(VIDEO) Un pasionat din Olanda a dezasamblat legendarul motor Busso V6 de pe o Alfa Romeo clasică, explorându-i construcţia genială

10 Noiembrie 2024, 17:12
Redacţia PiataAuto.md
Alfa Romeo a fost mult timp una din mărcile cu inginerie inovativă şi cu ingineri curajoşi să experimentele departe, de mult ori modele noi având soluţii total inedite pentru marcă, unele de succes, altele cu mici eşecuri. Dar în acele vremuri fiecare nou model Alfa Romeo nu era nicidecum plictisitor, ci dimpotrivă, fanii aşteptau aceste soluţii noi inginereşti ambiţioase, iar fiecare maşină avea astfel un caracter aparte, diferit chiar faţă de alte modele Alfa. Ei bine, printre toate aceste soluţii şi încercări, motorul V6 Bussso s-a înrădăcinat adânc în identitatea mărcii timp de peste 30 de ani şi a devenit probabil cel mai adorat şi definitoriu component. Era adeseori calificat drept cel mai bun motor V6 din lume nu pentru că ar fi fost cel mai fiabil, ci pentru sunetul excepţiona de frumos pe care-l scotea şi senzaţii de condus pe care le imprima aproape oricărei maşini pe care a fost pus. Iar acum un pasionat din Olanda a dezasamblat un asemenea motor, explorându-i construcţia genială.
Pasionatul de care vorbim e coproprietarul unui atelier din Olanda specializat în restaurări de motociclete şi maşini clasice, iar acest motor V6 Busso vine de pe o Alfa Romeo GTV6, care a fost exploatată intens la începutul vieţii sale, dar apoi proprietarul a parcat-o pe la mijlocul anilor 90 şi maşina a stat de atunci şi până în prezent.
Asta a determinat rugina multor componente externe ale motorului, dar pasionatul cu cunoştinţe mecanice profunde e convins că totul poate fi restaurat până la o condiţie impecabilă şi anume acesta e scopul lui, să-i dea o a două viaţă acestui motor legendar, întrucât spune că exemplarul pe care-l dezasamblează e foarte puţin uzat şi are mari şanse să fie readus la o condiţie perfectă.
Motorul Busso poartă numele inginerului care l-a conceput, Giuseppe Busso, or, italienii preferau să-şi numească motoarele în onoarea inginerilor, nu cu nume de cod uscate, cum făceau germanii şi inginerii. Era un tribut de onoare plătit inginerilor şi totodată îi responsabiliza pe aceştia, pentru că dacă un motor urma să poarte numele tău în istorie, nu te încumetau niciodată să-l proiectezi prost, ci voiai să-ţi dedici toată priceperea.
Foto: Inginerul Giuseppe Busso, cel care a proiectat motorul V6 care-i poartă numele

Motorul a avut multe variaţii de cilindree, de la 2,0 litri până la 2,5 litri sau 2,9 litri. La început, a fost montat pe platforma numită Alfetta, fiind poziţionat longitudinal, cu cutie transaxle, adică montată pe puntea spate, fiind conectată cu un arbore cardanic cu motorul poziţionat sub capotă.
Iniţial motorul avea câte un singur arbore cu came pe fiecare bloc, acţionând setul de valve de admisie direct şi pe cele de evacuare indirect prin tije.
Starea acestor arbori cu came şi a supapelor s-a dovedit a fi foarte bună pe motorul dezasamblat. De fapt, chiar dacă acesta arăta rău pe dinafară, în interior acesta părea să aibă uzură minimă, cu un potenţial mare de a fi restaurat.
Scoaterea primei chiulase a arătat că motorul avea depuneri carbonice în interiorul cilindrilor, cel mai probabil de la consumul de ulei. Dar şi aceste depuneri pot fi curăţate.
Odată ce chiulasele au fost scoase, şi apoi şi baia de ulei, mecanicul a rotit arborele cotit pentru a mişca pistoanele şi a demonstra succesiunea acţiunii lor.
Mulţi dintre noi ar putea observa că blocul e un pic diferit construit faţă de motoarele moderne, cu manşoanele cilindrilor având mult mai mult spaţiu liber în jurul lor, pentru disiparea căldurii. Nu e neapărat că în acest fel căldura chiar de disipă mai uşor decât multitudinea de canale de pe motoarele ulterioare, dar existau şi avantajele pentru această construcţie din acele timpuri, inclusiv posibilităţi avansate de reparare sau toleranţe termice mai mari.
Şi un efect advers al acestei construcţii e tocmai sunetul legendar al acestui motor Busso. Azi, cu atâtea canale cu lichid în jurul lor, sunetul e înăbuşit din jurul cilindrilor şi ajunge în exterior doar prin evacuare. Aici, însă, acesta spaţiu din jurul cilindrilor dădea volum mai mare pentru rezonanţă acustică, iar acest sunet se propaga în jurul motorului, fiind înăbuşit mult mai puţin.
După toată dezasamblarea acestui motor, mecanicul spune că starea e atât de bună, încă cel mai indicat lucru e o sablare a componentelor şi o reasamblare a motorului în forma sa originală, de 2,5 litri, aşa cum era el din fabrică pe Alfa Romeo GTV6 de a care a fost scos.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
6,829
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!