(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a întâmpinat multiple probleme la un Peugeot e-5008 electric în încercarea de a parcurge 1.000 km cu el la 0 grade Celsius

23 Noiembrie 2024, 15:29
Redacţia PiataAuto.md
Chiar dacă în zilele noastre suntem obişnuiţi să credem că maşinile electrice au evoluat atât de mult încât o mare parte din problemele incipiente au rămas în trecut, printre maşinile care par moderne pe dinafară mai există şi din cele unde tehnologia a rămas pe la nivelul anului 2019. Iar pe deasupra, unele din ele mai fac probleme de soft atât de multe şi agasante, încât cineva care n-a interacţionat niciodată cu ele aproape că n-ar putea crede că o maşină poate avea atâtea erori, latenţe şi probleme. Ei bine, un youtuber din Norvegia tocmai a dat peste o asemenea maşină. El a încerca să conducă 1.000 km cu un Peugeot e-5008 electric în condiţii de iarnă de circa 0 grade Celsius, dar numărul problemelor furnizate de maşină a fost copleşitor de mare.
Maşina are o baterie de 77 kWh, care poate fi încărcată la o putere de până la 160 kW, deci o viteză de încărcare foarte mediocră faţă de ce pot oferi maşinile electrice moderne. Cu bateria la 100%, Peugeot arăta o autonomie de 497 km la pornire.
În primul segment de călătorie, însă, youtuber-ul a condus maşina până la un nivel al bateriei de sub 7%, ceea ce ar fi trebuit să însemne vreo 450-470 km parcurşi până la prima staţie. De fapt, însă, maşina a făcut doar 245 km cu energia consumată, deci estimarea iniţială a fost mult prea optimistă faţă de realitate.
Problema e că atunci când maşina are puţine procente rămase în baterie, ea nu mai arată autonomia rămasă, iar alegerea unei staţii te poate face să întrebi dacă mai ajungi acolo.
Şi mai mare problemă e lipsa unui sistem de preîncălzire a bateriei. În general, sistemul de management termic al acestui Peugeot poate doar răci bateria, dar n-o poate încălzi, ceea ce înseamnă că în condiţii de iarnă ea ajunge repede la o temperatură mai joasă decât cea optimă, aşa că performanţa ei începe a fi limitată, inclusiv la încărcare, nemaivorbind de riscurile pentru degradarea ei accelerată.
Logica sugestiei punctelor de încărcare este de-a dreptul absurdă, semn al unui soft gândit fără prea multă testare. Maşina sugera să se meargă la o staţie de încărcat, unde să se încarce până la 23%, după care să meargă la alta alăturată, aflată la doar 160 metri de prima, unde să se încarce mai departe. De ce? Nu există o explicaţie logică, or, dacă staţia a doua ar fi mai puternică şi mai rapidă, s-ar putea încărca din start acolo.
Apropo, şi anularea destinaţiilor din sistemul de navigare, sau revenire la inserarea unei destinaţii noi nu e posibilă decât dacă se acceptă una şi apoi se anulează. Dar şi asta se face cu mari latenţe.
Apoi, o altă problemă absurdă de soft e faptul că, în timp ce se află la încărcare, maşina dă notificări că bateria e prea descărcată şi îndeamnă şoferul să caute o staţie de încărcare. Da, ea face asta în timp ce bateria e deja conectată a staţie şi deja încarcă. Nimeni din programatori nu s-a dumirit să pună o condiţie de verificare, un banal „IF” în liniile de program, ca să verifice nişte precondiţii logice înainte de a emite asemenea notificări.
Ajungând relativ rece la încărcare, bateria încărca doar la circa 86-90 kW la început. În timpul încărcărilor din cele 1.000 km, youtuber-ul a observat că puterea normală a bateriei e atinsă doar când ea are minim 30 grade Celsius.
Maşina are o problemă şi la priza sa, care pierde contactul cu cablul staţiei de încărcare. Paradoxal, dar soluţia e să se pună cea sub cablu, ca acesta să tensioneze priza în sus, şi atunci contactul reapare. Un asemenea contact prost la un cablu care transmite o putere de 160 kW e de-a dreptul periculos pentru siguranţă.
Problemele şi mai mari au venit atunci când maşina a dat notificări că sistemul său de propulsie electrică e defect şi necesită o vizită urgentă la un service. Ea a continuat să meargă, dar notificările insistente continuau, iar odată cu asta a dispărut şi sistemul cruise control active, şi frânarea automată.
O altă problemă separată era faptul că maşina dădea notificări insistente că şoferul nu-şi cuplase centura, deşi acesta era cuplat. Youtuber-ul a parcat o oră maşina într-un garaj, închisă, şi ea s-a resetat cu problema la sistemul de propulsie. Însă peste câteva ore notificarea a reapărut şi maşina solicita din nou o vizită urgentă la service.
Cei 1.000 km au fost parcurşi până la urmă, dar cu atât de multe notificări şi probleme, încât experienţa de condus a fost mai degrabă dincolo de ceea ce ar putea accepta oricine la o maşină în general.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
9,212
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!