(FOTO) Şapte exemplare clasice Dacia, fiecare de model diferit, au făcut împreună turul New York-ului, pentru a marca un 1 Decembrie special
1 Decembrie 2024, 10:25 Ilie Toma
Dacia e o mare raritate în SUA. De fapt, până acum câţiva ani, nu exista nici măcar o singură Dacia înmatriculată în State, nici actuală, nici clasică. Prin urmare, să vezi 7 modele clasice Dacia defilând împreună prin New York, având în spate renumitele zgârie-nori, e ceva absolut fenomenal. Cele 7 exemplare Dacia au defilat împreună în New York conduse de proprietarii lor români, pasionaţi profund de ele, care au vrut astfel să marcheze un 1 Decembrie cu totul special!
Foto: 7 modele clasice Dacia defilând prin New York, cu zgârie-norii din Manhattan în fundal
Era sfârşit de octombrie când Eduard Palaghiţă, românul care şi-a importat prima Dacia 1300 din SUA, mi-a scris, încântat de ceea ce tocmai reuşise să facă alături de comunitatea de pasionaţi Dacia pe care a reuşit să o contureze în SUA. Mi-a trimis poza de mai sus, care mi-a aprins imediat interesul enorm, şi apoi mi-a spus şi toată povestea. Or, să aduni 7 exemplare Dacia în New York şi să le poţi face o sesiune foto în mişcare, împreună, într-un oraş atât de viu, trebuie să însemne că ai o istorie în spatele acestor imagini.
Eduard Palaghiţă e acel român originar din Braşov şi stabilit de multă vreme în SUA, despre care e foarte posibil să fi auzit deja multe, în rolul său de mare pasionat de Dacia. Noi am scris despre el în 2020 şi 2021, atunci când prima lui Dacia 1300 se făcuse remarcată pe străzile din New York. Atunci, în 2021, am vorbit pentru prima dată cu el direct şi am aflat că mai avea un Aro, apoi tot de la el am aflat că îşi fondase o companie ce furniza maşini speciale pentru platourile de filmare, maşinile româneşti apărând astfel în câteva producţii renumite, printre care The Americans, Gotham sau The Blacklist.
Ulterior, pasiunea lui Eduard şi vizibilitatea lui pe reţele sociale şi în mediul online a inspirat şi alţi pasionaţi de Dacia din SUA să facă marele pas de a-şi importa o Dacie în SUA. Eduard i-a ajutat cu toate procesele logistice cam pe toţi dintre ei, iar istoriile minunate ale multora din aceste exemplare noi le-am relatat în decursul acestor ani. Şi uite că azi această comunitate a ajuns să poată aduna 7 exemplare Dacia în New York, maşinile fiind selectate pentru a fi de modele distincte.
Foto: Cele 7 Dacii clasice, defilând pe străzile din Manhattan
De fapt, în New York sunt 6 exemplare Dacia, iar singurul break Dacia din SUA e localizat în Maryland, fiind deţinut de românul Daniel Picu. E un drum de 5 ore din Maryland până în New York, dar Daniel n-a putut rata ocazia şi, la 3 dimineaţa pornea cu maşina urcată pe platformă spre New York, pentru a fi alături de camarazii săi în această misiune frumoasă.
Foto: Dacia 1310 TX Break, defilând pe străzile din Manhattan
De fapt, logistica a fost complexă şi n-a reuşit din prima. Iniţial, cei 7 proprietari se gândiseră că o dimineaţă foarte devreme de august ar fi cel mai potrivit moment să prindă traficul minim, pentru ca cele 7 Dacii să aibă şanse maxime de a putea defila împreună cât mai nestingherite.
Iar aici ne amintim imediat de istoria aia formidabilă a filmului C'etait un rendez-vous şi a regizorului său Claude Lelouch, care a ales o dimineaţă de august din 1976 pentru a putea goni prin Paris cu Mercedesul său cu camera montată în faţă, pentru singura şansă de a filma pelicula, care a devenit mai târziu o legendă şi despre care scriam acum câteva zile.
Doar că în cazul celor 7 Dacii, ziua de august ţintită iniţial s-a lăsat cu o amânare din cauza timpului nefavorabil, care ar fi zădărnicit orice încercare de a face imagini frumoase.
Prin urmare, a mai trebuit să treacă ceva timp, până când a fost aleasă o altă dimineaţă, de această dată de duminică. Timpul a fost frumos de această dată, iar la ora 8 toţi sosiseră la punctul de întâlnire, inclusiv Daniel Picu din Maryland cu singurul break Dacia din SUA.
La 9 dimineaţa a început şi defilarea celor 7 maşini, însoţite de un taxi londonez cu un fotograf poziţionat strategic pentru a avea un vizor cât mai bun spre Daciile ce urmau taxiul.
Nu s-a gonit ca-n filmul francez menţionat mai sus, dar nici aici n-au fost închise străzi pentru filmări cinematografice, deci a trebuit să se improvizeze din mers. Cele 7 Dacii au lăsat maşinile dintre ele să le depăşească, după care au ocupat toate benzile drumului. Momentul magic le-a reuşit, cu toate maşinile vizibile în fotografii şi cu frumoşii zgârie-nori în spate. Da, la un moment dat s-au cam adunat alte maşini în spate, dar până la urmă acele imagini frumoase pe care şi le doreau cei 7 proprietari de Dacii clasice au fost captate de obiectivul camerei foto.
Sunt imagini din alea pe care fiecare din cei 7 români le vor putea pune cu mândrie în garaj, alături de maşina pe care o deţine fiecare din ei. Dar sunt şi imagini din alea pe care fiecare român pasionat de modelele clasice Dacia le-ar putea privi cu admiraţie pe telefonul său sau, în mod similar, pe peretele din garaj. Pentru că o asemenea maşină îţi aminteşte întotdeauna cine eşti, de unde ai venit, iar cu zgârie-norii pe fundal, îţi aminteşte foarte bine şi unde ai ajuns, cu tot cu faptul că eşti parte dintr-o lume mare, care e întotdeauna mai frumoasă când are un cer senin şi când are libertate, inclusiv libertatea de a nutri asemenea pasiuni motorizate.
Cei 7 români, proprietari de Dacii clasice, şi-au dorit să marcheze astfel un 1 Decembrie cu totul special, onorând în acest mod Ziua Naţională României de acolo, din SUA, şi oferind, poate, un mic moment de admiraţie şi românilor din ţară sau de oriunde altundeva.
Iar cunoscătorii mai avansaţi ale Daciilor clasice vor recunoaşte poate şi modelele exacte care au defilat pe străzile metropolei americane. Printre cele 7 maşini, pe lângă Dacia 1310 Break, există o Dacia 1300, o Dacia 1310 model de tranziţie, un 1310 obişnuit, şi un Sport, deci am enumerat deja 5 dintre ele. A mai defilat şi o Dacia 1304, numită în popor drept Dacia papuc, iar pe lângă asta a fost în coloană şi o Dacia cu inscripţii Martini.
Iar noi avem şi articole cu istoriile acestor exemplare. Dacia Martini a fost restaurată în România într-un stil condimentat şi în 2022 a ajuns în SUA, unde mai apoi făcea deja şi performanţe pe circuitul Lime Rock Park din SUA. Despre singura Dacia 1300 Break din SUA şi despre istoria prin care Daniel Picu a ajuns să o deţină scriam în 2021. Dacia 1310 bej are doar 6.000 km originali parcurşi în toată istoria sa şi e deţinută de George Dumitru, iar noi scriam despre ea acum un an, când ea era deţinută de un român stabilit în Germania şi avea pe atunci 5.186 km la bord. Iar Dacia 1310 e singura din cele 7 care nu e deţinută de un român, ci de un american, pe nume Eric Matson, dar dânsul e căsătorit cu o româncă şi a stat mai mult timp în România, având o istorie superbă a maşinii sale.
E o sumă de multe istorii frumoase în aceste imagini din New York, deci, unite prin pasiune profundă pentru Dacia şi prin faptul că toţi aceşti români din SUA păstrează România în suflet. La mulţi ani, România!