe, fiind declarate nesigure. Ei bine, acum chinezii au mai realizat un test de siguranţă cu Lexus ES, iar rezultatul acestui a fost de-a dreptul dezastruos, maşina dezintegrându-se din punctele de sudare în mai multe tipuri de impact frontal.
Testele chinezilor, despre care vorbim acum, sunt realizate după o metodă similară americanilor de la IIHS, dar includ şi un impact frontal la 30% din lăţimea maşinii, la 56 km/h, cu remorca unui camion staţionat, astfel încât maşina ajunge să lovească acea bară de siguranţă, aflată la 50 cm înălţime deasupra solului, din spatele unui camion. E cu certitudine unul din cele mai solicitante tipuri de accidente din câte există, care solicită foarte mult siguranţa din viaţa reală a unei maşini ajunsă într-un scenariu extrem. Mai mult ca atât, maşinile sunt cumpărate din showroom-uri, în mod aleatoriu, fără a fi cerute de la producători, pentru a exclude orice manipulări posibile.
Ei bine, Lexus ES a indicat o performanţă care aminteşte de testele de siguranţă ale modelelor chinezeşti de acum 10-15 ani, când acestea îşi deformau caroseria puternic şi-şi dezintegrau elementele structurale. Timpurile s-au schimbat, însă, iar acum chinezii iau în mod constant 5 stele la Euro NCAP, şi tot chinezii testează mărcile internaţionale renumite la ei în ţară, iar acestea sunt deja cele care iau rezultate lamentabile.
În impactul frontal cu remorca de camion, la 30% din lăţimea maşinii şi 56 km/h viteză de impact, Lexus ES a avut un comportament de-a dreptul dezastruos în testul chinezilor. Bara de absorbţie a impactului de sub bara de protecţie, s-a îndoit uşor şi n-a absorbit aproape nimic din impact, impunând montanţii şi celula din habitaclu să preia asupra sa forţa impactului.
Caroseria a fost împinsă sub camion de geometria maşinii iar cea mai mare forţă a fost primită de montantul faţă, care s-a rupt total, lăsând elementele camionului să intre în zona spaţiului pasagerului din dreapta faţă.
Forţa a fost preluată mai departe de montantul din mijloc, care nu s-a rupt, dar s-a îndoit mult şi a determinat deformarea totală a întregii caroserii.
Montantul dreapta spate, deşi impactul n-a ajuns la el, a fost puternic deformat şi dezintegrat. Chiar şi uşa portbagajului a fost imposibil de deschis, deşi se află la polul opus faţă de impact.
Asta s-a întâmplat pentru că structura maşinii s-a dezintegrat din punctele de sudură de pe ea, aflate în zonele critice de absorbţie a impactului. Paradoxul e că Toyota Camry, numită în China Allion şi construită pe aceeaşi platformă, a rezistat anterior mai bine aceluiaşi test, pentru că e mai uşoară. Lexus ES e mai greu, iar structura sa s-a dovedit deja fragilă pentru greutatea proprie mai mare, spun chinezii.
Verdictul chinezilor pentru acest scenariu de accident a fost că pasagerul din dreapta faţă la Lexus ES n-ar fi supravieţuit. Gradul de protecţie oferit în acest scenariu a fost „moderat”, al doilea cel mai rău posibil.
A urmat testul cu barieră deformabilă la 40% din lăţimea maşinii, 64 km/h, similar testului de bază de la Euro NCAP. Surprinzător, dar şi aici rezultatul a fost foarte slab pentru Lexus ES. Pe lângă asta, maşina a admis scurgeri de ulei de motor în urma impactului, care în viaţa reală ar fi putut duce a un incendiu.
Cel mai grav, însă, e comportamentul structurii maşinii. Montantul din stânga faţă s-a îndoit, iar asta s-a întâmplat pentru că şi în acest scenariu punctele de sudură ale acestui montant au cedat! Cinci puncte au cedat, iar asta e deja un simptom clar al unei probleme grave ale acestui Lexus ES, or, dacă acest lucru s-ar fi produs la un test Euro NCAP, maşina ar fi primit un calificativ similar de slab.
Au mai cedat puncte de sudură de la baza montantului faţă, şi la structura dintre montantul central şi cel spate. Deci efectiv caroseria, sub acţiunea forţei unui impact la 64 km/h, cedează din puncte de suduri răspândite peste tot!
Chinezii spun că asta indică defecte severe de fabricaţie şi, conform standardelor proprii ale Toyota, aceste maşini ar trebui să fie supuse unei rechemări în service sau unei cumpărări înapoi de la proprietari cu compensarea costurilor. Chinezii mai spun că în 2022 un Lexus ES similar a fost testat într-un alt scenariu şi punctele de sudură n-au cedat, însă acum calitatea pare să fie mult mai slabă. Aceştia au ajuns să se întrebe unde e renumita calitate de asamblare Lexus?
A mai urmat şi impactul spate al uneia din maşinile lovite anterior, simulându-se un accident ulterior după primul impact. Şi aici zona portbagajului maşinii s-a deformat total, fără mare absorbţie, intrând până spre banchete. Capacul rezervorului s-a rupt, lăsând acces deschis spre rezervorul de combustibil. Verdictul final a fost că Lexus ES a fost maşina cu cel mai slab rezultat dintre toate sedanurile testate de chinezi până acum.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
36,749
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!