China a aprobat construcţia celei mai mari hidrocentrale din lume, capabile de a produce electricitate care ar acoperi de 6 ori consumul anual al României
27 Decembrie 2024, 18:37 Redacţia PiataAuto.md
China a aprobat la sfârşit de an un proiect gigantic de construcţie a celei mai mari hidrocentrale din lume, care va depăşi de 3 ori în mărime şi producţie de electricitate deţinătoarea recordului actual, hidrocentrala Three Gorges Dam, situată tot în China. Noua hidrocentrală va fi construită pe cursul râului Yarlung Tsangpo şi va însemna lucrări inginerie extraordinar de complexă, pentru a redirecţiona circa jumătate de debitul acestui râu şi a face uz de relieful unic al canionului prin care trece râul.
Râul traversează regiunea Tibet şi trece prin cel mai adânc canion de pe planetă, care poartă acelaşi nume, cunoscut drept Yarlung Tsangpo Grand Canyon. Canionul are o lungime de 505 km iar diferenţa de altitudine pe o porţiune-cheie, de doar 50 de km lungime, a râului, e de peste 2.000 metri, oferind astfel un potenţial enorm pentru generarea de electricitate.
Iniţial, se estima că doar această diferenţă de altitudine ar putea genera între 50 TWh şi 70 TWh de electricitate anual, fără alte construcţii complexe. Însă chinezii vor să amplifice acest efect prin redirecţionări de debit, acumulări şi coborâri rapizi prin galerii subterane de până la 20 km lungime în zona muntelui Namcha Barwa.
Asta a necesitat săpături subterane şi forări la o scară nemaivăzută până acum pentru o hidrocentrală. De asemenea, canionul e cel mai adânc din lume pentru că delimitează două plăci tectonice, ceea ce înseamnă că cele mai mici mişcări ale fiecăreia din ele sau cutremuri pot da riscuri suplimentare pentru viitoarele baraje şi lacuri de acumulare, iar toate aceste riscuri trebuie minimizate prin construcţii de o complexitate mult mai mare.
Viitoarea hidrocentrală va redirecţiona astfel jumătate din debitul de apă al râului, ceea ce înseamnă circa 2.000 metri cubi pe secundă. Desigur, asta a afecta foarte mult relieful, flora şi fauna din jur, iar India, care beneficiază de acelaşi râu, nu e deloc încântată de grandoarea acestui proiect.
Toate aceste construcţii complexe pe care le intenţionează chinezii, însă, ar trebui să le permită producţia a 300 TWh de electricitate anual, un record absolut în lume. Pentru a înţelege ce înseamnă această producţie a viitoarei hidrocentrale, o putem compara cu consumul anual de electricitate a României, de circa 50 TWh, şi ajungem la concluzia că acea hidrocentrală ar putea acoperi de 6 ori consumul întregii Românii.
Toată Uniunea Europeană are un consum anual de electricitate de circa 2.400 TWh, deci o singură asemenea hidrocentrală acoperă o optime din consumul întregii uniuni!
Odată cu aprobarea de acum a proiectului, chinezii au atribuit acestei hidrocentrale un buget de 1 trilion de yeni, echivalentul a aproximativ 137 miliarde de dolari. Acest buget îl face şi unul din cele mai scumpe proiecte de infrastructură din lume.
Aprobarea proiectului, însă, e învăluită deocamdată de multe informaţii neanunţate public, precum termenul în care noua hidrocentrală ar urma să înceapă a fi construită şi când ar trebui ea să devină operaţională.