Compania Masdar din Abu Dhabi a finalizat achiziţia uneia din cele mai mari companii europene în energia regenerabilă, Terna Energy
2 Decembrie 2024, 15:56 Redacţia PiataAuto.md
Compania Masdar din Emiratele Arabe Unite a anunţat finalizarea achiziţiei a 70% din acţiunile uneia din cele mai mari companii europene în energia regenerabilă, Terna Energy, la un preţ de 3,2 milioane de euro, echivalentul a circa 3,3 miliarde de dolari. Intenţia acestei achiziţii a fost anunţată încă în luna iunie, dar finalizarea ei de acum marchează un moment crucial, prin care cei din Abu Dhabi devin proprietarii unor mari capacităţi de producţie a energiei regenerabile în Europa.
Terna Energy e o companie cu sediul în Grecia, specializată în producţia de energie regenerabilă, având în gestiunea sa producţie de energie din surse eoliene, solare, dar şi hidrocentrale, inclusiv pentru stocare prin pompare. Totuşi, în portofoliul actual al companie domină parcurile eoliene, care însumează o putere de 1,2 GW. Parcurile fotovoltaice din portofoliul Terna însumează 8,5 MW, iar două hidrocentrale pe care le deţine compania însumează 17,8 MW putere, compania având proiecte în Grecia, Bulgaria şi Polonia.
Această cifră de 1,2 GW poate părea relativ mică, însă, dacă aruncăm o privire mai profundă în propriile rapoarte şi prezentări ale celor de la Terna Energy, aflăm că în prezent sunt în proces de construcţie alte 1,2 GW de capacităţi de energie regenerabilă pentru a fi adăugate în portofoliul companiei, iar încă 11 GW sunt la etape de proiectări, aprobări şi conturări în proiecte pentru finanţări şi construcţii.
Fireşte, aceste 11 GW vor necesitata investiţii suplimentare, eventual prin finanţări bancare sau prin susţineri parţiale de stat, dar cine deţine acţiune Terna Energy va deţine şi aceste capacităţi sumare de peste 13 GW în total într-o perspectivă 5-8 ani. De fapt, pentru următorii 4 ani, până în 2029, ţinta Terna este să atingă garantat minim 6 GW de capacităţi operaţionale.
Compania construieşte în prezent şi hidrocentrala cu stocare prin pompare Amfilochia, una din cele mai mari din Europa de acest fel. Hidrocentrala va avea o putere de 680 MW pe partea de producţie şi 730 MW pe partea de absorbţie din reţea în momentul pompării în lacul de acumulare superior. De fapt, hidrocentrala a avea două lacuri superioare şi unul inferior, construit încă în anii 60. Acele lacuri vor reuşi să acumuleze şi volume de apă suplimentare, astfel încât pe lunga funcţia de stocare e energiei în surplus din reţea, hidrocentrala a produce şi electricitate în plus, livrând 816 GWh net în reţea anual.
Cei de la Masdar se arată încântaţi de finalizarea acestei tranzacţii şi spun că Terna Energy va avea un rol important în prezenţa lor pe continentul european, fiind parte din planul lor global de a atinge 100 GW de capacităţi de producţie a energiei regenerabilă.
Masdar e şi un producător de turbine eoliene, având şi contracte majore la nivel global, inclusiv în Europa, de a instala turbine în parcuri eoliene maritime şi de uscat. De asemenea, compania are proiecte enorme realizate sau în curs de aprobări şi construcţii în Uzbekistan, Azerbaidjan şi Egipt, iar de curând Sierra Leone a încredinţat celor de la Masdar o transformare completă a sistemului energetic al ţării, cu trecere la energie regenerabilă.
Odată cu tranzacţia de acum, Masdar devine nu doar un furnizor de turbine şi un contractor de construcţie a unor parcuri de eoliene în Europa, ci un deţinător important de capacităţi de producţie a electricităţii din surse regenerabile, care va fi livrată în reţelele din UE, prin contracte de achiziţii garantate sau pe piaţa liberă. Cel mai interesant fapt e că această tranzacţie e una simptomatică pentru felul în care cei care deţineau până de curând resursele de extragere şi producţie a petrolului şi produselor energetice derivate devin pas cu pas deţinătorii resurselor de producţie a energiei regenerabile.
Spunem asta în acest caz pentru că Masdar e deţinut de trei acţionari, conform informaţilor publice prezentate pe site-ul său. Primul acţionar e ADNOC, ceea ce se descifrează drept Compania Naţională Petrolieră din Abu Dhabi, deţinută de guvern. Al doilea acţionar e Compania Energetică Naţională din Abu Dhabi TAQA, care e deţinută la rândul ei în raport de 93% de Abu Dhabi Power Corporation, deţinută la rândul ei complet de guvernul din Abu Dhabi. Iar al treilea acţionar al Masdar e Compania de Investiţii Murbala, care e efectiv un soi de fond de investiţii deţinut tot de guvernul din Abu Dhabi. Deci proprietarul final al Masdar, prin cele trei structuri de investiţii, e în raport de aproape 100% guvernul din Abu Dhabi, care-şi pregăteşte astfel un portofoliu de energie regenerabilă răspândit peste tot în lume, pentru epoca post-petrol.