Licitaţia din China pentru cea mai mare centrală de baterii din lume a arătat cât de mult au scăzut preţurile pentru această tehnologie

19 Decembrie 2024, 21:54
Redacţia PiataAuto.md
China este şi cel mai mare producător de baterii din lume, dar şi ţara care implementează la cea mai mare scară noi şi noi centrale de stocare, menite să ţină pe cât posibil pasul cu gigawaţii de putere din surse de energie regenerabilă adăugaţi lunar în sistemul energetic al ţării. De curând, însă, China a realizat licitaţia pentru cea mai mare centrală de baterii din lume, de tocmai 16 GWh capacitate totală. Cifrele publicate în urma acelei licitaţii au arătat cât de mult s-a schimbat tabloul în această industrie şi cât de mult au scăzut preţurile pentru această tehnologie a bateriilor de reţea.
Licitaţia a fost realizată de compania de stat EPC şi presupunea designul, producţia, livrarea şi instalarea completă, cu contract de 20 de ani de mentenanţă, a celei mai mari centrale de baterii din lume, de 16 GWh capacitate. Ca să înţelegem cât de mare e această centrală, cu doar un an şi un pic în urmă cele mai mari centrale aprobate aveau 2,0-2,4 GWh, iar în acest an a existat un proiect de 8 GWh în aprobare. Cifra de 16 GWh reprezintă consumul pentru circa 36 ore a întregii Republici Moldova, spre exemplu, cu 3 milioane de locuitori.
Conform licitaţiei, centrala de baterii urmează a fi definitivată în anul 2026, oferindu-se timp pentru a produce o cantitate atât de mare de baterii. Pentru comparaţie, Tesla a produs în trimestrul 3 din anul 2024 baterii Megapack în sumă de 6,9 GWh. Deci până şi celor de la Tesla le-ar luat mai mult de jumătate de an pentru a produce toate bateriile pentru această singură centrală uriaşă din China.
Chinezii au obţinut 76 de oferte pentru licitaţia lor, iar preţurile propuse de ofertanţi oscilează între 60 şi 82 dolari per kWh de capacitate. Aceste cifre au fost un adevărat şoc pentru industrie, întrucât până de curând preţuri absolut normale erau considerate valori cuprinse între 400 şi 600 dolari per kWh. Iar un exemplar de Tesla Megapack, fără taxe şi lucrări de instalare, costă 1,03 milioane de dolari, la 3.916 kWh, ceea ce rezultă într-un preţ de 265 dolari per kWh, însă aici nu sunt incluse multe alte componente de sistem.
China, însă, spune că media ofertelor primite a fost de 66,3 dolari/kWh şi, întrucât numărul ofertanţilor e atât de mare, e clar că şi mulţi jucători internaţionali au depus ofertele lor proprii, fiecare sperând că va fi simţitor mai mic decât alţi concurenţi şi va obţine acest contract uriaş. E adevărat că scalarea imensă reduce din costuri, dar preţurile sunt oricum mult mai mici decât se putea estima. Probabil toţi ofertanţi au mizat că aceste cifre nu vor fi făcute publice, iar după această experienţă probabil preţurile medii vor trebui să coboare şi în alte regiuni.
De asemenea, după aceste cifre publicate, mai multe companii din industrie au menţionat public că în ultimele luni preţul bateriilor pentru centrale a coborât până la 120 dolari/kWh, dar acest preţ nu include sistemele de management şi monitorizare. Aşa că acum toţi se arată extrem de uluiţi cum s-a putut întâmpla ca 76 de companii din toată lumea să dea oferte la preţ atât de mic în China.
În rezultat, China va avea acum cea mai mare centrală din lume construită la preţ extrem de mic, de doar circa 1 miliard de dolari. Mai mult ca atât, această licitaţie şi publicarea cifrelor ei a zdruncinat puternic piaţa şi China s-a asigurat astfel că nici la nivel internaţional marii producători nu vor mai putea cere în ţările lor preţuri de 400-600 dolari, subminându-şi puternic concurenţa. Companiile chineze pot opera cu asemenea preţuri mici, deja e cât se poate de clar. Cele internaţionale, însă, au acum parte de un duş rece, prin care vor fi nevoiţi să-şi coboare preţurile.
3
15,634
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!