(VIDEO) Modelul chinezesc Nio ET9 a dus 5 etaje de pahare pline pe capota sa, făcând în mişcare ceea ce Lexus LS făcea staţionând acum 30 ani

23 Decembrie 2024, 17:37
Redacţia PiataAuto.md
Exact un an în urmă, tot în apropierea perioadei de sărbători, modelul chinezesc Nio ET9 fascina lumea auto printr-o demonstraţie în care reuşise să ducă pe capota sa 3 etaje de pahare pline în timp ce trecea peste denivelări, fără a vărsa o picătură, datorită suspensiei hidraulice active. Acum, la un an distanţă, Nio a revenit cu o nouă realizare, de această dată cu 4 şi cu 5 etaje de pahare, făcând totodată în mişcare ceea ce Lexus LS făcea staţionar acum 30 de ani.
Acum un an, spuneam că Nio a vrut să replice astfel un video de acum 30 de ani, care l-a făcut renumit pe Lexus LS. În acel video legendar, un Lexus LS de primă generaţie stătea pe un stand dinamometric, iar motorul său funcţiona, învârtind roţile până la o viteză de 233 km/h. Japonezii voiau astfel să arate lipsa de vibraţii ale maşinii şi confortul pe care-l poate asigura aceasta.
Faptul că anul trecut Nio a reuşit să facă ceva similar în mişcare e deja un fapt absolut fascinant, chiar dacă erau 3 etaje de pahare, nu 5. Dar se pare că şeful Nio, William Li, n-a fost împăcat cu această victorie incompletă şi a mărit miza acum.
Pe capota maşinii au fost amplasate iniţial 4 etaje de pahare, toate pline cu vin spumant. Maşina a traversat denivelările fără cea mai mică problemă, inclusiv cele în care ambele roţi de una din părţi traversau sincronizat o denivelare şi în mod normal caroseria ar fi împinsă inevitabil în sus.
Apoi, suspansul a fost crescut şi mai mult prin amplasarea celui de-al 5-lea etaj de pahare. Etajul 5 e format efectiv dintr-un singur pahar, dar exact aşa era şi la Lexus de acum 30 de ani. Ceea ce reuşise să facă acum 30 de ani Lexus e fascinant până în zilele noastre. Însă faptul că Nio ET9 a reuşit acum să facă acelaşi lucru şi în mişcare, peste denivelări, e cea de-a dreptul incredibil.
Secretul suspensiei Nio e în ingineria creată de startup-ul american ClearMotion. Suspensia e construită dintr-un amortizor hidraulic, cu un bloc auxiliar, în acel bloc regăsindu-se un georotor, un motor electric şi un controller digital. Softul care dirijează suspensia foloseşte datele de la senzorii şi softul maşinii pentru a analiza în timp real datele carosabilului pe care maşina rulează, iar electromotorul şi georotorul reacţionează instantaneu pentru a reduce sau spori presiunea în actuatorul suspensiei. Controlul e atât de avansat, încât efectul poate fi similar cu o împingere a roţii la intrarea într-o groapă şi retragere a ei la ieşire, iar la o denivelare ce impune comprimarea suspensiei roata e iniţial retrasă, după care împinsă înapoi, cu scopul de a menţine caroseria de neclintit.
Cei de la ClearMotion au prezentat încă acum vreo 10 ani această suspensie, dar au tot fost neglijaţi de marii producători, fiind refuzaţi continuu. A trebuit să apară Nio, ca să adopte această suspensie, iar acum toţi ceilalţi producători şi şefi se declară fascinaţi de ea şi de avansul maşinilor chinezeşti şi al Nio în particular. Până şi Porsche a declarat anul trecut că vrea să cumpere deja această suspensie. Doar că acum Nio e cel care profită primul din plin de această tehnologie, pentru că a avut încredere şi deschidere faţă de aceşti ingineri.
Vezi mai jos ceea ce a reuşit să facă Nio ET9 acum, iar pentru comparaţie includem şi video-ul original cu Lexus LS de acum 3 decenii.
2
8,759
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!