O echipă de ingineri din Birmingham, condusă de românul Andrei Leonard Nicuşan, au creat prima turbină eoliană urbană cu design modelat de inteligenţa artificială

4 Decembrie 2024, 22:26
Redacţia PiataAuto.md
O echipă de ingineri de la Universitatea Birmingham, condusă de românul Andrei Leonard Nicuşan, au creat prima turbină eoliană urbană din lume, forma căreia a fost modelată de inteligenţa artificială în corelare cu regiunea geografică în care e amplasată, pentru a scoate un randament mult mai mare din vânturile mai slabe din interiorul oraşelor. Autorii turbinei pretind că aceasta are un randament de până la 7 ori mai mare decât soluţiile tehnice existente actuale într-un context de vânt similar din Birmingham.
Românul Andrei Leonard Nicuşan e CTO la start-up-ul EvoPhase, care a conceput designul acestei noi turbine eoliene, iar primul prototip a fost produs şi demonstrat în la Universitatea Birmingham, primind numele de „Birmingham Blade”.
Nicuşan spune că instrumentele de inteligenţă artificială au fost folosite pentru a analiza designul actual a circa 2.000 de turbine eoliene existente în lume, sistemul „învăţând” din acestea, după care a modelat formele cele mai eficiente în condiţiile de vânt moderat din Birmingham.
Astfel, noua turbină îşi obţine eficienţa nominală la viteze de doar 3,6 metri/secundă, faţă de 10 metri pe secundă, la cât sunt scontate turbinele eoliene maritime, spre exemplu. Aici ar trebui să spunem că majoritatea turbinelor eoliene moderne mari de uscat au viteza minimă de includere de 3 m/s, deci la 3,6 m/s şi ele ar funcţiona, doar că randamentul de transformare a forţei vântului la acea viteză mică ar fi de până la 7 ori mai mare la noua turbină creată de echipa condusă de Nicuşan.
Noua turbină eoliană, în forma prezentată acum, reprezintă o formaţiune de 6 pale curbate, verticale, fixate pe un suport stelar inferior, care e fixat la rândul lui pe centru de un mecanism rotativ, ce activează un generator. Forma palelor şi mărimea cumulată a fost calculată pentru a putea face uz maxim de vânturile dintre edificiile urbane şi de pe acoperişurile lor.
Prototipul dezvăluit acum, însă, nu pare să aibă şi un generator fixat de centru, ci doar demonstrează aerodinamica palelor. În lipsa unui generator prezent, echipa de ingineri nu menţionează deocamdată care ar fi puterea instalată a unei asemenea turbine mici, sau care ar fi factorul de capacitate, dacă tot se menţionează un randament de până la 7 ori mai mare.
Echipa de ingineri a menţionat că un al doilea prototip, realizat din aluminiu, va fi construit cât de curând şi va fi instalat pe acoperişul unei clădiri din Birmingham, pentru a fi testat în viaţa reală. Un produs final, pregătit pentru producţia de serie, ar trebui să fie gata către finele anului 2025.
3
24,959
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!