(VIDEO) Un mecanic estonian a încercat să pornească motorul diesel al unei Toyota Hiace care a stat 21 de ani nemişcată în aer liber şi i-a reuşit
7 Noiembrie 2024, 17:06 Redacţia PiataAuto.md
Se spune adeseori că motoarele de demult erau mult mai longevive şi capabile să îndure condiţii dintre cele mai diverse. Iar despre motoare de demult ale celor de la Toyota circulau şi pe atunci legende că sunt de-a dreptul indestructibile şi pot fi reînviate chiar şi după cel mai crunt tratament. Ei bine, un mecanic estonian a încercat să verifice cât de adevărat a acest fapt şi a încercat să pornească motorul diesel unei Toyota Hiace, care a stat nemişcată timp de 21 de ani în aer liber.
Mecanicul are experienţa de a reanima motoare vechi dintr-o zonă împânzită cu maşini vechi şi lăsate acolo ca la dezmembrare. Toyota Hiace, însă, a ajuns o adevărată epavă în cei 21 de ani şi pur şi simplu nimeni nici nu s-ar mai fi încumetat să încerce să-i reanimeze motorul.
Caroseria e plină de coroziune, iar maşina a plină de gunoi adunat de tot felul de vietăţi în aceşti ani, transformându-se ea însuşi încet într-un mediu al naturii.
Ca să încerce să o reanimeze, mecanicul a trebuit să o tracteze iniţial cu un tractor, pentru a o mişca din loc şi a o scoate la lumină. A fost o operaţiune lungă, întrucât roţile erau deja foarte adâncite în pământ.
A urmat investigarea cablajelor, dacă acestea mai există, dar şi a conductelor de combustibil şi a pompei. A fost verificată şi prezenţa distribuţiei, or, după atâţia ani, nici măcar asta nu mai e sigur.
Apoi, a fost conectată o baterie mare, încărcată, pentru a încerca mişcarea tuturor elementelor din motor, înainte de a-l porni. În acest fel, s-ar reuşi o minimă lubrifiere.
Desigur, o reanimare ca la carte n-ar fi făcută niciodată aşa, dacă cineva ar vrea să păstreze sau să restaureze o asemenea maşină, pentru că e clar că şi garnitura, şi multe ale elemente de cauciuc, trebuie să fie deja uscate şi motorul ar putea ceda foarte repede chiar dacă ar porni. Dar în acest caz nimeni nu va restaura această Toyota, marele interes fiind doar verificarea faptului dacă ea a porni.
Motorul a tot fost învârtit în câteva episoade de încercări, până au apărut primele semne de fum rezultat în urma unor încercări de combustie. În cele din urmă, acest a pornit. Desigur, iniţial el a scos un fum dens, întrucât depunerile interioare din cilindru treceau acum prin procesul primei combustii de după atâta timp. Şi, desigur, asemenea activităţi nu sunt tocmai prietenoase cu mediul.
Dar, după câteva minute de funcţionare, motorul de Toyota a început a funcţiona surprinzător de ritmic, aşa cum nimeni n-ar fi aşteptat de la un exemplar care stat nemişcat timp de 21 de ani şi implicit 21 de ierni cu ninsori.
Mai mult ca atât, maşina a putut chiar să înainteze cu propriile forţe, reînviind dintr-un loc unde era considerată doar o vechitură ruginită şi nefuncţională.
Simplitatea şi durabilitatea motoarelor diesel au fost calităţile care le-au făcut populare cândva. Iar această Toyota Hiace tocmai a demonstrat că, într-un scenariu de maximă necesitate, asemenea maşini ar putea fi reînviate şi după zeci de ani de îndurare a condiţiilor dure.