(VIDEO) O nouă porţiune de 36,1 km din autostrada A7 din România urmează a fi deschisă circulaţiei în această săptămână
17 Decembrie 2024, 12:22 Redacţia PiataAuto.md
România e pe cale să mai adauge în această săptămână 36,1 km de autostradă celor 1.242 km de autostrăzi şi drumuri expres pe care se circulă în prezent. O nouă porţiune de pe autostrada A7 ar urma să fie inaugurată la sfârşitul săptămânii, cel mai probabil vineri, conform comunicatului asociaţiei Pro Infrastructură, care monitorizează execuţia acestor lucrări.
Porţiunea care urmează a fi inaugurată reprezintă lotul 3 al tronsonului Buzău — Focşani, lotul fiind cuprins între Râmnicu Sărat şi Mândreşti. La început de noiembrie, pe acelaşi tronson dintre Buzău şi Focşani a fost deschisă circulaţia pe lotul 4, de 10,94 km lungime, iar la 20 noiembrie au fost deschise şi lotul 1 de 4,6 km, şi lotul 2 parţial, pe o distanţă de 27,4 km din 30,8 km ai săi.
Astfel, odată cu inaugurarea noului segment, aproape întregul tronson, între Buzău şi Focşani, va deveni deschis circulaţiei, cu excepţia a aproximativ 4 km, la podul peste râul Buzău, care ar urma să fie gata în februarie 2025.
Toate aceste segmente sunt construite de asocierea condusă de compania românească UMB, care a încheia astfel anul cu 77,84 km daţi în exploatare pe autostrada A7 şi 19,5 km pe drumul expres DEx12 Coloneşti-Albota, ajungând la o cifră totală de 97,34 km de autostradă şi drum expres inaugurat de o singură companie într-un an calendaristic, fapt care reprezintă un record absolut pentru România.
Totuşi, cei de la Pro Infrastructură menţionează că, în viziunea lor, lotul 3 Buzău-Focşani este inaugurat prematur şi ar mai fi avut nevoie de câteva săptămâni pentru lucrări precum supratraversări, sferturi de con, şanţuri, taluzări, casiuri şi garduri de împrejmuire. Până vineri ar trebui pregătite şi două noduri intermediate şi montate toate parapetele. Spaţiile de servicii nu sunt gata nici aici, nici pe porţiunea Buzău-Râmnic. Se face simţită, deci, o presiune pentru a avea momentul inaugurării făcut acum, menţionează autorii acestor observaţii.
De asemenea, Asociaţia Pro Infrastructură mai menţionează că UMB şi-a asumat un risc tehnic şi financiar semnificativ, aşternând în vreo 10 zile echivalentul a aproximativ 25 de kilometri de asfalt pe un sens de autostradă, în special uzură, pe vreme neprielnică, cu umezeală, ploaie, combinată cu temperatură foarte scăzută, în jur de şi chiar sub 5 grade Celsius, iar asta ar putea avea consecinţe în durabilitatea acestei porţiuni.
În video-ul de mai jos, realizat de autorul canalului de YouTube Răducu P Drum, se poate vedea şi frezarea unei porţiuni de asfalt, probabilă neuniformă în urma acestor condiţii. Totuşi, garanţia lucrărilor e una de 10 ani.
Iar lucrările se desfăşoară, ca şi până acum, cu o concentrare imensă de forţe, prin sute de muncitori şi sute de utilaje care muncesc la aceste porţiuni ale autostrăzii A7. Deci, până la urmă, cu toate aceste sforţări de ultim moment, A7 rămâne un exemplu emblematic de lucrări făcute în ritm constant accelerat la o autostradă din România.
Vezi cum arătau aceste lucrări acum câteva zile în video-ul de mai jos.