Cea mai puternică turbină eoliană din lume, instalată în China, s-a rupt după doar patru luni de la instalare
13 Decembrie 2024, 22:23 Redacţia PiataAuto.md
Era luna august 2024 când compania chinezească Myngyang Smart Energy anunţa instalarea primului exemplar al noii sale turbine de 20 MW putere, MySE18.X-20MW, care devenea astfel cea mai puternică turbină eoliană din lume dintre cele instalate deja cel puţin sub formă de test. Acum, la mai puţini de patru luni de instalare, turbina eoliană a suferit multiple rupturi la palele elicelor sale şi a devenit nefuncţională.
Reţele sociale din China au multiple imagini video cu momentele când din palele elicei cădeau bucăţi mari în timp ce turbina încă se învârtea. La scurt timp, turbina s-a oprit, iar palele sunt atât de avariate, încât ea necesită investigaţii profunde ale motivului acestor rupturi.
Acest incident major e cu atât mai neaşteptat, cu cât în septembrie China a avut parte de taifunuri, iar producătorul noii turbine a anunţat atunci că noul său model de 20 MW a rezistat cu succes acelui taifun, fiind proiectat special pentru a face faţă acestor vânturi imense. La doar 3 luni distanţă, însă, turbina s-a fărâmiţat fără un motiv clar şi fără calamităţi care să survină în acea regiune.
Totuşi, acum câteva ore Myngyang Smart Energy a confirmat oficial incidentul printr-un comunicat, menţionând că deteriorarea turbinei a avut loc a poligonul său de testare din Lingao, Hainan, şi amintind că turbina e deocamdată produsă într-un prim prototip de testare, nefiind vândută comercial şi instalată în altă parte. Chinezii au anunţat că deteriorarea a aut loc în condiţii extreme, cu multe peste limitele normale, parte din testare, ceea ce a cauzat depăşirea limitelor constructive ale palelor, care au crăpat din mai multe locuri simultan, şi s-au rupt.
Chinezii spun că incidentul de acum a fi studiat şi se vor aplica modificări constructive care se impun, menţionând că un asemenea incident nu e ieşit din comun, atât timp cât are loc cu o turbină eoliană în faza de testare.
Turbina eoliană chinezească de 20 MW are un diametru de 292 metri al elicei, ceea ce înseamnă că fiecare pală are peste 140 metri lungime, iar la diametru se adaugă şi nacela centrală cu generatorul. La o asemenea lungime a palelor, devine mult mai mare braţul forţei care aplică forţe asupra acesteia, iar cerinţele faţă de rigiditatea şi rezistenţa palelor, al turnului central şi al axului central al generatorului cresc exponenţial, pentru a putea rezista unor asemenea forţe imense.
Nu în zadar turbinele eoliene ale producătorilor europeni sunt ceva mai mici în diametru, cei de la Vestas având cea mai mare turbină la un diametru de 236 metri.
Acum câteva zile, însă, scriam că producătorul Siemens-Gamesa transporta în Danemarca un nou model de turbină spre un poligon de testare, acea turbină nouă urmând să aibă 21 MW şi un diametru al elicei de 276 metri. Astfel, dacă în Danemarca va fi instalată în zilele următoare noua turbină de 21 MW, europenii îşi or adjudeca din nou recordul de a avea cea mai puternică turbină eoliană instalată şi operaţională.
Cei de la Myngyang menţionează că vor continua să inoveze şi să marcheze noi şi noi recorduri, fără a se lăsa descurajaţi de acest incident cu turbina lor emblematică deteriorată.