(VIDEO) Experienţa de exploatare timp de un an a unui Fisker Ocean electric s-a dovedit a fi plină de probleme pentru cei de la Edmunds
4 Decembrie 2024, 16:26 Redacţia PiataAuto.md
Fisker Ocean a acel model electric care trebuia să dea aripi companiei reînviate Fisker, într-o nouă epocă a maşinilor electrice, dar care s-a poticnit rapid de review-uri dure, care-i remarcau problemele. Cel mai dur a fost review-ului youtuber-ului Brownlee, care, mai ales prin reacţia companiei, a dus rapid la deteriorarea imaginii companiei şi la un faliment, compania aflându-se şi azi în insolvenţă. Cum poate fi experienţa de deţinere a unei asemenea maşini şi exploatare a ei timp de un an, dacă tot Fisker e faliment? Ei bine, deloc simplă, ba chiar plină de probleme, după cum au relatat de curând cei de la Edmunds.
Acest exemplar de Fisker Ocean a fost cumpărat la începutul anului 2024, cu speranţa că va fi o experienţă de urmărire a produsului unui producător în creştere. Dar, în schimb a fost o experienţă de deţinere a unei maşini fabricată de un producător în faliment. Iar asta a dat prima mare problemă — în doar 10 luni maşina şi-a pierdut 80% din valoarea de piaţă!
Odată cu falimentul, maşina nu a mai primit niciun update de software, aşa că bug-urile de pe sistemul multimedia nu vor mai fi rezolvate, iar funcţiile precum regenerarea mai bună pentru a putea conduce cu o singură pedală nu vor mai veni. Din fericire, o asociaţie de proprietari a negociat ca cel puţin instrucţiunile de service să fie preluate de la Fisker şi oferite unei reţele de centre de deservire, ca proprietarii să poată avea mentenanţa acestor maşini făcută.
Maşina a venit doar cu o singură cheie, ca o măsură de tăiere a costurilor, nu cu două. Trebuia să existe o aplicaţie adiţională, dar ea n-a mai apărut niciodată. Aşa că există o singură cheie, care trebuie păstrată ca ochii din cap şi care funcţionează cu mari probleme de conexiune, uneori fiind nevoie de 20-30 secunde de apăsări până maşina recunoaşte acea cheie şi de deschide.
Problema e că aceeaşi problemă de recunoaştere are loc şi după ce urci în interior şi maşina nu porneşte pentru că nu recunoaşte acea cheie. Dacă te grăbeşti undeva, poţi avea surpriza că va trebuie să petreci câteva minute bune până maşina va putea demara.
Sistemul de navigare crede că eşti în Alaska, din motive neclare. O mulţime de compartimente sunt inaccesibile sau frânează enorm de mult.
Fisker are şi 4 camere video, şi ar putea avea o imagine de 360 grade în jurul său, dar nu are decât o proiecţie din punct de vedere terţ, nu o proiectare de sus. Iar camera de marşarier întârzie în imagini, ceea ce înseamnă că poţi lovi un obstacol şi abia după asta vei vedea totul pe ecran.
Maşina poate rula înapoi la pornirea în rampă, pentru că softul responsabil de menţinerea ei şi asigurare unei demarări line nu funcţionează.
Sistemul multimedia uită adeseori telefoanele care au fost conectate anterior şi acestea trebuie conectate din nou ca prima dată.
Renumita limitare a pornirilor cu launch control e contorizată în continuare şi e limitată la maxim 500 pe durata de viaţă a maşinii, dar sistemul nu se activează întotdeauna, iar la testele pe circuit a arătat că nu e mai rapid atunci când se include. Deci, e un artificiu fără prea mare utilitate.
Din părţile bune sunt panourile fotovoltaice integrate în acoperiş şi puterea cu adevărat mare a maşinii. Cei de la Edmunds au încercat să afle cu cât îl pot vinde printr-un sistem trade-in, dacă ar vrea să-şi cumpere altă maşină, şi oferta a fost de 13.500 dolari, faţă de peste 69.000 dolari, cu cât a fost cumpărat acest Fisker Ocean la începutul anului. Deci, maşina a pierdut din valoare 55.500 dolari, sau peste 80%!