(VIDEO) Un mecanic din SUA a dezasamblat renumitul motor V10 TDI de pe primul VW Touareg, arătând de ce acesta e cel mai complex motor diesel
24 Noiembrie 2024, 20:36 Redacţia PiataAuto.md
VW a avut o epocă formidabilă, când, sub egida lui Ferdinand Piech, a elaborat probabil cele mai fascinante motoare şi soluţii inginereşti din istoria sa. A fost perioada în care grupul VW era cel mai îndrăzneţ în a încerca direcţii noi de construcţie a motoarelor şi aproape toate aceste încercări s-au materializat în adevărate legende, de la motoarele VR6, W8, W12 şi W16 până la propulsoarele diesel imense V8, V10, iar apoi şi V12. Grupul VW a fost atât de atent cu ingineria sa, încât atunci când a lansat primele generaţii Porsche Cayenne şi VW Touareg, n-a avut niciun motor comun pe cele două modele, pentru a nu fi acuzat de căi simple în inginerie. Iar unul din motoarele fabuloase pe care le-a primit Touareg a fost un V10 TDI de 5,0 litri! Motorul s-a vândut în puţine exemplare, până la urmă, dar şi-a făcut o reputaţie admirabilă, inclusiv datorită faptului că tractase un avion imens. Iar acum un mecanic american a găsit un asemenea motor şi l-a dezasamblat, declarând că acesta e cel mai complex motor diesel pe care l-a văzut vreodată.
Motorul e unul de pe un Touareg ce a alergat peste 320.000 km şi e unul din cele ce dezvoltau 313 CP în unităţi europene sau 308 CP în unităţi americane. Exemplarul, pe care a pus mâna a acest mecanic, e unul care a cedat, aparent din cauza unui arbore cu came defect, dar diagnosticarea a fost făcută de altcineva, iar mecanicul vrea să vadă dacă adevărata cauză a asta sau o fi alta.
Din primele momente ale lucrului la acest motor s-a putut observa că sistemul EGR şi nemijlocit valva EGR au depuneri imense de carbon pe ele, semn clar că motorul avea multe depuneri interioare, care s-au format în lanţ, cel mai probabil.
E interesant că toate unităţile auxiliare ale motorului, care au nevoie de a fi puse în mişcare, de la pompe de ulei şi de lichid de răcire până la compresorul sistemului ide aer condiţionat, sunt amplasate în spate. De asemenea, motorul are două module de control electronic, câte unul pentru fiecare bloc de 5 cilindri.
În schimb, acest motor nu are un lanţ de distribuţie care să pună în mişcare arborii cu came, întrucât aceştia sunt mişcaţi de roţi dinţate. E o soluţie mai rară, dar de obicei e mai durabilă în timp şi, în asemenea caz, permite instalarea unui motor atât de mare sub capota unui SUV de talie relativ normală după standardele acelor timpuri.
Decopertarea de mai departe a motorului a relevat că arborii cu came, în special unul, avea o uzură avansată, care făcea una sau mai multe supape să nu ne deschidă complet. Operaţiunea de dezasamblare de mai departe l-a făcut pe mecanic să spună că nu a văzut niciodată atât de multe componente şi sisteme, amplasate atât de compact unul peste celălalt, în soluţii neordinare şi greu accesibile, dar care au permis economisirea spaţiului.
Depuneri de carbon s-au descoperit şi mai departe, dar şi mai interesant e locul unde a ascuns demarorul în acest motor imens, într-un colţ al motorului, cuplat, din nou, nu printr-o curea, ci prin roţi dinţate!
Tot prin roţi dinţate e propulsată şi pompa de servodirecţie, iar apoi prin acelaşi ax e pus în mişcare şi compresorul de aer condiţionat, printr-un mecanism de decuplare. Pompa de combustibil face corp comun cu cea de vacuum şi arată pe interior ca un motor cu piston rotativ. Deci complexitatea acestui motor e cu mult peste ceea ce putem descoperi în motoare moderne.
Turbinele aveau urme de ulei ars şi depus lângă ele. Dar decopertarea de mai departe a motorului a arătat că până şi alternatorul e pus în mişcare prin roţi dinţate, mai multe la număr pentru a aduce forţa mişcării la turaţii corecte şi la poziţia corectă a acestuia, din partea de sus a motorului.
Mai departe, a devenit clar că unul din arborii cu came era cu adevărat suficient de uzat, încât să producă eroziune puternice tacheţilor şi apoi şi supapelor.
Cea mai fascinantă parte a fost scoaterea secţiunii care conţinea toate roţile dinţate pentru toate componentele ce sunt puse în mişcare de obicei cu curea. Părea a fi un ceas elveţian adus la scara imensă a unui motor! Sunt 20 de roţi dinţate acolo!
Lucruri curioase sunt şi la construcţia pistoanelor şi bielelor, dar şi cea a arborelui cotit. Motivul cedării acestui motor s-a adeverit, deci, dar partea cea mai interesantă e descoperirea pas cu pas a acestei inginerii din vremurile glorioase ale VW!