(VIDEO) Chinezii de la Chery au arătat ce se întâmplă când o maşină electrică este lovită din ambele părţi laterale de alte două maşini electrice

11 Decembrie 2024, 20:43
Redacţia PiataAuto.md
E un fapt cert că în ultimii câţiva ani chinezii au început a excela în maşini electrice tot mai inovative şi performante. De asemenea, putem vedea la testele de siguranţă Euro NCAP că în ultimii ani a devenit o normalitate ca foarte multe din aceste maşini chinezeşti să ia calificative de 5 stele. Dar să pare că producătorul chinez Chery a considerat că poate face un experiment cu multe peste standardele impuse la testele obişnuite, arătând ce se întâmplă când una din maşinile sale electrice e lovită din ambele părţi laterale de alte două maşini electrice, la 60 km/h, informează cei de la Carscoops. Testul a fost realizat pe viu în faţa unei audienţe formate din jurnalişti.
E o viteză de impact relativ medie, dar acest scenariu neobişnuit simulează o situaţie când o maşină intrată într-o intersecţie ar fi lovită de maşini din ambele sensuri, fiecare poziţionată pe partea sa de drum.
Desigur, pentru că vorbim de maşini electrice, care sunt mai grele, forţa de impact la 60 km/h e deloc neglijabilă şi e mult mai mare decât obişnuitele teste de siguranţă la Euro NCAP.
Marea întrebare era ce se va produce cu maşina din mijloc, cea care a fost lovită din ambele părţi în lateral, atât la nivelul structurii habitaclului său, cât şi la nivelul bateriei. Vor rezista portierele? Vor rezista montanţii? Va rezista carcasa bateriei sau va fi atât de deformată încât va produce scurtcircuite şi un eventual efect de fugă termică şi incendiu?
Modelul supus acestui experiment neobişnuit e un Exceed Sterra ES, iar testul a avut loc în Tianjin, China. Producătorul chinez n-a vrut să folosească obişnuitele şasiuri goale cu elemente de impact puse în faţă, ci a dorit să folosească în mod special trei maşini electrice adevărate, pentru a da un tablou mai realist.
Desigur, un scenariu realist ar putea fi diferit prin faptul că maşina din mijloc n-ar sta pe loc, dar oricum experimentul se apropie foarte mult de o situaţie de forţe maxime aplicate maşinilor.
Maşina electrică din mijloc a rezistat excelent, din câte se poate deduce din imagini, menţinând o bună integritate a structurii habitaclului şi protejându-i pe cei de la bord. Toate airbag-urile s-au declanşat, mânerele ascunse din portiere au ieşit, iar maşinile au apelat serviciile de urgenţă.
Cel mai important, bateria uriaşă, de 97,7 kWh, n-a indicat semne de scurgeri sau scurtcircuite şi nici n-a luat foc. Apropo, această baterie promite să-i asigure maşinii o autonomie de 905 km.
Aici ar trebui să menţionăm că Chery a actualizat acest model de curând prin ranforsarea unor elemente de structură a maşinii, deci e foarte posibil că versiunile anterioare să aibă un comportament diferit într-un asemenea experiment. Şi apoi, chiar dacă acest test reprezintă un act de curaj din partea producătorului chinez, un test similar organizat de o entitate independentă de certificare ar aduce cu siguranţă şi certitudinea obiectivităţii maxime. Însă chiar şi aşa, acest test semnifică oricum un nou pas în evoluţia producătorilor chinezi de a-şi comunica siguranţa modelelor lor pe interior, iar dacă ne amintim şi de recentele teste de siguranţă din China cu modele occidentale, precum Mercedes-Maybach S-Class, Range Rover şi Lexus ES, cu rezultate regretabile, atunci totul pare să se contureze într-o abordare nouă a producătorilor din China la capitolul comunicării siguranţei.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
19,054
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!