Moldova şi-a sporit semnificativ capacităţile de generare a electricităţii din panouri fotovoltaice în acest an şi mai puţin din eoliene
17 Decembrie 2024, 11:19 Redacţia PiataAuto.md
Republica Moldova şi-a sporit semnificativ capacităţile de generare a electricităţii din panouri fotovoltaice în acest an, datorită noilor parcuri fotovoltaice şi a instalărilor private pe acoperişurile caselor, arată datele publicate ieri de Ministerul Energiei. De asemenea creşterea capacităţilor în energia din surse eoliene a fost mult mai modestă.
De fapt, mai multe date publicate ieri de minister par a fi inexacte şi nu se sumează corect dacă sunt divizate pe categorii, fapt care poate indica surse diferite sau date din perioade uşor diferite. Totuşi, în comunicatul ministerului se menţionează că cifrele raportate sunt valabile pentru sfârşitul trimestrului III al anului 2024, iar în comentariile cu text mărunt e specificat că circa 7 MW de capacităţi instalate trebuie verificate adiţional şi nu sunt incluse în toate categoriile.
Conform acestor date oficiale, capacitatea de generare a electricităţii din panouri fotovoltaice a crescut în 9 luni ale acestui an de la 185 MW la 344 MW, ceea ce reprezintă aproape o dublare. Totuşi, la început de an 2024 noi scriam într-un alt articol că la acea perioadă ar fi existat 192,4 MW de capacităţi fotovoltaice în Moldova. Diferenţa nu e foarte mare, însă, iar creşterea e oricum foarte mare pentru un singur an, reprezentând circa 154-159 MW de noi panouri fotovoltaice instalate în doar 9 luni ale anului 2024!
Această cifră depăşeşte cu mult capacităţile instalate pe tot parcursul anului 2023 şi e la o distanţă enormă de perioadele anterioare, fapt care arată clar că asistăm la o conturare tot mai clară a unei industrii noi, în care investitorii locali aleg să investească bani în noi şi noi parcuri fotovoltaice, datorită unor modele de vânzare a electricităţii produse care garantează rambursarea sumelor investite.
E un fapt benefic şi pentru economia Moldovei, or, aceste venituri şi profitul rămân pe interior, iar fiecare 1 GWh de electricitate generată regenerabil înseamnă reducerea de importuri de gaz natural cu circa 210-250 mii m3. Şi cum consumul de electricitate al Moldovei e de 11,5 GWh pe zi la nivelul unei medii anuale, dacă sursele regenerabile ar putea produce măcar 50% din această cantitate, Moldova ar putea importat cu 1 milion de metri cubi de gaz pe zi mai puţin faţă de cât o face acum, pentru producţia de electricitate.
Capacităţile de producţie din surse eoliene au avut creşteri mai modeste în 2024, de la 126 MW la 154 MW, deci cu doar 28 MW. La turbine eoliene de uscat la mâna a doua, cu puteri de 3-4 MW, de tipul celor instalate în Moldova, asta înseamnă instalarea a maxim 7-9 turbine eoliene noi în toată ţara. Dacă am vorbi de turbine mai noi care ating 7 MW putere, asta ar fi însemnat doar 4 turbine noi, însă în Moldova deocamdată se instalează doar turbine la mâna a doua de obicei.
Însă aici merită să amintim despre licitaţia pentru parcuri mari eoliene şi solare, care şi-a demarat primele proceduri şi care ar trebui să aibă o finalitate anul viitor, când se vor aloca 105 MW de capacităţi noi pentru parcuri eoliene şi 60 MW pentru parcuri solare, la această licitaţie fiind bineveniţi să participă şi investitorii europeni mari.
Iar asta dă perspective şi mai interesante de creştere în următorii ani. Acum Moldova a ajuns la circa 528-535 MW de putere instalată de energie regenerabilă şi doar aceste licitaţii mari ar aduce capacitatea la 700 MW, fără a lua în calcul şi planurile altor investitori mai mici, dar şi instalarea de panouri acasă, de către prosumatori. Apropo, acum din toate capacităţile fotovoltaice din Moldova, 206 MW revin parcurilor şi edificiilor mari, şi 138 MW revin prosumatorii mai mici. Deci, de putem aştepta ca Moldova să ajungă în 1-2 ani să ajungă să atingă şi 1 GW de putere instalată.
Desigur, asta nu înseamnă producţie constantă la putere de 1 GW, din cauza intermitenţei specifice, dar Moldova are un consum de sistem de oscilează între 600 MW şi 1.000 MW, deci, cu un pic de stocare, sistemul energetic al ţării au putea începe a-şi acoperi în perioade tot mai mari necesarul din producţie internă şi regenerabilă de energie.