(VIDEO) Un mecanic american a dezasamblat motorul unei maşini de poliţie din SUA, care a cedat după o urmărire

8 Noiembrie 2024, 15:12
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile serviciilor de intervenţie, precum cele ale poliţiei, pompierilor sau ambulanţele, pot avea cifre de parcurs mai mic adeseori, dar intensitatea exploatării la care sunt supuse acestea le dictează o uzură mult mai rapidă. În primul rând, acestea sunt adeseori pornite la rece şi imediat trec într-un regim intens de exploatare, cu turaţii şi putere mare, uleiul neavând timp să ajungă a temperatura normală de funcţionare. În al doilea rând, mai ales la maşinile de poliţie, acestea pot fi modificate pentru mai multă putere, fapt care le schimbă şi modul de operare, şi longevitatea. Un mecanic american a dezasamblat un asemenea motor Ford V6 de pe o maşină de poliţie din SUA, motor care e cedat după o urmărire.
Propulsorul examinat avea modificare numită „regim de urmărire”, care i-ar fi permis să atingă turaţii mai mari şi, respectiv, o putere mai mare decât cea de stoc în timpul urmăririlor. Iar consecinţele suportate de acest motor arată clar că el a cedat tocmai în timpul unei turări la maxim.
La o simplă examinare vizuală din exterior, înainte de a fi dezasamblat, motorul indica trei găuri mari în structura sa, semn clar al unei clacări violente, care a proiectat componentele interne spre pereţii exteriori.
Motorul îşi rotea arborele cotit doar parţial, dând apoi de blocaje. Deci era clar că situaţia în interior e una gravă.
La decopertarea arborilor cu came, iniţial starea motorului nu părea foarte gravă, dar asta e pentru că defecţiunea şi clacarea a survenit subit aici.
Situaţia era similară şi în celălalt bloc. Distribuţia era prezentă, iar galeria de admisie era relativă curată, un fapt oarecum surprinzător pentru un motor venit de pe o maşină de poliţie. Apropo, propulsorul e un V6 de 3,3 litri, aspirat, deci fără turbine, şi avea 75.000 mile parcurse în momentul clacării, deci circa 120.000 km.
Din galeriile de admisie se puteau vedea, însă, supape îndoite, ceea ce însemna deja o mare problemă.
Distribuţia era excelentă, atât lanţul cât şi toate elementele de tensionare, deci motorul nu era deloc unul neglijat în mentenanţa sa.
După scoaterea arborilor cu came, au devenit vizibile deja câteva valve aflate în poziţii greşite. La demontarea primei chiulase, însă, a devenit clară amploare defecţiunilor interne.
Un piston pur şi simplu nu mai era în interiorul colindului, semn că a plecat în vâltoarea turaţiilor, spărgând pereţii în calea sa.
Aici, în interiorul cilindrilor, se putea vedea depuneri pe pistoane, iar asta e deja urmarea exploatării intense de care a avut parte motorul. Lipseau şi supape, cu tot cu tijele acestora, iar situaţia cu pistoanele şi valvele a fost similară şi în celălalt bloc, tot cu un piston dispărut.
Dezasamblarea a continuat cu demontarea băii de ulei, iar de această dată motorul nu a fost întors, pentru că era clar că acolo trebuie să existe obiecte adunate. Şi aşa a fost — o întreagă găleată de componente fărâmiţate din motor, adunate acolo.
Bineînţeles, şi arborele cotit avea urmările distrugerii interioare, cu bucăţi de pistoane rămase încă prinse de el. Aparent, cel mai probabil scenariu rămâne cel al turaţiilor prea înalte suferite la un moment dat de motor, probabil în combinaţie cu un moment de lipsă de lubrifiere a cuzineţilor.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
5,383
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!