(VIDEO) Testul comparativ suprem pe circuit între Tesla Model 3 Performance şi BMW M3 Competition xDrive a fost organizat de cei de la Hagerty
14 Noiembrie 2024, 22:21 Redacţia PiataAuto.md
În lumea noastră există un sedan de performanţă cu combustie ce serveşte drept etalon de inginerie supremă şi performanţă de vârf, comparabilă cu cea a supercar-urilor — BMW M3, mai ales dacă e în versiunea de top M3 Competition xDrive. După facelift, această versiune dezvoltă 530 CP din motorul său twin turbo fabulos de 3,0 litri, cu numele de cod S58. E una din ultimele maşini din lume care a făcută să te încurajeze să conduci performant, să faci drift cu ea, să o simţi în fiecare centimetru al său când o conduci... Scuze, aici ne-a luat valul emoţiei subiective, pentru că şi noi de curând am cumpărat exact un asemenea BMW M3 Competrition xDrive de după facelift şi senzaţiile astea, descrise de mai sus, sunt cele care ni le furnizează exemplarul nostru. Dar, revenind la subiectul zilei de azi, spuneam că e maşina cu combustie dusă la perfecţiune inginerească şi performanţă supremă. Iar în lumea maşinilor electrice, există o Tesla Model 3 Performance, trecută şi ea prin facelift, care a primit 510 CP în SUA, adică exact cât avea M3 înainte de facelift. În mod clar Tesla îşi dorea să lupte în aceeaşi ligă, iar acum cei de la Hagerty au şi organizat testul suprem pentru cele două modele.
Cei de la Hagerty sunt renumiţi pentru pasiunea lor pentru modelele nemuritoare, clasice, dar sunt la fel de deschişi spre propulsia electrică, înţelegând-o profund, exact aşa cum ar trebui să fie o entitate de presă adevărată, fără a aluneca doar într-o extremă sau alta.
Iar asta face o asemenea comparaţie şi mai interesantă, pentru că se porneşte de pe picior echivalent, în dorinţa de a vedea pe viu faptele şi senzaţii şi de a da un verdict prin ceea ce demonstrează real maşinile.
Totul a început cu o tură în tandem pe circuit, pentru a cunoaşte cele două maşini, iar prima impresie e că Tesla Model 3 Performance este acum mult mai desăvârşită în ingineria sa decât era anterior. Are o suspensie adevărată, potrivă, are scaune cu suport lateral şi are în sfârşit un echilibru care-ţi permite să o conduci ca un sedan de performanţă de vârf adevărat.
Prima întrebare la care trebuia oferit un răspuns era care din ele e mai plăcută de condus pe un circuit? Cei de la Hagerty au fost suficient de impresionaţi de Tesla încât să-i dea ei acest titlu.
A urmat partea ştiinţifică, în care cele două modele trebuiau să seteze cel mai rapid tur de circuit pe care-l puteau, pe acelaşi circuit, cu acelaşi pilot, ambele cu anvelope noi şi în aceleaşi condiţii.
Pentru a face lucrurile şi mai interesante, maşinile nu vor face doar câte un singur tur de circuit, ci or continua 15 minute în continuu, punându-şi la încercare astfel rezistenţa la supraîncălzirea frânelor în primul rând, dar şi a cutiei, motorului, sau bateriei în cazul Tesla.
Aici cei de la Hagerty au arătat clar că ei au văzut video-ul celor de la Throttle House, în care au testat Tesla Model 3 Performance în versiunea canadiană de 460 CP, iar frânele acesteia s-au supraîncălzit după trei viraje. Canadienii au spus că şi-ar face griji dacă cineva ar conduce maşina asta pe circuitul Willow Springs, întrucât ea ar putea genera un accident letal. Ei bine, mega testul de azi al celor de la Hagerty are loc tocmai pe Willow Springs.
Ei bine, turele pe circuit au derulat urmat. BMW M3 Competition xDrive a învins la cel mai rapid tur, înregistrând 1 minut 20 secunde şi 51 milisecunde. Un timp similar cu supercar-urile, zic cei de la Hagerty.
Tesla, însă are două regimuri — Full Power şi Endurance Mode. În Full Power Mode, Tesla reuşeşte un timp de 1:22,05, iar în Endurance Mode e şi mai lent. Apropo, Ferrari 458 Italia e mai lent decât ambele maşini, dar şi aclamatul Hyundai Ioniq 5 N electric.
Cele 15 minute de tururi în Tesla au fost făcute în Endurance Mode, care e un regim făcut tocmai să protejeze maşina electrică de supraîncălziri pe circuit. După 4 tururi, frânele încă mai rezistau, dar în linie dreaptă maşina limita puterea la un moment dat pentru a nu supraîncălzi bateria.
Această tăiere, însă, de rând cu altele, i-au oferit lui Tesla Model 3 Performance consistenţa care-i lipsea şi maşina a putut rezista cele 15 minute fără supraîncălziri şi rateuri. Da, viteza maximă e cu aproape 20 km/h mai mică pe circuit, dar maşina rezistă cel puţin acum. Şi asta e inclusiv datorită reprogramării maşinii de a nu mai emite alarme false de frâne supraîncălzite, după cum se întâmpla anterior, aparent.
BMW, pe de altă parte, nu şi-a limitat putere a fost exemplar de consecvent în rezultate sale. Dar nimeni nici nu aştepta altceva de la ingineria acestui BMW. Aşa că ambele maşini au rezistat 15 minute în continuu pe circuit.
La folosirea cotidiană a câştigat în mod previzibil Tesla, datorită interfeţei digitale mai bune a sistemului său multimedia şi a multor funcţii mai utile oferite de acest sistem.
La BMW sunt criticate scaunele scoică din carbon şi asta e adevărat (probabil şi de asta noi n-am optat pentru ele pe M3-ul nostru). Şasiul lui BMW M3, calibrarea lui, echilibrul, sunetul motorului — toate sunt la superlativ la M3. Aşa că, la întrebarea care din ele e mai bună pe un drum lăturalnic, a învins BMW M3.
Problema e că BMW M3 Competition xDrive e mult mai scump decât Tesla Model 3 Performance, mai ales în SUA, unde Tesla costă mai puţin şi BMW are un preţ dublu faţă de ea. Astfel, dacă se mai includ şi frânele de carbon de vreo 10 mii de dolari, şi scaunele scoică de vreo 4.500 dolari, atunci preţul unui BMW M3 Competition xDrive acoperă o Tesla Model 3 Performane, o Mazda MX-5 Miata plus o Toyota GR86! Deci, trei maşini la preţ de una bine dotată!
Luând în considerare această diferenţă de preţ, Tesla a fost declarată câştigătoare în acest test. Vezi în video-ul de mai jos toată experienţa de a ajunge la această concluzie.