(VIDEO) Un mecanic din SUA a dezasamblat unul din rarele motoare Mazda Skyactiv-G de 2,5 litri care a cedat, pentru a afla cauza
21 Noiembrie 2024, 19:23 Redacţia PiataAuto.md
Mazda are de mai mult de un deceniu în producţie motoarele Skyactiv-G, pe benzină, atât în configuraţii de 2,0 litri, cât şi 2,5 litri, ultima ipostază existând atât în versiune aspirate, cât şi turbo. Ei bine, motoarele au avut câteva mici probleme cunoscute de-a lungul timpului, pe baza cărora au fost făcute şi recall-uri, dar per general reputaţia lor e bună şi acestea rezistă bine în timp, ajungând la cifre mari de parcurs dacă au parte de mentenanţă regulată. Unele ipostaze sunt cunoscute drept consumatoare de ulei, în special cele de 2,5 litri, dar, totuşi, motoarele Skyactiv-G care să fi cedat complet sunt o raritate. Tocmai de asta, dezasamblarea unuia din rarele motoare de acest tip de la Mazda, care a cedat totuşi, e cât se poate de curioasă. Un mecanic din SUA a dezasamblat un asemenea motor Skyactiv-G de 2,5 litri, în căutarea cauzei cedării lui, relevând totodată şi construcţia acestui propulsor nipon.
Mecanicul spune că toate motoare de defecte Skyactiv-G pe care le-a întâlnit până acum erau deteriorate în urma unor accidente şi niciodată unul cu adevărat clacat în urma unor probleme mecanice interne sau a unei exploatări greşite.
Prin urmare, el a profitat din plin de ocazia de a cumpăra un motor Skyactiv-G, care a cedat la doar 30 mii mile, deci în jur de 50 mii km parcurşi. Chiar şi la o exploatare nepăsătoare, cifra de kilometri pare prea timpurie pentru a duce la o clacare completă, tocmai de asta era deosebit de interesant să se afle cauza.
Motorul de 2,5 litri e unul cu 4 cilindri în linie, iar prima operaţiune de demontare a bujiilor a arătat că acestea sunt într-o stare relativ bună.
Galeriile de admisie, însă, aveau deja depuneri pe ele, iar două din supape aveau rugină depusă pe ele, semn al unei contaminări cu apă a motorului, acolo unde apa n-ar trebui să ajungă.
Arborii cu came arătau impecabil, iar în construcţia acestui motor există şi nişte tuburi adiţionale, care asigură lubrifierea suplimentară constantă a tuturor părţilor în mişcare.
Întreg mecanismul de distribuţie, cu tot cu lanţ şi elementele de pretensionare arăta exemplar, ca la un motor absolut nou. Alinierile erau perfecte, uzura practic inexistentă, la aproape 50 mii km. Deci, de-a dreptul admirabil la acest capitol.
Scurgerea uleiului rămas în baia de ulei a dat primele semne de suspiciuni, consistenţa acestuia fiind foarte flască. Mecanicul spune că multe din motoarele moderne folosesc uleiuri atât de lipsite de vâscozitate, încât sunt similare apei în consistenţă, dar aici părea prea exagerată, deşi nici el nu era sigur dacă asta e o problemă sau e normalitate pentru acest motor.
La demontarea chiulasei s-a văzut că garnitura nu mai era absolut etanşă într-un loc şi permitea trecerea lichidului de răcire prin ea. Probabil aşa a ajuns uleiul contaminat cu lichid, deci. Tot aici s-a văzut şi construcţia foarte deosebită a pistoanelor, create special pentru compresia mare de 14,0 a acestui motor, aproape echivalentă cu cea a motoarelor diesel.
Un cilindru avea pereţii foarte erodaţi, totuşi. Deci, există deja primele semnale clare ale unei probleme majore.
Baia de ulei avea urme clare ale uleiului contaminat cu lichid de răcire, deci cu siguranţă motorul a avut de suferit din această cauză.
Un piston, însă, avea depuneri de ulei amestecat cu restul de combustie şi lichid de răcire, care au blocat simeringurile şi au făcut acest piston să erodeze puternic perete cilindrului. Simptomul mai era prezent într-o măsură mai mică şi la un alt piston.
Iar per total, situaţia pare să indice asupra unei supraîncălziri care a deteriorat garnitura, care a declanşat apoi un întreg lanţ de evenimente, care a lăsat lichidul de răcire să ajungă în zona de combustie a cilindrilor, apoi să genereze şi depuneri şi erodări. Maşina pe care a fost instalat motorul era una a unui companii de închirieri auto, aşa că se poate prepune, dar nu se poate şti exact cum a fost provocată supraîncălzirea. Însă cauza clacării a devenit oarecum clară, iar partea bună e că, în esenţă, motorul poate fi reparat. Mecanicul spune că a rămas tot cu impresia că aceste motoare de Mazda sunt foarte bune şi fiabile în construcţia lor.