(VIDEO) Norvegienii au îngheţat 5 maşini electrice la -42 grade Celsius într-un congelator şi au aflat ce se întâmplă cu ele în asemenea condiţii
9 Decembrie 2024, 14:41 Redacţia PiataAuto.md
Norvegienii sunt cei care au adoptat maşinile electrice în cea mai mare măsură, cu o cotă ce oscilează în ultimele luni la 93-94% din totalul de vânzări de automobile noi. Mai mult ca atât, zeci de localităţi şi oraşe, inclusive din cele îndepărtate din zone de după Cercul Polar, au deja doar maşini electrice înmatriculate în anul 2024, fără măcar o singură maşină pe combustie sau măcar hibridă. Prin urmare, testele cu maşini electrice în scenarii de climă extremă sunt mult mai frecvente şi mai relevante în Norvegia, iar de curând, în pragul unei noi ierni, norvegienii au reiterat un test foarte curios, pe care l-au făcut acum un an, dar care rămâne foarte relevant şi acum, întrucât toate modelele vizate sunt la fel de actuale. În acest test, 5 maşini electrice au fost puse la -42 grade Celsius, într-un congelator industrial, pentru a afla ce se întâmplă cu ele în asemenea condiţii.
Pentru a face acest test, norvegienii au mers într-o zonă şi mai friguroasă din Laponia, Finlanda, acolo unde există şi un congelator cu 5 locuri de parcare, creat special pentru a simula condiţii extreme pentru producătorii auto care or să-şi testeze maşinile în condiţii aprige.
Cele 5 maşini au fost parcare seara, cu intenţia a le asigura un program de îngheţare, care trebuia să fie format din 4 ore la -25 grade, apoi 4-5 ore la -30 grade şi ulterior încă 4-5 ore la -35 grade Celsius.
În dimineaţa următoare, urma să se testeze întâi voltajul bateriei de 12 volţi. Apoi urma să se vadă dacă display-urile maşinilor funcţionează la o asemenea temperatură şi dacă alte comenzi sunt operaţionale. Pe lângă asta, se va activa regimul de dezgheţare rapidă a parbrizului şi se a monitoriza fiecare maşină timp de 15 minute pentru a vedea cât de cald devine habitaclul. Şi, desigur, principala mare întrebare este dacă maşinile electrice testate vor rămâne funcţionale în general, să poată fi deschise, pornite, şi eventual să demareze cu propria propulsie.
Cele 5 maşini care au fost supuse acestui test sunt BMW iX1, Renault Megane E-Tech, Nissan Ariya, Kia Niro EV şi unul din cele mai populare modele electrice chinezeşti în Europa, MG4.
În primul rând, dimineaţa temperatura în congelator s-a dovedit a fi de -39 până la -40 grade Celsius, coborând mai jos decât se intenţiona. Şeful acestei unităţi de testare a explicat că la un asemenea ger umiditatea se depune uneori pe schimbătorul de căldură, ceea ce poate induce mici erori în temperatura pe care sistemul încearcă să o asigure, aşa că temperatura a ajuns de facto şi până la -41 şi chiar -42 grade Celsius.
Primul congelator a fost deschis cel în care se afla MG4. S-a încercat deschiderea ei de la cheie, dar maşina nu a reacţionat deloc.
S-a trecut la deschiderea manuală a uşii, cu cheia, apoi şi a capotei pentru a face măsurările necesare.
La măsurarea voltajului bateriei de 12V, aceasta a indicat de facto doar 3,15V, deci nu e de mirare că nu s-a deschis nici măcar lacătul. Iar aici ne putem aminti şi de statisticile recente din Norvegia, care arătau că cele mai multe solicitări de asistenţă rutieră cu platformă de evacuare la maşini electrice vin nu de la epuizarea bateriei mari, ci de epuizarea celei de 12V.
A doua maşină a fost Renault E-Tech, care s-a deschis fără probleme, iar bateria de 12V avea 15,16 volţi, mai mult decât fusese lăsată seara, semn că maşina are grijă să-şi încarce periodic bateria de 12V din bateria principală, chiar şi atunci când e parcată.
Maşina şi-a pornit toate instrumentele de bord şi a pornit şi regimul de dezgheţare a parbrizului. Sistemul multimedia a reacţionat foarte bine chiar şi la asemenea temperaturi. După 4 minute în interior erau deja +4 grade Celsius, iar parbrizul era în plin proces de descărcare. Peste 8 minute erau deja +10 grade în interior. După 10 minute parbrizul era complet dezgheţat şi se putea conduce, iar în interior erau +13,5 grade. După cele 15 minute, temperatura în interior a ajuns la aproape 20 de grade, iar maşina îşi redusese din notificările de limitare a puterii din cauza frigului.
Maşina a putut ieşi pe propriile roţi, astfel că toţi indicatorii maşinii păreau să denote un comportament excelent. Însă protagoniştii testului au observat o scurgere de lichid refrigerant, ceea ce putea indica o crăpătură de la ger a unei conducte de plastic sau a unui furtun de cauciuc.
BMW X1 s-a deschis uşor, iar bateria sa indica 14,81V. După 5 minute în interior erau -20 grade. Habitaclul s-a încălzit mai greu, iar după 15 minute în maşină erau 17 grade Celsius. Display-urile au funcţionat bine. Şi BMW a ieşit cu bine din garaj, fără vreo urmă de scurgeri.
Nissan Ariya s-a deschis, iar tensiunea în bateria sa mică era de 11,42V. Şi aici maşina notifica despre putere limitată. Butoanele tactile funcţionau, la fel şi display-urile. După doar puţin timp, maşina a afişat o eroare a sistemului de propulsie, însă. După 3 minute şi jumătate, maşina începuse a-şi stinge toate sistemele. Bateria de 12V s-a descărcat, se pare, chiar dacă maşina era pornită.
În congelatorul cu Kia Niro EV erau -44 grade Cesius, deci un pic mai frig. Bateria de 12V indica 11,72 volţi. Display-ul interior a fost lent în reacţii. După 7 minute şi jumătate din cele 15, temperatura în interior era încă de -27,5 grade.
După 10 minute, în maşină erau -25,7 grade. După 11 minute, şi această maşină electrică a scos o notificare urgentă de voltaj scăzut al bateriei de 12V. Şi de aici maşina n-a mai putut continua pregătirea de deplasare.
Deci, din 5 maşini, doar 2 au putut porni pe propriile roţi după o noapte în temperaturi de până la -42 grade. Iar cele 2 au fost puse ulterior la încărcare. Puterea a fost redusă, pentru că şi bateriile au necesitat precondiţionare şi aveau un nivel de încărcare mai mare, dar încărcarea a avut loc cu succes la Renault şi BMW.
Vezi totul în video-ul de mai jos, în care poţi include subtitre în engleză.