(VIDEO) Noul BMW M5 a fost pus pe cântar şi pe un stand dinamometric, pentru a-i fi măsurată puterea reală şi greutatea atât de criticată
21 Decembrie 2024, 12:20 Redacţia PiataAuto.md
Noua generaţie BMW M5 e unul din cele mai criticate modele BMW de mult timp încoace, probabil de la XM încoace. Iar XM are cifre foarte slabe de vânzări, deci criticile ar trebui luate în serios. Ei bine, ceea ce i se invocă noului M5 cel mai mult e greutatea foarte mare, de 2.435 kg la gol sau circa 2,5 tone cu tot cu şofer. Modelul mai e criticat şi pentru faptul că a adoptat un sistem plug-in hibrid, aproape inutil în rol de propulsie pur electrică pentru un model atât de performant, dar cu efect major în greutatea modelului. Şi în performanţele lui, întrucât, chiar dacă 727 CP din sistemul său de propulsie, noul M5 e mai lent decât versiunile de top anterioare şi e la fel de rapid ca M3. Ei bine, britanicii de la carwow s-au gândit să măsoare toate aceste cifre şi să vadă pe propria piele cât de justificare sunt aceste critici.
În primul rând s-a mers la un stand dinamometric, pentru a măsura puterea reală a maşinii, or, BMW-urile din ultimii ani sunt recunoscute pentru faptul că în realitate livrează cea mai multă putere decât promit. E un fapt care nu poate decât bucura fanii, dar, totuşi, e interesant să se vadă asta şi în cazul unui model plug-in hibrid de performanţă ca M5.
Iar puterea măsurată şi calculată la motor a rezultat într-o cifră de 774,4 CP, deci mult mai mult faţă de cei 727 CP promişi! Dacă se mai fac translările între unităţile britanice şi cele metrice, atunci rezultă în peste 50 CP diferenţă!
Iar cuplul promis de 1.000 Nm a fost livrat, cu o curbă foarte lineară pe o plajă mare de turaţii. Deci, la capitolul performanţă noul BMW M5 livrează chiar mai mult decât arată fişa tehnică.
Însă asta nu-l face neapărat mai rapid în acceleraţii decât se promite. Aparent, s-a obţinut aproape 0,1 secunde mai puţin decât cele 3,5 secunde promise, dar aici a fot măsurată acceleraţia de la 0 la 60 mph, care echivalează cu 96 km/h, deci până la 100 km/h diferenţa ar fi neglijabilă şi s-ar stabiliza tot pe la 3,5 secunde.
Maşina a fost măsurată şi în greutatea ş avea 2.405 kg. E mai puţin, însă rezervorul nu era la 90%, aşa cum prevăd standardele de măsurare. Cu el la nivelul corect, ar fi 2.419 kg, deci foarte aproape de cei 2.345 kg anunţaţi. Iar cu şofer la bord, se ajunge oricum la 2,5 tone.
Britanicii au mai calculat şi raportul de putere la greutate pentru toate generaţiile de M5 de până acum. Şi a ieşit la iveală un fapt paradoxal, că noua generaţie e prima din istorie care îşi înrăutăţeşte aceste parametrul faţă de generaţia care o precede. Ba chiar acest parametru e mai rău la actuala generaţie chiar şi decât la F10 M5!
Iar asta e şi fundaţia acestor critici. Nu sunt doar reticenţe faţă de schimbare, ci e o schimbare care face parametrii maşinii la final mai puţin buni, mai puţin savuroşi în condus. Condus pur electric în oraş? O chestie frumoasă, dar am vrea şi noi să vedem acel om care-şi cumpără un M5 pentru a merge pur electric cu el, încărcându-l regulat a priză şi purtând V8-ul de sub capotă inert.
Britanicii au condus în cele din urmă maşina şi senzaţiile s-au liniat pe criticile generate aduse maşinii. E grea, se simte grea în condus şi chiar dacă te dă peste cap cu puterea, nu-ţi dă mai multă emoţie. Matt, protagonistul, spune că un Audi RS6 sau RS7 e mai plăcut în condus. Iar dacă vrei un BMW, atunci M3 e în mod paradoxal o maşină mult mai bună.