China a inaugurat în Tibet parcul fotovoltaic şi centrala de baterii situate la cea mai mare altitudine, unde temperaturile sunt mereu sub zero grade Celsius

21 Decembrie 2024, 16:32
Redacţia PiataAuto.md
China a inaugurat în Tibet un nou parc fotovoltaic la o atitudine de 5.228 metri, marcând astfel un record mondial. Mai mult ca atât, noul parc e însoţit şi de o centrală de baterii, care marchează astfel un record similar şi la capitolul său, al centralelor de baterii situate la cea mai mare altitudine.
Noul proiect a fost dezvoltat de compania chineză de stat China Huadian Corp şi e localizat în regiunea Shannan din Tibet. Aflat la o altitudine atât de mare, el a doborât propriu record de altitudine, care era de 4.700 metri.
Proiectul e construit în două faze, acum fiind inaugurată cea de-a doua. Prima fază avea panouri fotovoltaice cu o putere totală de 50 MW şi a fost inaugurat în decembrie 2023, iar de atunci şi până acum a produs 60 GWh de electricitate într-un an. Factorul de capacitate ajunge astfel la media anuală de 13,7%, cifră care e bună în aceste condiţii, mai ales că energia e produsă în cantităţi similar de mari şi iarna la asemenea altitudini, deasupra norilor.
Faza de acum mai are încă 100 MW, cu încă 170.000 panouri, puterea totală fiind adusă astfel la 150 MW. Astfel, producţia anuală a întregului parca e aşteptată acum să crească la circa 180 GWh anual.
Noua fază a parcului fotovoltaic a fost construită într-un timp record de mic, de doar 115 zile, folosind elemente de montare preasamblate, în ciuda provocărilor date de acest relief. Astfel, dacă luăm în calcul 170.000 panouri montate în 115 zile, obţinem o medie de 1.478 de panouri montate pe zi!
Panourile folosite sunt bifaciale, pentru a face uz de albedoul mare condiţionat de zăpadă albă din jur.
Parcul fotovoltaic e însoţit şi de o centrală de baterii de 20 MW putere şi 80 MWh capacitate de stocare. Bateriile au sistem de management termic cu lichid, iar în cazul lor e mai degrabă că au nevoie de menţinerea unei temperaturi optice calde, decât de răcire, or, la 5.228 metri altitudine temperaturile sunt întotdeauna sub zero grade Celsius, de multe ori chiar până la -15 sau -20 grade Celsius chiar şi atunci când jos sunt temperaturi pozitive confortabile
Sistemul de răcire foloseşte căldura generată fizic de baterii şi o recuperează, absorbind-o în sistemul de management termic, fără a avea un consum suplimentar foarte mare de energie pentru a menţine aceste temperaturi, cum s-ar întâmpla la o baterie a unei maşini electrice la -18 sau -20 grade Celsius, spre exemplu.
3
3,320
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!