Renumitul zgârie-nori Porsche Design din Miami a început a se scufunda în terenul nisipos pe care e amplasat
22 Decembrie 2024, 13:06 Redacţia PiataAuto.md
Încă acum 10 ani, Porsche inaugura fastuos construcţia primului zgârie-nori din lume cu emblema unui producător auto pe el. Edificarea propriu-zisă a fost făcută de un dezvoltator imobiliar din Florida, şi a fost finalizată în 2017, dar divizia Porsche Design a fost implicată direct în arhitectura şi designul acestui zgârie-nori, proiectând apartamente luxoase, care dispun de lift pentru automobile şi garaj la etaj, astfel încât proprietarii să-şi poată admira printr-un perete transparent exemplarele Porsche pe care le deţin, cât stau acasă. Acum s-a descoperit că acest edificiu luxos a început a se scufunda în terenul nisipos din zona de litoral din Florida, în care e amplasat.
Clădirea Porsche are 60 de etaje şi o înălţime de 195 metri, fiind una din cele mai înalte din regiune. Ceea ce o face specială sunt tocmai ascensoarele pentru maşini, care pot ridica şi coborî maşinile proprietarilor până la apartamentele lor, fiecare apartament având unul sau două locuri în garajul său. De obicei garajul e separat printr-un perete cu spaţii vitrate mari de restul apartamentului, lăsând bijuteriile mecanizate la vedere.
Foto: Lifturile care pot ridica maşinile în garajele apartamentelor
Toate apartamentele au elemente de design în stil Porsche, cu inspiraţii din întreaga istorie. Cel mai mic apartament are 290 metri pătraţi şi costa la momentul inaugurării edificiului cam 4 milioane de dolari. Cel mai mare apartament a fost vândut cu suma de 32,5 milioane de dolari, fiind vorba de penthouse-ul edificiului.
Foto: Garajul vizibil din unul din apartamente
Penthouse-ul, apropo, are şi cel mai mare garaj, pentru tocmai 11 automobile! Pe atunci exista şio reprezentare grafică a modului în care aceste maşini ar fi amplasate.
Edificiului a fost mult timp apreciat pentru arhitectura sa originală, dar şi pentru calitatea extraordinară a construcţiei, cu materiale de top şi o gândire profundă a proiectelor. Acum, însă, proprietarii au aflat cu stupoare că edificiul lor a început a se scufunda în adâncul solului nisipos, care nu are suficientă consistenţă pentru a susţine greutatea mare a blocului. Florida e recunoscută pentru un sol nu foarte solid, susceptibil eroziunilor subterane, iar acum întreaga zonă unde e amplasat turnul Porsche e afectată de acest fenomen, scufundări similare fiind remarcate la 35 de clădiri.
Măsurătorile exacte au fost demarate după ce un bloc de 12 etaje s-a prăbuşit în Surfside acum 4 ani, la câţiva kilometri depărtare. Autorii măsurătorilor au folosit imagini de înaltă precizie din satelit, pe care le-au comparat de cele de acum câţiva ani, având ca punct de referinţă obiectele fizice fixate, precum balcoanele şi unităţile de pe acoperişuri. Tehnologia e atât de precisă, încât poate identifica mişcări cu doar câţiva milimetri ale edificiilor.
Astfel, în perioada 2016-2023, edificiul Porsche s-a scufundat cu 7,5 cm jos. La înălţimea sa de 195 metri, cifra poate părea relativ mică, însă o scufundare a unui edificiu atât de mare cu tocmai 7,5 cm e un motiv mare de îngrijorare, întrucât procesul continuă, din cât arată studiile. Şi nu e vorba de o aşezare iniţială a acestei construcţii, procesul continuând în fiecare an cu circa 1 cm acum.
Îngrijorarea e că la un moment dat scufundarea ar putea solicita în mod critic unele elemente de structură, sau de reţele inginereşti ale cădirii, ducând la probleme tehnice şi chiar avarieri mai grave. Respectiv, o asemenea veste îi mâhneşte inevitabil pe proprietarii de apartamente de aici, şi cu siguranţă le poate reduce şi din valoarea lor de piaţă, or, asta va duce inevitabil şi la o reticenţă din partea cumpărătorilor.