(VIDEO) Un Hyundai Ioniq 5 N electric a învins tot ce se putea pe un circuit britanic, un Lamborghini Urus, o Honda Civic Type-R şi un Porsche Cayman GT4
10 Noiembrie 2024, 10:56 Redacţia PiataAuto.md
Despre maşinile electrice se ştie că pot fi ameţitor de performante datorită posibilităţii de a fi echipate cu mai multe electromotoare puternice, care-şi pot dezlănţuit puterea imediat, fără nevoia de a aştepta atingerea anumitor turaţii. Dar tot despre multe din ele se spune că n-ar oferi aceeaşi emoţie în condus ca şi cele cu combustie cu performanţe similare. Ei bine, Hyundai Ioniq 5 N e unul din modelele electrice care a fost creat de inginerii sud-coreeni special pentru a sparge aceste tipare şi a demonstra că şi o maşină electrică poate fi super plăcută în condus. Iar de curând protagoniştii canalului de YouTube AutoTrader din Marea Britanie au adus un Hyundai Ioniq 5 N pe un circuit, unde acesta a învins tot ce se putea învinge.
Toată această performanţă e şi mai semnificativă, întrucât toţi protagoniştii din video sunt pasionaţi înflăcăraţi de maşinile cu combustie legendare şi totodată cunoscători ai unora din cele mai notorii modele de performanţe din istorie, pe care le-au adus pe circuit, pentru o experienţă completă cu acest model electric sud-coreean.
Prima întrecere a fost una neaşteptat de curajoasă, Hyundai Ioniq 5 N fiind pus la linia de start alături de un Lamborghini Urus. Ambele maşini au 650 CP putere maximă, şi ambele au cam 2,2 tone greutate, chiar dacă Urus e un SUV, iar Ioniq 5 N e un hatchback.
Ambii protagonişti preziceau o cursă foarte strânsă, cu cele două maşini galopând umăr la umăr până la final. Dar n-a fost aşa. După o fracţiune de secundă la start în care cele două modele au pornit paralel, situaţia s-a schimbat la prima trecere a cutiei de viteze a lui Lamborghini dintr-o treaptă în alte, iar Hyundai s-a dus cu mult înainte. Deci, un hatchback coreean electric a învins nemilos un Lamborghini!
Pentru a cuceri inimile, însă, Hyundai trebuia să creeze un model care să dea şi plăcere în condus, nu doar acceleraţii în linie dreaptă. Tocmai de asta, protagoniştii de la AutoTrader au adus pe circuit şi câteva modele legendare din istorie care au conturat definiţia plăcerii în condus de-a lungul timpului — un Jaguar E-Type cu un motor de 4,2 litri cu 6 cilindri în linie, spre exemplu.
Apoi, pe circuit a fost adus şi un Audi UR Quattro, acel prim model legendar, numit adeseori doar Quattro, care a definit caracterul mărcii Audi începând cu anii 1980 încoace, inclusiv datorită motorului său cu 5 cilindri în linie şi tracţiunii integrale.
Apoi, pe acelaşi circuit a venit şi Lamborghini Murcielago, un model legendar cu motor V12 şi cutie manuală, care a dat noi standarde de performanţe şi plăcere în condus la timpul său.
Şi apoi, pe circuit a fost adus şi un Porsche 911 GT3 din generaţia 997, din 2010, considerat azi probabil cel mai bun 911 GT3 din toate timpurile. Un motor superb, cu un sunet superb, care îţi dezvăluie puterea doar treptat, pe măsură ce urcă în turaţii.
Nu avea nici un sens ca Hyundai Ioniq 5 N să fie pus într-o întrecere directă în acceleraţii cu ele, pentru că era clar că le va învinge, şi pentru că nu asta era sensul. Comparaţia de aici vine din faptul că acum şi Hyundai Ioniq 5 N vrea să marcheze un prim moment de cotitură în istoria maşinilor electrice, sugerând că şi el poate fi savuros în condus, echilibrat în inginerie, astfel încât să dea acel zâmbet profund pe faţă când e condus. Ambiţios deziderat, cu siguranţă!
Iar testul final a venit într-o întrecere directă pe circuit alături de două modele care sunt renumite pentru capacitatea lor de a înregistra timpi record pe circuitele lumii — Honda Civic Type-R şi Porsche Cayman GT4.
Turul în trei pe circuit a pornit cu o trişare a piloţilor de pe modelele pe combustie, care au pornit înainte de start, dar în scurt timp modelul electric le-a întrecut din nou. Însă în primul viraj strâns, cele 2,2 tone ale lui Hyundai şi-au dat de veste şi maşina a pierdut timp. Apoi, Honda a trişat din nou, tăind un colţ. După un alt viraj, Porsche a fost cel care a depăşit Hyundai-ul şi a încercat să nu-i permită o revanşă ulterior prin blocarea spaţiului.
În cele din urmă, Hyundai a depăşit Honda, dar n-a mai avut ocazia să depăşească Porsche-ul. Însă, dacă scoatem trişarea din ecuaţie, Ioniq 5 N l-ar fi depăşit şi pe acesta. Iar acest fapt a fost confirmat şi de timpii pe care cele 3 maşini i-au pus pe acest circuit alergând câte una, conduse de acelaşi pilot. Modelul electric a fost cu 2 secunde mai rapid decât Porsche şi cu 5 secunde mai rapid decât Honda.