(VIDEO) O echipă de ingineri americani au lansat în operare primele vagoane autopropulsate electric, cu baterii

16 Decembrie 2024, 21:57
Redacţia PiataAuto.md
O echipă de ingineri americani de la start-up-ul Intramotev au lansat în operare primele vagoane din lume autopropulsate electrice, cu baterii, numite TugVolt. Astfel, acestea nu mai nevoie de o locomotivă, care să le tracteze, ci-şi asigură propria forţă de propulsie, fiind alimentate de la o baterie integrată în structura inferioară a acestora şi pot rula semiautonom, dirijate printr-o aplicaţie de la distanţă, întrucât nu au nicio comandă fizică directă pentru un maşinist care să le conducă.
Inginerii americani spun că TugVolt reprezintă primul vagon autopropulsat electric, cu baterii la bord, lansat în lume. Aflând asta, am putea să ne dăm două întrebări aflate la poluri opuse — de ce nu a creat nimeni o asemenea tehnologie relativ simplă în esenţa sa până acum, iar dacă nu a creat-o, poate nu era nevoie de ea, şi atunci la ce ajută noile vagoane, de fapt?
Aparent, am putea înţelege că prin aceste vagoane electrice s-ar putea pur şi simplu distribuit forţa imensă de circa 6.600 kW a unei locomotive electrice între zeci de asemenea vagoane, care să-şi asigure propria propulsie independentă.
Ar aduce asta vreun beneficiu fizic? Nu, nicidecum, pentru că o garnitură întreagă, dacă n-ar fi perfect sincronizată, ar genera mai degrabă ineficienţe în consum, şi într-un scenariu ideal ar indica acelaşi consum. Iar asta ar veni la pachet cu complexitatea a cel puţin un motor pentru fiecare vagon, şi cel puţin câte un set de baterii, care trebuie încărcat separat. Deci, un mic coşmar logistic fără prea mari beneficii. Atunci, la ce folosesc noile vagoane, de fapt?
Inginerii care le-au creat spune că rolul lor e să servească drept vagoane absolut uzuale în mod normal, fiind cuplate la o garnitură obişnuită, trasă de locomotivă, doar că, atunci când se ajunge la o divizare de linii, unde 2-3 vagoane ar trebui livrate către capătul unei lunii separate, pe distanţă de câţiva kilometri, vagoanele ar fi decuplate de la garnitura principală şi şi-ar continua drumul singure pe acei ultimi kilometri către punctul de destinaţie. Asta ar eficientiza foarte mult logistica, pentru că trenul principal n-ar trebui să intre pe toate ramificaţiile de căi ferate pentru aceste livrări, iar cei care folosesc locomotive diesel pentru asemenea manevrări finale, n-ar mai trebui să le folosească.
Mai mult ca atât, vagoanele electrice sunt echipate cu toţi senzorii necesari pentru înţelegerea semnalelor de securitate şi ar putea înainta în siguranţă în regim autonom pe aceste ultime segmente de căi ferate.
De asemenea, o altă posibilă folosire e chiar cea în care acestea au fost puse în operare acum la mina de calcar din Cedarville, Michingan. Ele vor cursa dintr-o parte în alta a minei, transportând calcarul extras spre punctul final şi or înlocui locomotivele diesel folosite până acum.
Un singur asemenea vagon electric în această mină va înlocui un consum de 55 mii galoane de diesel, adică echivalentul a aproximativ 208 mii litri de diesel consumat anual de locomotive. Asta ar însemna evitarea a 617 tone de CO2 în emisii.
Totuşi, deşi au lansat în opera noile lor vagoane TugVolt, cei de la Intramotev n-au anunţat nici capacitatea bateriei, nici puterea motorului sau autonomia exactă. Au publicat, însă, un video cu noul lor vagon electric în acţiune, care poate fi văzut mai jos.
2
20,624
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!